HELP: medische voorbereiding voor op reis

juli 2019

Op reis naar het buitenland; dit betekent medische voorbereiding. In Europa hoef je vaak niet tot nauwelijks aan extra medische voorbereidingen te denken maar wanneer je je buiten Europa  begeeft kan dit vaak een onoverzichtelijk boeltje worden waar je misschien niet op zit te wachten. Tijd om mijn ervaringen te delen.

Begin op tijd

Het klinkt misschien als iets wat je moeder zou zeggen: ‘Begin nou op tijd’, maar dit is écht zo. Je moet op tijd beginnen met de medische voorbereidingen voor jouw reis. Op veel websites kun je vinden wat voor vaccinaties er nodig zijn voor de landen waar jij naartoe gaat. Vaak heb je meerdere inentingen nodig en soms zit er ook nog een bepaalde tijd tussen inentingen, omdat je deze niet gelijk achter elkaar mag, dus plan dit op tijd. Vooral rond de vakantietijd kan het zo zijn dat er bij vele instanties een wachtrij is. Het is niet erg om je een half jaar van te voren al te laten voorlichten of inenten want veel van de inentingen zijn goed voor een lange tijd en soms zelfs levenslang.

Lees je in

Naast het halen van de vaccinaties en medicijnen is het ook goed om je in te lezen in een land en wat voor ziektes er bijvoorbeeld zijn. Zo kun je kijken hoe je het besmettingsgevaar minimaliseert. Soms houdt dit in dat je in sommige wateren niet mag zwemmen of bepaald voedsel beter kunt ontwijken. Vaak wordt dit ook verteld wanneer je je inentingen of medicijnen haalt en krijg je een goede voorlichting. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad wat research te doen. Zelf had ik ook wat dingen uitgeprint en meegekregen voor op reis met informatie. Tijdens je reis kun je natuurlijk ook altijd schakelen met Nederland dit heb ik gedaan om te praten over een Rabies prik die ik moest halen op reis. Dit kan je doen door je reisverzekering op te bellen zij kunnen jou het beste adviseren. Vergeet dus ook niet dit nummer bij de hand te hebben.

Onverwachte gebeurtenissen

Natuurlijk kunnen er ook altijd medische ongevallen op reis gebeuren waar je je niet op kunt voorbereiden. Ik zal jullie meenemen naar een zonnige dag in Colombia, vrolijk liep ik rond met mijn backpack tot dat ik een smakker maakte in Santa Marta. Gelukkig waren er veel locals die met ijs aan kwamen. (De Colombiaanse mensen zijn top) Een dag later was de zwelling niet minder en ben ik mijn verzekering gaan bellen. Ten eerste om een melding te maken van wat er is gebeurd en ten tweede om te vragen naar een Engelssprekend ziekenhuis in Colombia. Twee dagen later vloog ik naar Medillin en kreeg ik te horen dat ik mijn enkelband had gescheurd. Ook dit soort dingen kunnen gebeuren op reis. Bel altijd gelijk je verzekering, deze staan je bij en weten vaak de beste plekken om heen te gaan. Op dit soort gebeurtenissen kun je je natuurlijk niet voorbereiden en ik probeer er altijd zo nuchter mogelijk mee om te gaan, want aan stressen heb je helemaal niks.

Natuurlijk hoop ik dat jullie reis allemaal voorspoedig verloopt en vergeet dus niet: haal de inenting op tijd. Ik hoor mezelf nu in m’n hoofd zeggen ‘Ja Mama’.

<3 Guusje

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *