Must do: Foodtour in Olhão, Algarve

november 2019

Olhão: een plaats waar ik nog niet eerder van had gehoord, maar een geweldige tijd heb gehad. Het stadje is ontstaan vanwege de zwarte markt en de markt is dus ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Olhão. Alles draait hier om eten. Vlak naast de haven ontmoeten we onze gids: Joana, zij neemt ons mee op de vijf (!!) uur durende Ria Foodtour in Olhão, Algarve.

Inktvissen, Tonijn, Oesters en Sardientjes
Onze eerste stop is een grote hal met héél veel vis. Iedere dag brengen de vissers hier hun vangsten van de dag heen, zodat zowel families als restaurants hun vis hier kunnen kopen. Stapels Sardientjes, Inktvissen, Garnalen, Oesters en Tonijn stapelen zich op in de hal. Het is rustig, geen geschreeuw zoals wij gewend zijn, maar de mensen zijn gefocust op waar hun hart ligt: het fileren en schoonmaken van de vis om het te verkopen. We krijgen een stukje gedroogde tonijn om te proeven, dit is een echte delicatessen in de Algarve. Sinds ik al een tijdje geen vlees meer eet, moet ik zeggen dat een gedroogd stukje tonijn mij erg aan vlees doet denken.

Schuif aan tussen de locals
Nadat we de vismarkt verlaten, staat er buiten een tweede ronde eten op ons staat te wachten. Tussen de knusse eettentjes, vol met locals en vissers krijg ik een gezellig dorps gevoel. Veel vissers schuiven hier aan om te lunchen nadat zij een vroege morgen hebben gehad en al lang aan het werk zijn. Tijdens de tour krijgt de groep een broodje met varkensvlees. Wat ik van de andere hoor smaakt deze erg goed en het broodje ziet er goed uit.

Hemelse zoete aardappel
Na de tweede stop is het alweer tijd om door te gaan naar de derde stop. We lopen naar de naastgelegen hal, maar niet zonder een stop bij een marktkraam buiten. Een oud, vriendelijk mannetje staat achter de kraam, hier verkoopt hij een soort gepofte zoete aardappel. Met z’n alle delen we er een en als je van zoete aardappel houdt is dit wel een stukje hemel. Wat was dat lekker!

Kruiden, fruit en heel veel groentes
Nadat we de zoete aardappel achter onze kiezen hebben lopen we de volgende hal in, dit keer niet gevuld met vis of vlees, nee deze hal is gevuld met groentes, fruit en specerijen. Alle soorten fruit die je maar kunt bedenken vind je in deze hal. Wanneer we een klein tentje binnenlopen wordt er gelijk een schaal met daarop gedroogde vijgen met amandelen onder ons neus geduwd, nieuwsgierig proef ik er eentje en ik vind ze heerlijk. We drinken nog een een smoothie en na deze vitamine shot wandelen we verder naar het museum van Good Boy.

Good Boy vis uit blik
Portugal staat al jaren bekend om vis uit blik. Good Boy is van de populaire merk die dit verkoopt. Het begon jaren geleden en is een echt familiebedrijf. Het logo, wat te zien is op de verpakking, is dan ook het hoofd van de overgrootvader die het bedrijf opgericht heeft. Het bedrijf hanteert nog steeds oude technieken. Elke dag produceren zij 10.000 blikje welke allemaal worden ingepakt met de hand. Van te voren ben ik een beetje sceptisch over vis uit blik, want zeg nou zelf, als je in de Algarve bent wil je natuurlijk verse vis eten. Echter vind ik de vis verrassend lekker. Dit komt ook door de heerlijke kruiden waarin de vis gemarineerd is.

Kleurrijke straatjes
We laten het museum achter ons en wandelen door de straten van Olhão. Wat me gelijk opvalt is: kleur. De straatjes hebben allerlei verschillende kleuren en staan heel dicht op elkaar. Dit komt doordat de bevolking hier in tenten leefden voordat de huizen er stonden. Op het moment dat er werd besloten huizen te bouwen zijn deze gebouwd op dezelfde plekken als waar de tenten stonden. Vandaar dat alles zo dicht op elkaar staat. We wandelen een prachtig gebouw binnen wat vol hangt met kunst en komen uiteindelijk terecht op een binnenplaats. In hartje zomer wordt hier vaak een openlucht bioscoop gehost. De ober schenkt onze wijn en en zet wat brood en kaas neer. Hier komen we even tot rust in de Portugese zon van al onze food avonturen.

We slenteren nog wat door de straatjes van Olhão. Stoppen bij een tentje voor uitgebreide lunch en sluiten de dag af met een ijsje aan het water. De ochtend is voorbij en de markt is ook verdwenen van de straat. Het is gelijk een stuk rustiger op straat in Olhão. We genieten van ons ijsje, de perfecte afsluiting van deze foodtour in de Algarve.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Opzoek naar meer reisinformatie voor de Algarve? Check het hier

 

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

  1. Hele natuurlijke foto’s. Lijkt me een super leuke bestemming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *