Tips voor een reis door de Amazone in Peru

september 2018

Na de prachtige Inca ruïnes was het tijd om de frisse berglucht van de Andes in te ruilen voor de broeierige hitte van de jungle van Peru; de Amazone. Tambopata National Reserve om precies te zijn. Terwijl m’n vorige jungle avonturen in Brazilië nogal back-to-basic waren, ging ik deze keer voor een tikkeltje decadent. In dit artikel geef ik je tips voor een reis door de Amazone in Peru. 

Verblijven aan de Madre de dios rivier
Niet slapen in een hangmat in de jungle of op een primitieve boot, maar een sfeervol -zeg maar gerust romantisch- resort aan de oever van de Madre de dios rivier. De bungalows zijn liefelijk en in jungle style gebouwd. Het dak is deels open en doordat er langs alle openingen minuscuul gaas is gespannen blijven de muggen buiten. Inkaterra resort is een heerlijke plek om in je hangmat te liggen en dromerig voor je uit te staren, genietend van de ultieme rust met af en toe een geluid van de dieren die zich verstoppen in het bos. Als je zin hebt om er op uit te trekken is er ook genoeg te doen. Dagelijks worden er namelijk meerdere excursies georganiseerd en zo kun je kennis maken met de schoonheid van de Amazone.

amazone peru tips

Canopying door de bomen
Op bijna 30 meter hoogte door de boomtoppen lopen. Te gek natuurlijk, maar best scary als je hoogtevrees hebt en de zwevende brug behoorlijk beweegt als je er overheen loopt. En om het nog spannender te maken valt er vlak naast de eerste loopbrug met een hels kabaal een gigantische boom om en laat een gapend gat in het bladerdek achter. Ik heb mezelf bij elkaar geraapt en met m’n hart, bonkend in m’n keel, begon ik aan de eerste, van totaal zeven, loopbruggen. Eerlijk is eerlijk, het is hartstikke mooi. En hoe bijzonder dat je aan de andere kant van de wereld op grote hoogte in de jungle door het bladerdak loopt?

amazone peru jungle

Kano op Lago Sandoval
Na een uurtje wandelen stap ik samen met m’n reisgenoten in een kano. We varen een stukje door een mangrovebos en ineens doemt Lago Sandoval op. Het water is zo glad dat het de bomen langs de oever als een spiegel in het meer reflecteert. Ik kijk in stilte om me heen terwijl de vogels vrolijk door strak blauwe lucht fladderen. Deze plek is een prachtige oase middenin de jungle. Wel een bloedhete oase trouwens. Ga dus vooral het meer niet op zonder pet en sjaal om jezelf tegen de felle zonnestralen te beschermen.

tips voor een reis door de amazone peru

Jungle tips
Op avontuur in de jungle kan best heftig zijn. Door de enorme hitte loopt het zweet in straaltjes van je af. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hitte en je mindset moet een switch maken om oké te zijn met jezelf bezweet en plakkerig voelen. Als je dat los kunt laten kan je ook veel beter genieten. Daarbij zijn alle insecten stukken groter dan in ons land en zeker in het regenseizoen wemelt het er ’s avonds van de muggen. Met de juiste voorbereiding wordt het een waanzinnige ervaring die je nooit meer zult vergeten.

  • Een semi-professionele survival outfit is helemaal niet nodig als je op jungle avontuur gaat. Het kost een vermogen en vaak ziet het er ook behoorlijk saai uit. Waar het om gaat is dat je kleding draagt die goed ademt en snel droogt. Ik liep dus op de dag gewoon in m’n bikiram yoga outfit en ’s avonds ruilde ik dat in voor een lange tight met een dry-fit long sleeve tegen de muggen.
  • Neem een pet en een dunne sjaal mee. Ze zijn beide onmisbaar en multifunctioneel. Het beschermt je tegen zowel de zon als tegen vervelende insecten.
  • Je wordt sowieso gestoken door muggen, ook al loop je de hele dag met een flesje Deet te spuiten. En als je eenmaal gestoken bent is Tigerbalm de beste remedie tegen de jeuk.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Opzoek naar meer inspiratie voor jouw reis naar Peru? Check het hier

tips voor een reis door de amazone peru tips voor een reis door de amazone peru jungle peru tips amazone peru

Meer Peru

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. Christa schreef:

  Wat een prachtig mooie foto’s!

  1. Manon schreef:

   Fijn te horen Christa:) Lfs

  1. Manon schreef:

   Dat was het echt Teresa. Zo bijzonder om in een totaal andere omgeving te zijn. Ben jij wel een in de jungle geweest? Lfs

 2. Jaaa, ik ga in april/mei naar Peru en wil heel graag naar de Amazone. Moet alleen nog even kijken hoe ik dat ga regelen vanuit Cusco.

  1. Manon schreef:

   Wat gaaf! Welk deel van de Amazone wil je naar toe? Vanuit Cusco kan je prima vliegen naar de jungle. Als je tips nodig hebt, just let me know x

 3. Ziet er heel mooi uit! Wij willen hier ook graag naartoe, maar moeten even kijken of ons budget het toelaat. Hebben jullie dit zelf geregeld of met een organisatie?

  1. Manon schreef:

   Zeker doen Manouk! Echt een avontuur om nooit te vergeten. Wij zijn met een organisatie gegaan. Dat is wel het makkelijkste als je een land ver moet doorkruizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *