De 8 beste wineries van Zuid Afrika

Wie een beetje thuis is in de wereld van wijnen, weet het: Zuid Afrika is ‘wine heaven’! Niet alleen maken ze de mooiste wijnen die je in restaurants en winkels kunt kopen, je kan hier ook honderden ‘wine estates’ bezoeken.  Met zoveel keus is het extra belangrijk dat je weet welke wijnhuizen iets bijzonders te bieden hebben. Daarom heb ik me vijf weken lang ondergedompeld in de wereld van de Kaapse wijnen. Op zoek naar wineries die zo tof zijn, dat ze ’t waard zijn om voor naar Zuid Afrika te vliegen!

Wines of South Africa
Eeuwen oud is het, de Zuid Afrikaanse wijncultuur. Op 2 feb 1659 schreef de Nederlandse Jan van Riebeeck -eerste gouverneur van de Kaap- in zijn dagboek: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst”. Zijn woorden lijken de basis van een diepgewortelde passie in dit land voor wijn en als wijnliefhebber… aanbidder eigenlijk… is dit dus mijn ‘holy ground’.

Wine tasting culture
De wijnindustrie in dit gebied draait echt op tastings. Het is een sociale aangelegenheid waar je hele families kunt vinden (ja, kinderen kunnen gewoon mee. Veel wijnhuizen hebben zelfs alcoholvrije druivensap voor de kleinsten:) en het draait niet alleen om wijn, je kunt genieten van de natuur, spellen spelen en eten… HEEL.VEEL.ETEN. Omdat een goede wijn tasting zorgt voor goede wijnverkoop, kosten de tastings trouwens bijna niets (tussen de 2 en 8 euro voor een hele tasting, de duurdere zijn inclusief kaas, cupcakes of chocola). Een echte aanrader voor een leuke dag dus!

De 8 beste Wineries van Zuid Afrika
Nieuwsgierig waar je naar toe moet als je in De Kaap bent en een tasting wil doen? Deze wineries zijn stuk voor stuk aanraders. Aan jou de keus waar je zin in hebt:

BestWineriesSouthAfrica8# Delheim (Stellenbosch)
Deze plek heeft iets magisch. Verscholen in weelderige natuur met kleurrijke bloemen, ligt Delheim. Buiten spelen muzikanten Afrikaanse muziek, er zijn verschillende tuinen waar je kunt picknicken , het restaurant kijkt uit over een vallei met uitzicht op de Tafelberg en ze hebben wine tastings gecombineerd met cupcakes (die zo lekker zijn dat je een tweede ronde overweegt!) en pancakes (in de winter). De eigenaar kwam vol passie over dit familiebedrijf vertellen  en ik ben terug naar Amsterdam gevlogen met een koffer vol met hun goddelijke dessert wijn. Ik ben op Delheim. Echt een aanrader!
Kosten cupcake tasting (5 wijnen): 75 R —> 5,75 euro

BestWineriesSouthAfrica2# Eagles Nest (Constantia)
Dit is een boutique winery. Gelegen in het prachtige Constantia, met een heerlijke tuin en award winning wines. We werden door -de relatief jonge- wijnmaker Stuart Botha himself naar de top gereden om een echt beeld van deze plek te krijgen. Onder de indruk was ik van zijn manier van wijn maken. Stuart gebruikt de kennis van de wetenschap (bijvoorbeeld over hoe groot een druif moet zijn voor de beste smaak) om tot zijn fantastische wijnen te komen. Een bevlogen man met een neus voor wijn op een plek die je doet denken aan de ‘Garden of Eden’. Het is puur, zonder massa toerisme met mooie kwaliteit. Hopelijk blijft dat nog heel lang zo!
Kosten wine tasting: 50 R —> 3,80 euro

BestWineriesSouthAfrica6# Fairview (Stellenbosch)
Bij Fairview kun je zowel wijn als kaas tastings doen. Dat kan in de grote open ruimte waar je rond kan lopen en staand proeft. Wil je jezelf echt verwennen (en dat wil je!) dan reserveer je de Master Tasting. Hier krijg je 8 wijnen met matching kazen. Per glas krijg je uitgelegd wat je nu gaan proeven. Ik ging hier echt een stukje wijzer weg dan ik binnen kwam. Dit is een populaire winerie dus de Master Tasting was ideaal: we hadden zicht op de drukte maar zaten heerlijk in een luxe setting. Kosten Master Tasting (8 wijnen): 60 R —> 4,50 euro

BestWineriesSouthAfrica# Groot Constantia (Constantia)
Dit is de oudste winery van het land en gelijk ook één van de grootste. Prachtige oude panden, een fantastische ligging met adembenemende uitzichten, mini musea die je laten zien hoe het er vroeger aan toe ging en de wijnen… ze hebben niet voor niets vele prijzen gewonnen. Hun dessert wijn was de favoriet van Napoleon, die regelmatig flessen liet toesturen and I understand why:) Hier kom je niet alleen om wijn te proeven, hier kom je om cultuur te snuiven, te leren over wijnproductie en daarna je buik rond te eten in Jonkershuis. De liefde van de eigenaren voor mooie gerechten proef je in het eten, en dat is zo lekker dat wij drie keer zijn terug gegaan!
Kosten tasting (5 wijnen): 40 R —> 3 euro

BestWineriesSouthAfrica1# La Vierge (Hermanus)
Deze wijnroute wordt ook wel ‘Hemel en aarde’ genoemd en wordt aanbevolen door bijna iedereen die ik vraag naar de beste wijnstreek van De Kaap. La Vierge ligt boven op een heuvel en heeft een prachtig. Zowel binnen als op het dakterras kun je een wine tastings doen en wie zin heeft in een spelletje speelt ondertussen ‘jeux de boules’ op de aangelegde baan. De hele wijncollectie draait trouwens om ‘wines of desire‘ iets wat je in de naam van iedere fles terug vindt. En desirable zijn ze… de Shiraz was zo lekker dat er nu twee flessen in Amsterdam staan. Oh ja, en als je er bent… ga dan naar de wc: best view ever:))).
Kosten tasting (8 wijnen): 30 R —> 2,20 euro

BestWineriesSouthAfrica7# Spice Route (Stellenbosch)
Spice Route is het zusje van Fairview en samen vullen ze met gemak je hele dag. Hier kun je naast wijn allerlei dingen proeven: chocola, het bekende Afrikaanse Biltong (gedroogd vlees), koffie, ijs, het is er allemaal. En ben je nieuwsgierig hoe glas geblazen wordt? Ook dat doen ze hier.
Kosten chocolat tasting: 25R —> 1,90 euro

BestWineriesSouthAfrica5# Spier (Stellenbosch)
Spier is groots. De winery ligt in een eigen natuurpark waar je kunt wandelen, picknicken, kunt schommelen of in bomen kunt klauteren. Een ideale plek als je kids hebt. Vanaf het terras kun je namelijk genieten van heerlijk eten en een fijne wijn terwijl de kleintjes los gaan. Wil je hier een nacht blijven, geen probleem! Een hotel, verschillende restaurants een shop om je picknick spullen te kopen en zelfs een Eagle rehabilitation project behoren tot dit landgoed.
Kosten tasting: 35 R —> 2,65 euro (de tasting kids is ook 35 R)

BestWineriesSouthAfrica4# Warwick (Stellenbosch)
Wat een hartverwarmende plek is dit! Hier kunt je een Big Five Wine safari doen waarbij de eigenschappen van de druifsoorten worden vergeleken met de dieren uit de Big Five. Een tegekke ervaring en super leerzaam. Hun filosofie is perfect: You taste (wine), you eat (picknick), you sleep (naast je picknickmand:). En zo geschiedde. Na een fantastische picknick met verse streek producten, geurende kruiden, goddelijke cheese cake en dus die fles hebben we heerlijk liggen slapen in de Zzzzzzzzon. We are a match made in heaven:)
Kosten tasting (5 wines): 25 R —> 1,90 euro

 

Bij welke winery zie jij jezelf al zitten?

 ♥
Vi

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

 

7 Reacties

 • Bianca schreef:

  Zo’n prachtige reis dit! Hoop ‘m toch echt eens te doen!

 • Nanda schreef:

  Ehh… welke niet? En van die prijzen word ik helemaal vrolijk.

  • Viola schreef:

   Nanda!!! niet normaal toch die prijzen? Ik moet toegeven dat we ook op iedere plek met wat flessen weg gingen, Ik zoek een manier om deze wijncultuur naar ons land te verhuizen:))) Lfs, Vi

 • Margriet schreef:

  Morgen vertrekken we van Kaapstad naar Stellenbosch en dit gaat helemaal goed komende deze fantastische tips. En dT er ook chocolate tastings zijn, voor een chocolade adept als ik. Had mijn vader moeten weten, geweldig.

 • Daphne schreef:

  Hi Viola, bedankt voor je toptips m.b.t. wijn proeven in Stellenbosch. Mijn vriend en ik gaan in maart 2017 en willen hier zeker ook 1 tot 2 dagen voor uit trekken (helaas niet langer omdat we in 3 wkn van Jo’burg naar Kaapstad reizen). Maar wat ik niet goed kan terugvinden op internet is of je de wine tastings het best op eigen gelegenheid kunt ondernemen (en huur je dan een taxi i.v.m. alle wijntjes en dan niet meer zelf kunnen rijden) of is het beter een tour te boeken? En is het het best om in omgeving Stellenbosch te overnachten of kan je dit ook gemakkelijk vanuit Kaapstad doen? Hopelijk kun je me wat advies geven op dat gebied! Bedankt alvast. Groetjes Daphne

  • Viola schreef:

   Hai Daphne! Oh heerlijk, mag ik met jullie mee? Wij zijn letterlijk net weer terug uit Zuid Afrika. Wat betreft de winetastings, het is over het algemeen niet zo dat je er ladderzat vandaan komt:) Wij rijden eigenlijk altijd zelf en kiezen het liefst voor een plek waar je lekker lang kunt blijven en rustig kunt eten. Je kunt overigens inderdaad mee met tours of in de touristenbus stappen (die langs alle bezienswaardigheden van kaapstad rijdt en ook langs enkele wineries in constantia komt). Heel veel plezier! Lfs, Vi

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.