TIPS | Dit moet je regelen als je op wereldreis gaat

september 2018

Een paar weken terug vertelde ik jullie over het maken van een plan voor je wereldreis. Natuurlijk is dit pas het begin, want naast de route, vliegtickets en geld zijn er nog veel meer dingen die je moet regelen. Omdat ik zelf nogal chaotisch kan zijn (oeps..) heb ik een paar belangrijke dingen op een rij gezet die je niet moet vergeten tijdens de voorbereidingen van je wereldreis.

Reisverzekering

Het spreekt misschien voor zich dat je een reisverzekering moet afsluiten wanneer je op wereldreis gaat. Maar het is wel goed om te weten dat er wat addertjes onder het gras kunnen zitten tijdens het afsluiten van een reisverzekering. Wist je bijvoorbeeld dat niet elke doorlopende reisverzekering een dekking geeft voor 365 dagen per jaar? Ook is het goed om te kijken naar wat voor een spullen je mee neemt. Neem je veel elektrische apparatuur mee zoals fotocamera’s, laptops, tablets en/of een drone? Let dan goed op tot welk bedrag je reisverzekering jouw kosten dekt. Dit geldt ook wanneer je extreme sporten in het buitenland wil gaan beoefenen. Online zijn verschillende vergelijkingstools te vinden waarmee jij jouw ideale reisverzekering kan uitkiezen.

Visum

Afhankelijk van welke landen je gaat bezoeken, is het goed om je van te voren even in te lezen in het regelen van een Visum. Vaak is dit binnen een paar uur geregeld, maar het is altijd fijn om dit op tijd te doen. Scheelt weer stress! Let wel goed op dat het vaak goedkoper is om een visum te regelen via de visum site van dat land zelf, dan via in een tussenpartij in Nederland. Laat in Nederland ook nog even een setje pasfoto’s maken. Deze kunnen altijd van pas komen bij het aanvragen van een visum voor onderweg.

Vaccinaties & medicijen

Het halen van vaccinaties staat niet écht hoog op mijn ‘favoriete dingen’ lijstje. Toch moest ook ik aan zeven(!!) inentingen geloven voor mijn wereldreis. Zorg dat je op tijd een afspraak maakt voor een inenting. Vaak zitten de beschikbare dagen al ruim van te voren vol. Via de site van de GGD kun je een afspraak maken en daar zie je ook gelijk de beschikbare data. Let goed op dat tussen sommige inentingen een bepaalde tijd moet zitten voordat je de vervolg inenting kan halen. Bij de GGD weten ze precies wat jij nodig hebt en geven ze je ook voorlichting wat je moet doen in bepaalde situaties. Goed opletten dus! :-)

Medische afspraken

Naast het halen van inentingen, is het slim om nog even langs de huisarts te gaan als je nog klachten of medische vragen hebt. Ook een afspraak bij de tandarts kan geen kwaad. Mocht je nog een gaatje hebben, is het natuurlijk fijner als dit gewoon door je eigen tandarts opgelost kan worden. Als laatste is een bezoekje aan de apotheek een must. Naast dat je een medisch paspoort op kan halen bij de apotheek, voor wanneer je medicijnen slikt, is het ook fijn om voldoende van je eigen medicijnen of bijvoorbeeld de anticonceptie pil bij je te hebben.

Huis en huisdieren

Heb jij een koophuis? Of huur je? Wanneer je op reis bent wil je natuurlijk niet ook nog eens de kosten van een huis hebben die doorlopen. Wanneer je een koophuis hebt kan je je huis misschien wel onderverhuren, zo zijn je kosten gedekt. Als je student bent en op kamers zit heb je vaak verschillende Facebookgroepen waar je jouw kamer kan onderhuren. Check natuurlijk wel even met je huisbaas of dit mogelijk is. Heb je nog een hond of kat (of een ander lief diertje) thuis rondlopen? Zorg dan dat deze goed onderdak krijgt. Het is natuurlijk fijn voor hen als ze worden opgevangen bij mensen uit een vertrouwde omgeving.

Bankzaken en geld

Zonder bankpas kom je niet heel ver als je op reis gaat. En eigenlijk zonder creditcard tegenwoordig ook niet. Zorg dat je van te voren een creditcard aanvraagt als je deze nog niet hebt. Let op dat elke keer als je geld opneemt je daar ook een bedrag aan wisselkoers over betaalt. Het is dus slim om in één keer wat meer geld op te nemen. Regel ook dat je bankpas op werelddekking staat. Tip! Sommige mensen zetten na het pinnen van geld, werelddekking weer uit via de app van hun bank. Wanneer je geskimd wordt kan er niks van je rekening worden afgeschreven. Zorg ook voor een lijst met eventuele noodnummers van onder andere je bank. Zodra er iets gebeurd met je pinpas of creditcard kan je gelijk contact opnemen met je bank.

Andere kleine dingen

Er zijn nog een aantal kleine dingen die je ook moet regelen. Zoals het aanvragen van een internationaal rijbewijs, dit kan gewoon bij de ANWB en wordt op hetzelfde moment gefixt. Vergeet geen pasfoto mee te nemen naar de ANWB. Maak kopieën van belangrijke documenten zoals je paspoort. Boek je eerste overnachting, dat is altijd fijn aankomen. Wanneer je je telefoon abonnement kunt aanpassen per maand zet hem zo laag mogelijke in kosten (of tijdelijk stop als dit mogelijk is). Vergeet ook niet andere abonnementen op te zeggen zoals op je favoriete magazine of je sportschool abonnement. Last but not least: zet al je rekeningen op automatische incasso, zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken!

Het lijkt een hele lange lijst, maar eigenlijk zijn het vooral dingen die je ‘gewoon even moet doen’. Nu je klaar bent voor je wereldreis, is het tijd om afscheid te nemen van de mensen om je heen en te genieten van de onwijs vette reis die je gaat maken.

♥ Guusje

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.