Wandelen in Nederland: De Sallandse Heuvelrug

mei 2016

Massa’s mensen liggen wekelijks met nog tig anderen in child’s pose op een matje in een overvolle yogaschool op zoek naar ontspanning. Guilty! Maar waar ik eigenlijk veel gelukkiger van word, is een lange wandeling maken of een stuk hardlopen. Het is zo fijn om de frisse buitenlucht op te snuiven omringd door de natuur en tegelijkertijd actief te zijn. En het kost je helemaal niks.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug
Afgelopen weekend was ik samen met vriend wandelen in het Oosten van ons land. Op De Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dit gebied -ook wel de Holterberg genoemd- is miljoenen jaren geleden gevormd door een gletsjer. Die stuwde met brute kracht het landschap omhoog, waardoor de Veluwe én de Sallandse Heuvelrug zijn ontstaan.

Salllandse Heuvelrug

Het gebied is ideaal voor actieve en culinaire levensgenieters. Want, naast vele prachtige wandelroutes, kun je er ook fantastisch fietsen, mountainbiken en paardrijden. Daarbij ligt Deventer op een steenworp afstand en is het gebied een walhalla voor asperge liefhebbers. Zonder twijfel de lekkerste die je ooit gegeten hebt!

Salllandse Heuvelrug

De Sallandse Zandloper
Van alle wandelroutes kozen wij voor het lopen van de Sallandse Zandloper. Een 45km lange route met 65 meter hoogteverschil, dwars door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug naar de IJssel. De volledige 45km was iets te hoog gegrepen voor ons, dus we hebben het bij 20km gehouden. Die 4,5 uur wandelen was aan 1 stuk door genieten. Echt waar. De zon scheen, Rio huppelde zielsgelukkig met ons mee en de kilometers vlogen voorbij. Het landschap ging over van vergezichten waar we ons in de Ardennen waanden naar velden vol met heide tot aan weilanden en akkers.

Tip: ga met een gids op pad, het maakt de ervaring compleet. Gids Anton van Beek liep met ons gezellig een uurtje mee. Dankzij Anton weten we nu alle ins en outs van het gebied en dat is echt super leuk. Voor info over de Sallandse Heuvelrug en het boeken van een gids kun je terecht bij museum Holterberg.

Salllandse Heuvelrug

Weekendje weg
Het Salland heeft zoveel moois te bieden dat het zonde is om er niet gelijk een weekendje weg van te maken. Wij logeerden in Hotel Hoog Holten waar honden ook hartstikke welkom zijn , dus Rio sliep gezellig bij ons op de kamer. Het hotel is een prachtig oud jachthuis verscholen in de bossen waar je ’s morgen gewekt wordt door vrolijk fluitende vogels. Ik werd op slag verliefd op hun terras waar we aan het einde van de dag een glaasje wijn dronken en omdat het prachtig weer was bleven we er plakken voor het diner. En om het helemaal af te maken verwenden we onze vermoeide benen met de warmte van de sauna.

Salllandse Heuvelrug

Culinaire hoogstandjes
Na een flinke wandeling moet je jezelf natuurlijk even lekker de watten leggen. Wij waren een van de geluksvogels om aan te mogen schuiven bij het pop-up diner van Michelinsterren restaurant De Swarte Ruijter middenin Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug met een uitzicht to die for! Oi oi oi, dat was echt op en top genieten. Vier gangen lang smaaksensaties met even zo mooie wijnen. Helaas was het pop-up concept eenmalig, maar je kunt natuurlijk altijd een tafel boeken in het eveneens prachtige restaurant. Dit verdien je. Echt!

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Benieuwd naar meer tripjes in eigen land? Check het hier

Salllandse HeuvelrugSalllandse HeuvelrugSalllandse Heuvelrug

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. Reisbloggers schreef:

  Super leuk!
  Wij wonen aan de rand van de Holterberg. Nog geen km lopen en we staan er.
  Prachtige omgeving! Maar op één of andere manier zoeken wij onze trips altijd verder op.
  Maar een weekendje weg in eigen plaats doe je ook niet gauw…

  Leuk om te lezen!

  1. Manon schreef:

   Oh wat een heerlijke plek om te wonen! Ik ben een beetje jaloers;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *