Wat te doen in El Salvador? Watervallen, vulkanen en azuurblauwe zee

januari 2020

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika en is ongeveer half zo groot als Nederland. Erg bijzonder dat zo’n kleine oppervlakte zoveel verschillende landschappen kent: koffieplantages, vulkanen, bergen, watervallen, oceaan, azuurblauwe (krater) meren, rivieren en prachtige natuur. We ontdekken hier de mooiste plekken, zien de prachtige zonsondergang en maken kennis met de vriendelijke bevolking. El Salvador is het enige Midden-Amerikaanse land dat niet grenst aan de Caribische Zee. De stranden grenzen aan de Pacific en die zorgt voor ideale golven. Ik zet voor jou 5 to do’s in El Salvador op een rij. 

strand in el salvador berg in el salvador

Veilig reizen door El Salvador

Er zijn bepaalde wijken in de grote steden waar wordt afgeraden te komen of waar je ’s avonds beter niet alleen over straat kunt. Dit is niet anders dan andere Midden en Zuid Amerikaanse steden. Als je je houdt aan de adviezen is het verrassend, veilig, prettig en gemoedelijk reizen. Als er iets is wat mij bij blijft van El Salvador is het wel het ontspannen sfeertje. We reizen met lokaal vervoer, voelen ons veilig (we reizen alleen bij daglicht) en worden met open armen ontvangen door deze allervriendelijkste en behulpzame bevolking. Toeristen in El Salvador zijn nog altijd een bezienswaardigheid en we krijgen hierdoor van iedereen een VIP behandeling. Het warme bad waarin we terecht zijn gekomen in El Salvador zal ik nooit vergeten.

 

el salvador bus el salvador wat te doen

Lokale specialiteit proeven | De Pupusa

Door het hele land vind je pupuserias, lokale eettentjes, waar de locals samenkomen, eten en drinken. De pupusa is een echt El Salvadoraans gerecht dat lekker, goedkoop en snel is. Het is een dikkere tortilla gevuld met queso (kaas), chicharron (varkensvlees), frigoles (bonen) of spinazie (afhankelijk in welke stad je je bevindt). Doordat het vers voor je neus wordt gemaakt kun je jouw eigen variant bestellen: en smullen maar!

el salvador markt

Bloemen, kolibri’s en vlinders | Ruta de las Flores

El Salvador is een bloemenparadijs. Er is hier zelfs een route naar vernoemd: Ruta de Las Flores. Tijdens deze route tel ik bougainvilles en zie ik kolibri’s en vlinders voorbij schieten. We stoppen bij de dorpjes Juayua en Ataco die omringd worden door ‘finca’s’ oftewel koffieplantages. Het koloniale uiterlijk van deze dorpen weerspiegelt de geschiedenis met de Spanjaarden. De witte katholieke kerken met gezellige pleinen en kleurrijke muurschilderingen maken de dorpen een must om te bezoeken. In Ataco leren we bij de koffieplantage El Carmen alles over het fabriceren van koffie. Het pittoreske dorpje Juayua staat bekend om haar mooie watervallen en hier hiken we een dag naar toe. In het weekend is het feest in Juayua. Elk weekend is hier een gastronomisch festival waar men massaal komt snoepen van de lokale gerechten. Er is live muziek en de sfeer is er erg gezellig!

Juayua: Hotel Casa Mazette
Ataco: Lunch Tayua (heerlijke kaasplank in een prachtige tuin)

el salvador paard

 Extreme 7 watervallen hike | Parque El Impossible

Een bergpas gelegen in tropisch regenwoud met paden die eigenlijk ‘onmogelijk’ waren om met ezels te beklimmen. Hierdoor is de naam El Impossible ontstaan. El impossible is het belangrijkste natuurgebied van El Salvador met droge tropische begroeiing en prachtige uitkijkpunten vanaf de hoger liggende stukken. We verblijven in het bergdorpje Tacuba en maken ons klaar om de intensieve 7 waterfall hike te doen. Dwars door ongerepte natuur van het beschermde El lmpossible National Park duiken en abseilen we van 11 meter hoogte van de een naar de andere waterval, dwars door de natuur en we voelen ons helemaal alleen op de wereld.

Tacuba: Hotel Mama Y Papa

el salvador hike een berg el salvador waterval

El Tunco | Surfers Paradise

Langs de Stille Oceaan ligt de uitgestrekte kustlijn van El Salvador. De vele vulkanen die het land rijk is zorgen op sommige plekken voor vulkanisch zwarte standen, zoals die van El Tunco. Ook heeft El Salvador goudkleurige zandstranden. De belangrijkste activiteit op Playa El Tunco is surfen. En niet alleen voor de profs, maar ook voor beginners. Aan de kust huren we voor 8 dollars per dag een surfplank en proberen we een golf te pakken. 

El Tunco: Hotel Mopelia
el salvador beste surfspot

Beklim de Vulkaan | Santa Ana

In totaal heeft El Salvador maar liefst 25 vulkanen. Het land is daarom erg vruchtbaar. Inactieve kraters veranderen in een jungle, waar orchideeën bloeien omringd door prachtige vlinders en kolibri’s. In Parque Nacional Los Volcanes, gelegen bij de tweede grootste stad van El Salvador, Santa Ana, liggen de vulkanen; Santa Ana, Cerro Verde en Vulcan Izalco. We beklimmen de hoogste vulkaan van El Salvador, de Santa Ana (2386 meter), onder begeleiding van 2 gidsen. De krater van Santa Ana is veranderd in een azuurblauw zwavel meer. Een sprong in dit gloeiendhete en dampende zwavel meer is natuurlijk onmogelijk maar het ziet er wel heel aantrekkelijk uit.

Santa Ana: Hotel Casa Verde

el salvador santa ana  el salvador santa ana

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Ben je opzoek naar meer inspiratie voor Midden-Amerika? Klik dan hier.

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. Debby schreef:

  Dios mío… Ik ben heel Centraal-Amerika zo ongeveer afgeweest, maar in El Salvador had ik alleen een busoverstap. Wil zo graag terug!

 2. Ester schreef:

  Mooi zeg, zoveel verschillende natuur-uitzichten!

 3. elise schreef:

  Wat ben ik jaloers op jou! ziet er allemaal prachtig uit! M’n vriend en ik willen een rondreis maken door centraal Amerika dus hou je blog goed in de gaten! hoe lang denk je dat ik hier mee bezig ben?

  Geniet ervan! x

Comments are closed.