Wat te doen & eten in Faro? De leukste tips!

november 2019

Faro is gelegen aan de prachtige zuidkust van Portugal midden in de Algarve en is een diverse stad. Struin door de oude straatjes, pak een boot richting de omliggende eilanden of plof neer op een van de terrassen. Ben jij van plan deze oude stad te bezoeken? In dit blogartikel geef ik je een voorproefje van de stad en zet ik de leukste tips voor Faro op een rij.

De oude stad van Faro
Faro is een van de bekendste steden van de Algarve.  Veel mensen kennen de stad vanwege het vliegveld of het estuarium-meergebied. Wanneer je ’s ochtends, bij eb, langs het water loopt zie je vele droog gelegen banken en er ontstaat een groot droog gelegen natuurgebied. In de middag trekt dit weg vanwege de vloed.  Je ziet dan niets anders dan een groot water oppervlak. Dit is het meergebied. Naast het water is ook de binnenstad een perfecte plek om je door heen te wanen. Zelf vind ik het altijd fijn om een stad nog beter te leren kennen en schakel daar dan ook een gids voor in. Zo vertelde onze gids bijvoorbeeld over de aardbeving en tsunami in 1722, veel mensen denken dat voornamelijk Lissabon werd getroffen bij dit drama, maar ook de Algarve kreeg ervan langs. Dit zie je ook terug in verschillende bouwstijlen.

Tip: De Portugese regio Algarve is bij Nederlanders vooral populair in hartje zomer. Maar wist je dat het ook een prachtige regio is om in het najaar te bezoeken? De temperaturen liggen in september en oktober nog steeds tussen de 25 en 30 graden.

Boottocht naar de eilanden rondom Faro
Een echte aanrader voor je trip naar Faro is een boottocht. Wij vaarden over het eerdergenoemde estuarium-meergebied. Vanaf de boot kun je naar de vogels maar ook naar de vissers kijken. Je zult zien dat zij in opperste concentratie opzoek naar oesters, krabbetjes, schelpjes en vissen. Rondom Faro kun je naar verschillende eilanden varen. Zodra we aankwamen bij de eilandjes voelde het alsof ik in Zuid-Amerika was. Op Ilha Da Cultura wonen alleen maar vissersgezinnen. De mannen trekken erop uit om te gaan vissen en de vrouwen blijven achter. Als je van ‘eiland vibes’ houdt moet je zeker aanmeren bij Ilha do Farol. Dit eiland is levendiger en veel mensen van het vaste land brengen hier hun zomer door. Ook heeft het eiland witte stranden. Perfect om een dag te vertoeven.

Tip: Opzoek naar een bootverhuurder? Aan de linkerkant van de haven zijn er genoeg te vinden!

Restaurants in en om Faro
Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen rondom Faro. Wanneer je meegaat met de eerder genoemde boottocht zie je dat de vissers druk bezig zijn met de vangsten van die dag en dit proef je ook terug in de gerechten: alle vis is ontzettend vers. À-do-João is een van mijn aanraders om te gaan eten. Dit restaurant bevindt zich op Faro eiland en hier serveren ze heerlijke vis. Aan tafel worden de graatjes uit de vis gehaald en bij elke hap proef je hoe vers de vis is. Dit is ook een van de weinige restaurants die wel geopend is op Ilha do Farol in het najaar. Het is wel handig altijd even te bellen naar het restaurant om te checken of ze open zijn, dit is namelijk afhankelijk van het weer.

Het tweede restaurant ligt middenin het oude centrum van Faro: Tertúlia Algarvia. Na een korte wandeltocht door de smalle straatjes van Faro kom je uiteindelijk uit op een verscholen plein waar het restaurant ligt. Bestel hier zeker de Cataplana. Dit is een typisch gerecht uit de Algarve. In een soort stoof maken de chefs de gerechten klaar. Je kunt kiezen uit vis, vlees of vegetarisch maar ik zou zeker voor de vis optie gaan.

De Portugese regio Algarve is bij Nederlanders vooral populair in hartje zomer. Maar wist je dat het ook een prachtige regio is om in het najaar te bezoeken? De temperaturen liggen in september en oktober nog steeds tussen de 25 en 30 graden.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Opzoek naar meer tips voor jouw reis naar de Algarve? Check het hier

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *