KAAPSTAD | De 5 Beste restaurants van Kaapstad

maart 2015

Deze winter trok ik met liefde en baby door Zuid-Afrika. Een vijf weken durende roadtrip die in het teken stond van de mooiste wijnen en gastronomische hoogstandjes. Kwaliteit met een hoofdletter K, want naast de weelderige natuur, de woeste zee en de prachtige cultuur in dit oh zo veelzijdige gebied, is dit het land van de goddelijke gerechten. En ja, daar horen de beste wijnen bij:) In de omgeving van Kaapstad vind je een aantal van de beste chefs en beste restaurants van Zuid-Afrika. Tijd om mijn favoriete restaurants met je te delen!

Gastronomische hoogstandjes: Menu de Chef
Het is misschien wel de grootste beloning die ik mezelf kan geven. Het mooiste cadeau dat ik kan krijgen. Een avond lang tafelen met een stuk of acht gerechten en bijpassende wijnen. Dat ik vooraf niet weet wat ik voorgeschoteld krijg -zo gaat dat bij een ‘menu de chef’- is een feest en maakt het culinaire avontuur nog groter. Een groot voordeel van Zuid-Afrika: zelfs nu de Euro niet zo sterk is, krijg je extreem veel waarde voor je geld. Waar een vergelijkbaar ‘menu d’art’ (echt, je eet kunstwerkjes:) in Oostenrijk namelijk makkelijk 200 euro pp kost, betaal je hier een derde van de prijs (jawel, inclusief wijnen en fooi) #Yabadabadoooooo

De 5 beste restaurants van Zuid Afrika
Omdat ik zo vol ben van dit land -ik snap dat mijn broer er is gaan wonen en neig hem soms te volgen- krijg ik regelmatig de vraag wat de beste restaurants zijn. Dus niet die lekkere of knusse eettentjes, nee de absolute toppers, de verborgen juweeltjes waar je via via van moet horen. Meet mijn Top5:

1) Makaron | StellenboschVerborgenJuweeltjes6VerborgenJuweeltjes1Dit restaurant zit in één van de mooiste boetiekhotels van Stellenbosch, Majeka House. Hier kun je een twee persoonstafel reserveren in de keuken van Chef Tanja. Nog nooit heb ik zo’n bijzonder diner mee gemaakt. Het eerste gerecht zit je misschien nog wat onwennig maar al snel ben je onderdeel van het team en kun je mee genieten van de ware kunstwerken die ze voor je ogen bereiden. De chef brengt ieder gerecht persoonlijk naar je tafel, deelt de ingrediënten en haar visie op het gerecht. Het enorme enthousiasme van dit team en het plezier dat zij beleefden aan ons enthousiasme, zorgde er voor dat een achtgangen-menu uitmondde in een waar culinair feestje dat twaalfgangen duurde en tot middernacht doorging. Pure liefde!

2) The Roundhouse | Kaapstad
VerborgenJuweeltjes2
Verscholen in een klein zijweggetje langs de kliffen van Kaapstad ligt The Roundhouse. Dit restaurant beschikt over een onbetaalbaar uitzicht en een keuken waar je U tegen zegt. Ik werd compleet verrast toen ik tijdens de vierde gang ineens geen wijntje maar een biertje voorgeschoteld kreeg. Aanrader: reserveer net voor zonsondergang zodat je eerst vanuit de tuin de zon in de zee kunt zien zakken. En heb je geen zin om diep in je buidel te tasten, ga dan niet dineren maar lekker picknicken op het gras. Vriendelijker voor je portemonnee, het onbetaalbare uitzicht is exact hetzelfde;)

3) Jonkershuis | ConstantiaVerborgenJuweeltjes3ZuidAfrika4Jonkershuis zit op één van de oudste wineries van het land: Groot Constantia. Het uitzicht is spraakmakend, het landgoed vol mini-musea, kleurige bloemen en de bouwstijl van Jonkershuis is oud-Hollandsch. Dit restarant wordt gerund door een stel met zoveel liefde voor eten dat je dat in iedere hap die je neemt proeft. Tip: proef hun selectie van curries, ze zijn zo (zooooooooooo) lekker.

4) Babylonstoren | PaarlVerborgenJuweeltjes4
Dit is één van de oudste ‘Cape Dutch’ boerderijen van Zuid-Afrika, gelegen in een vallei omringd met prachtige bergen. Alsof je zit te eten in een schilderij. Dat deze plek populair is, blijkt wel als je probeert te reserveren: over een maand ben je aan de beurt. Niet gek want hun gerechten zijn een lust voor het oog, heerlijk creatief en super gezond. Babylonstoren staat bekend om hun ecologische groentetuin waar ze hun verse ingrediënten vandaan halen. Wil je hier dus koste wat het kost eten, bel dan zodra je je ticket hebt geboekt of bezoek het tweede eetplekje op hun gigantische landgoed. Deze ligt zo verborgen dat hier wel gewoon dagelijks plek is #VerborgenJuweeltjesTIP.

5) Cheyne’s | Hout Bay

zuid afrika 7VerborgenJuweeltjes5Eigenlijk struikelde ik per toeval tijdens een roadtrip over deze fantastische plek. Dit kleine artsy restaurant heeft een menu kaart om je vingers bij af te likken. De gerechten zijn ingedeeld naar sea, land of earth met als ultieme afsluiter de ‘happy endings’. Ze worden internationaal geroemd om hun peanutbutter-caramel shake: je weet niet wat je proeft #holymother. Wat je ook bestelt, het ziet er fantastisch uit en de smaken… #delicious. Wat een ontdekking!

IMG_7901


Vi

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *