7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

november 2022

Friesland. Een geliefde provincie in de zomermaanden, maar wist je dat er ook in de herfst- en wintermaanden veel te beleven valt? Laad jezelf even op zoals dat alleen in Friesland kan, of zoals de Friezen het ook wel noemen: opfriesen. Ik neem je mee naar mijn bezoek aan Friesland en laat je de leukste activiteiten zien die jij kunt doen tijdens een bezoek in de herfst of winter. 

Nachtvaren
Het klinkt bijna sprookjesachtig: varen in het donker terwijl je vallende sterren ziet en de schipper de meest spannende spookverhalen vertelt. In Nationaal Park De Alde Feanen kun je, onder leiding van schipper Ulbe, dit sprookje waarmaken. Met zijn sloep neemt hij je mee het water op en vertelt hij alles over de sterren en het gebied waar je doorheen vaart. Dit was voor mij zeker één van de hoogtepunten tijdens mijn weekend in Friesland.

Adres: ​​De Stripe 22, Earnewâld | aldefeanen.com

Het Fries museum
Slecht weer? Breng dan een bezoek aan het Fries Museum. Van 10 september t/m 7 mei 2023 is daar de tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur te zien. Deze tentoonstelling neemt je mee naar Friesland in de volle en late Middeleeuwen. Waan je even terug in de tijd en droom weg naar het Friesland van toen. Het museum ligt in het centrum van Leeuwarden.

Adres: Wilhelminaplein 92 | friesmuseum.nl

Abseilen van de Bosbergtoren
Ben je opzoek naar meer avontuur? Dan zit je bij De Jongens van Outdoor in Appelscha goed. Je kunt hier namelijk van de 33 meter hoge Bosbergtoren abseilen. De Bosbergtoren is het hoogste punt van Friesland want, naast dat de toren zelf al hoog is, staat deze ook nog eens op een 20 meter hoge duin. Na een uitgebreide uitleg aan de voet van de toren is het tijd voor het echte werk. Onder leiding van de instructeur word je goed vastgeklikt, klim je over de rand en laat je je langzaam naar beneden zakken. Abseilen van de toren toch wat te spannend? Dan kun je natuurlijk ook omhoog gaan om het prachtige uitzicht te bewonderen.

Adres: Bosberg 2a, Appelscha | dejongensvanoutdoor.nl

abseilen in friesland bosbergtoren

Foto gemaakt door: Waanzinnige Wereld

Dark Sky Park Lauwersmeer

Het Dark Sky Park Lauwersmeer is een van de meest donkere plekken in Nederland en dat is unieke belevenis in ons land. Nederland is namelijk een van de grootste lichtvervuilende landen van de wereld. In dit park is een route uitgestippeld waar je kunt wandelen onder leiding van de boswachter of zoek het avontuur op en wandel alleen door het bos. Er staan glow in the dark paaltjes langs het pad die je kunt volgen zodat je ook in het donker de weg nog kunt vinden.

Adres: De Rug 1, Lauwersoog | np-lauwersmeer.nl/het-lauwersmeer/dark-sky-park/

Spring op de e-chopper in Drents-Friese Wold
Bij De Jongens van Outdoor kun je niet alleen abseilen. Zij bieden namelijk nog veel meer activiteiten aan. Een van die activiteiten is het huren van een e-chopper. Met dit elektrische vervoersmiddel kun je het Nationaal Park Drents-Friese Wold ontdekken. Doordat de e-chopper elektrisch is mag je op alle fietspaden in het natuurgebied rijden. Dit is een makkelijke manier om dit heuvelachtige landschap te ontdekken en zoveel mogelijk van het park te zien. Daarnaast maken de e-choppers ook geen geluid, dus zul je de rust van de natuur niet verstoren.  

Adres: Boerestreek 8, Appelscha | dejongensvanoutdoor.nl

Varen door Friesland
Friesland staat natuurlijk bekend om de vele wateren. Wist je dat je ook in de herfst en wintermaanden goed kunt vertoeven op het water? Bij De Schiffart kun je een boot huren en hier zelfs in slapen. Voor de boten heb je geen vaarbewijs nodig. Leuk feitje: de meeste boten om in te slapen bevatten ook nog eens verwarming. Daardoor zul je het niet koud hebben in de wintermaanden. Geen ervaring met varen? Dan leert de schipper je natuurlijk hoe je de boot moet besturen. In Friesland wordt het steeds makkelijker om jaarrond door te varen doordat steeds meer bruggen het hele jaar door worden bediend. Dit is de ultieme belevenis van een vakantie op het water. Tip: ons ontbijt op de boot kwam van Paviljoen Salt, een echte aanrader.

Adres: Koailan 6, Therherne | schiffart-yachtcharter.nl

Wadlopen in Paesens-Moddergat

Wadlopen stond altijd al hoog op mijn lijst van: must do’s. Tijdens deze tocht neemt Harm-Jan je mee het wad op. Vanaf moment één dat je hem ontmoet spat het enthousiasme van deze gids ervanaf. Het startpunt is Paesens-Moddergat. Hier trek je natuurlijk andere schoenen aan. Harm-Jan heeft een ruime collectie aan schoenen staan maar je kunt natuurlijk ook zelf oude schoenen meenemen. Als de schoenen aan zijn, is het tijd om het wad op te gaan. Terwijl de zeewind langs je wangen blaast zakken je voeten snel weg in de modder. Dit is de ultieme vorm van opfriesen. Harm-Jan vertelt je alles over de mooie dingen die je onderweg tegenkomt zoals mosselbanken, oesters en tijdens onze wandeling kwam zelf het water opzetten. Wil je ook wadlopen bij Harm-Jan? Dit kun je het hele jaar doen, dus ook in de herfst en winter. Echter is dit wel weersafhankelijk.

Adres: Achterwei 1, Paesens | wadlopen-moddergat.nl

TIP | Opzoek naar een hotel of restaurants in Friesland? Strijk neer in onlangs geopende Via Via Hotel voor een heerlijk verblijf in het centrum van Leeuwarden en reserveer bij Proefverlof, KB Food & Drinks of Brouwerij Dockum voor een verrukkelijke lunch of diner.

Zoals je kunt lezen is er, ook in de herfst en winter, genoeg te doen en te ontdekken om even op te laden in het mooie Friesland. Kijk voor meer tips op Visit Friesland

♥ Guusje

Ben je opzoek naar meer inspiratie voor een trip in Nederland? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *