Wat te doen in Loei Thailand? Thai Tribes & Tradities

juli 2015

“Onontdekte gebieden in Thailand?” Als ik de uitnodiging voor mijn neus heb, kan ik het me bijna niet voorstellen. Mijn gedachte dwaalt af naar het Thailand dat ik vijftien jaar geleden ontdekte. Het land dat die heerlijke wanderlust in me losmaakte en me vijf jaar later teleurstelde omdat het toerisme de ooit zo authentieke cultuur van dit prachtige land voorgoed leek te hebben verwoest. “Leek” zo blijkt, want authentiek Thailand is nooit weggeweest. Ik zocht alleen op de verkeerde plekken.

Sluit aan bij de Loei tradities

Ergens de afgelopen tien jaar heeft Thailand het tij gekeerd en keihard gewerkt om lokaal ondernemerschap en agritoerisme te stimuleren. En zo dompel ik me een week lang onder in de wereld van ondernemende locals, bijzondere stammen en prachtige rituelen in misschien wel de groenste provincie van het land: Loei province.

LoeiTraditions1

Waarom de Loei Provincie?

Ga je naar Thailand of staat het land op je bucketlist? Zorg dan dat je Loei Province in je plannen meeneemt. Why? Juist omdat dit de minst bevolkte provincie van het land is, tref je hier bijna geen medereizigers aan. Het is prachtig authentiek en is -omdat het één van de favoriete vakantiebestemmingen van de Thai zelf is- voorzien van alle gemakken. Vooral in ‘bohémien town’ Chang Khan. Nieuwsgierig waarom Loei in jouw reisplannen thuis hoort? Check this out:

7 x Loei Province Must do’s

# Join a festival

Ze zijn er gek op in Thailand: rituelen. In Loei is er daarom iedere maand een ander festival te beleven. Altijd met een mooie betekenis. Nee, dit is geen lowlands of Mysteryland, we are talking beautiful traditions: vrolijke dansen, kleurrijke maskers of andere handgemaakte spullen, intense gebeden en geurige gerechten. Als je een beetje geluk hebt, kun je de locals zelfs een handje helpen tijdens hun voorbereidingen. Het mooie van samenwerken is trouwens dat je helemaal niet dezelfde taal hoeft te spreken (warning: veel locals spreken geen Engels:), verf, een kwast en een glimlach is ‘all you need’.

LoeiTraditions3LoeiTraditions4

# Learn how cotton is made into products

We zijn gewend dat onze handdoeken, kussenslopen, placemats en tassen keurig voor ons uitgestald liggen in winkels. Of ze door een machine gemaakt zijn of met de hand lezen we het liefst op een label. Prachtig daarom om eens te ervaren hoe het weven van katoen er echt aan toe gaat. En dat dit een zware job is besef ik me als me tijdens het maken van foto’s opvalt dat de rug van de hardwerkende dame krom is en haar voet vergroeid lijkt te zijn door de bamboestok die de weefmachine laat bewegen *slik* Ja, ik heb een aantal van haar prachtige placemats gekocht en vertel eters vol trots het verhaal van deze krachtige dame.

LoeiTraditions20LoeiTraditions21LoeiTraditions25

# Visit a food market

Dit is misschien wel mijn favoriete plek om de lokale cultuur te ervaren. Je ziet locals druk in de weer, kids rijden op hun fietsjes, je ruikt het eten en probeert nieuwe smaken zoals poffertjes van kokosmelk die ongekend lekker zijn #yummm

LoeiTraditions6LoeiTraditions5

# Let your sorrow sail away

Dit is een prachtig ritueel, een symbool voor het loslaten van wat geweest is zodat je je kunt richten op wat komen gaat. Bij ‘Pha Sat Loi Khro’ versier je zelf een boot met bloemen en voeg je aan het eind een stukje van jezelf toe (haar of een nagel) na het gebed ga je in een boot de Mekong rivier op om jouw zorgen en angsten weg te laten drijven. Omkijken mag niet, dat brengt ongeluk. Een bijzonder intens moment waarbij ik echt even stil heb gestaan bij wat ik los wil laten en waar ik naar toe wil.

LoeiTraditions7

# Bike around with Dan Sai Cycling Club

Als Dutchies weten we dit natuurlijk al lang. Een fiets is de perfecte manier om een gebied te beleven. Je raast over de kleine paadjes, suist over het platteland en onderweg zwaait er menig local naar je. Wind in je haren en genieten maar. Dit is intens mooi! Wij waren de eersten (!) die bij De ‘Dan Sai Cycling Club’ -opgericht vanuit het Dansai Crown Prince Hospital- fietsen kwamen huren #special.

LoeiTraditions26

# Experience a Thai Dam ceremony

De Thai Dam culture is bijzonder. Dit zijn oorspronkelijk vluchtelingen uit buurland Laos, die hier jaren geleden zijn neergestreken. Hun ceremonie is gericht op het gunstig stemmen van engelen en daar voor maken ze kleurrijke amuletten en doen vrolijke dansen. De Paeng Khwan Ceremonie is opgewekt en vrolijk: put’s a big smile on your face!LoeiTraditions22LoeiTraditions23LoeiTraditions24

# Learn growing organic rice @ 15 rai

Deze plek heeft mijn hart gestolen! Deze 25jarige besloot na de universiteit terug te keren naar geboorte plaats om het familiebedrijf -samen met haar moeder en oma- voort te zetten. En dat doet ze geheel biologisch. “Binnen een jaar voelde in me ziek van het gebruik van de gifstoffen op het land. Dat is niet hoe ik onze producten wil verkopen.” Wauw! Je kan hier niet alleen leren over hoe rijst geplant wordt, je kan hier ook heerlijk lunchen én zelfs verblijven in deze fantastische huisjes. Bijzonder!

LoeiTraditions12LoeiTraditions13

Wat een prachtige streek vol krachtige mensen en schitterende gebruiken. Ik ben fan!

“The beauty of the world lies in the diversity of the people.”


Vi

LoeiTraditions15LoeiTraditions14LoeiTraditions18LoeiTraditions16LoeiTraditions17

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *