De Sacred Valley in Peru: dit moet je zien en doen

september 2018

Peru is compleet anders dan de landen waar ik tot nog toe geweest ben. Het is echt waanzinnig mooi en heeft alles; beach, bergen, city en jungle. Het land heeft zelfs mijn grote liefde voor tropische bestemmingen naar de achtergrond verdreven. Ik wil nog veel vaker op het dak van de wereld staan, omringd door niks anders dan de natuur in al haar puurheid. In dit artikel neem ik je mee tijdens mijn reis door de Sacred Valley in de Andes in Peru. Reis mee in de voetsporen van één van de meest ingenieuze beschavingen ooit: de Inca’s

De Sacred Valley is een gigantische vallei in het Andes gebergte die bezaaid is met Inca ruïnes, waarvan de verlaten stad Machu Picchu de bekendste is. De uitvalsbasis voor de vallei is de Inca hoofdstad Cuzco.

De terrassen van Moray
De weg naar Moray is een hobbelig off-road avontuur. Licht in m’n hoofd en met zwabberende benen maakt m’n lichaam kennis met het zuurstoftekort op grote hoogte zodra ik de bus uitstap. Het wijdse landschap lijkt een prachtig schilderij. De grond is gemêleerd geel, bruin en oranje/rood met op de achtergrond de imposante bergen van de Andes en een diep blauwe lucht. Het is rauw en ontroerend tegelijk. Alsof de wereld hier begonnen is.

sacred valley peru

Een klein stukje verderop liggen in drie immens grote ‘kraters’ de landbouwlaboratoria van de Inca’s. De laboratoria zijn in terrasvorm aangelegd, zoals je dat bij rijstvelden ziet. De oplopende cirkels vormen door de verschillen in hoogte diverse microklimaten. Tussen het onderste en bovenste terras zit een temperatuurverschil van 15 graden! De zonnestralen maken het mystieke plaatje compleet.

Reisroute Andes Peru

De zoutbaden van Maras
Niet ver van Moray ligt het dorp Maras. De bezienswaardigheid van Maras zijn de ruim 3.000 zoutmijnen, oftwel zoutbaden. Vanaf een afstand lijken de baden een schattig wit smurfendorpje dat ingeklemd tussen de bergen ligt. Ooit was hier de zee, waardoor het water enorm zout is. De baden worden via kleine kanalen gevuld met water uit de bergen. Vervolgens verdampt de zon het water en blijft het zout over. De Inca’s gebruikten het zout voor het conserveren van hun voedsel. Tegenwoordig gebruiken de locals de baden nog steeds, maar vooral voor de verkoop van zout.

sacred valley peru

De verlaten stad: Machu Picchu
Kortademig en met m’n hart in een hoge versnelling loop ik het steile pad naar boven. Het regent lichtjes en plukken wolken hangen tussen de hoge bergen. Ineens doemt de stad voor me op: Machu Picchu. Sprakeloos… Ik wist dat het indrukwekkend zou zijn, maar zo intens had ik het niet verwacht. Als ik m’n ogen sluit komt de stad in gedachten letterlijk tot leven. Het is een wereldwonder gemaakt door mensenhanden. Wat een kunst om op deze onherbergzame plek een stad te bouwen. Diep respect. Na uren rondstruinen door de stad kijk ik nog een laatste keer over m’n schouder voordat ik het pad terug naar beneden loop. Soaking up the view. Feeling blessed.
Tip: ga niet zonder gids de stad in. Hij zal je alle geheimen verklappen en je nog verder meenemen in de mystieke wereld van de Inca’s.

sacred valley peru

Hoe kom je bij de Machu Picchu?
Als je genoeg tijd hebt is het fantastisch om in 3 á 4 dagen de Inca trail te lopen. Heb je goed gespaard? Dan MOET je echt met de luxueuze Hiram Bingham trein gaan. Zodra je het treinstel binnenstapt waan je jezelf in de twintigste eeuw. Glimmend houten meubilair, goudkleurige lampen, wit linnen op de keurig gedekte tafels, obers strak in het pak inclusief hun mooiste glimlach en een uitzicht to-die-for! Met een pisco sour in m’n hand sta ik op het observation dek te genieten van de live muziek en het schitterende landschap dat aan me voorbij trekt. Een droom die werkelijkheid is geworden… Oké, goedkoop is het niet, maar dit is een once-in-a-lifetime experience. #YOLO

GirlsLove2Travel Machu Picchu13

Bezoek het tempelcomplex Sacsayhuaman
Voordat ik the secrat valley achter me laat en in het vliegtuig stap naar de jungle van de Amazone breng ik een bezoek aan Sacsayhuaman. Dit tempelcomplex torent hoog boven Cuzco uit. De zon schijnt uitbundig en de vlaktes om het imposante complex heen stralen een serene rust uit. Het complex bestaat uit reusachtige rotsblokken. Net als bij de andere Inca ruïnes blijft het een raadsel hoe ze het voor mekaar gekregen hebben om zo’n ingenieus bouwwerk neer te zetten. Er zijn verschillende theorieen over, maar feit blijft dat zelfs in onze moderne tijd het nog een hels karwei zou zijn.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Opzoek naar meer inspiratie voor jouw reis naar Peru? Check het hier

 sacred valley peru

Reisroute Andes Peru

Machu Picchu Peru

Meer Peru

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. lindseydailylin schreef:

  WAANZINNIG. Caps are in order ;)

 2. Christa schreef:

  Ge-wel-dig! Wauw, ookal ben ik er zelf een aantal jaar geleden geweest! Na het zien van je foto’s sta ik alweer te popelen om opnieuw een ticket te boeken naar Peru! :D

  1. Manon schreef:

   Leuk om te horen :)

 3. Teresa schreef:

  Prachtige foto’s en wat een energie krijg je van je verhaal! Maar eigenlijk ben je te kort gegaan. Want Peru is veel en veel meer dan alleen de Inca cultuur. En het eten.. Heerlijk!!

  1. Manon schreef:

   Wat een mooi compliment Teresa *bloos*

   De tien dagen waren absoluut te kort, ik had er nog wel een paar weken achteraan kunnen plakken.
   Binnenkort schrijf ik nog een artikel over het eten & citylife en nog eentje over de jungle. Lfs!

 4. Ester schreef:

  Heerlijk, ik smul van je verhalen :-) Ik vertrek in april voor twee weken en ik kan niet wachten!

  1. Manon schreef:

   Dankje:) Wat gaaf dat je naar Peru gaat!!! Je gaat het geweldig vinden! Waar ga je allemaal heen? Lfs

 5. Stéphanie | Expeditie Aardbol schreef:

  Wat een heerlijk uitgebreide post! Gaaf zeg, mooie foto’s ook!

  1. Manon schreef:

   You make me smile :)))

 6. Margriet schreef:

  Prachtige foto’s en o wat herkenbaar. In de omgeving van Cusco heb ik op scholen gewerkt in 2010 en 2012, en er is hoop dat we volgend jaar weer kunnen gaan. Sacsawayman prachtige paardrijtocht gemaakt met mijn broer, om nooit te vergeten, en idd de treinreis naar Aguas Calientes en dan met gids naar Machu Picchu, wow wow.

  1. Manon schreef:

   Ik hoop dat je volgend jaar weer kunt! Oe, en die paardrijtocht lijkt me GEWELDIG!!

 7. Mandy schreef:

  Woahhhhhhh wat een waanzinnige foto’s ook. Die landbouwterrassen en zoutbaden… wat een kunstwerken en wat een mooi gezicht. Thanks for sharing, heel tof!

  1. Manon schreef:

   Wat een fijn compliment *ik bloos*. Het was echt FANTASTISCH! Nog nooit in zo’n bijzonder land geweest. Thx babe :)

 8. Debbie schreef:

  Wederhelft wil nog graag een keer naar Machu Picchu, de Inca trail lopen…ik denk dat ik liever met de trein ga, nu nog even uitzoeken wat het kost. We willen eind dit jaar/begin volgend jaar op bezoek, bedankt voor de leuke tips!

  1. Manon schreef:

   Wat een heerlijk vooruitzicht Debbie. Je gaat het fantastisch vinden! Lfs Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *