ALGARVE | Foodtour in de Algarve

november 2019

 Olhão, een plekje waar ik nog niet eerder van had gehoord maar nu ik terug denk aan mijn bezoek aan dit dorpje zie gelijk heel veel eten voor me. Het stadje is ontstaan vanwege de zwarte markt en deze markt is ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Olhão. Vlak naast de haven ontmoeten we onze gids: Joana, zij neemt ons mee op de vijf (!!) uur durende Ria foodtour.

Inktvissen, Tonijn, Oesters en Sardientjes

De eerste stop is een grote hal met heel veel vis. Hier wordt de vangst van de dag heen gebracht en families maar ook restaurants kopen hier hun vis. Stapels Sardientjes, Inktvissen, Garnalen, Oesters en Tonijn stapelen zich op in de hal.  Er wordt niet geschreeuwd zoals op de markt in Nederland. De mensen zijn gefocust op waar hun hart ligt, het fileren en schoonmaken van de vis om het vervolgens aan de klanten te verkopen. We proeven hier een stukje gedroogde tonijn, een delicatessen in de Algarve. Sinds ik al een tijdje geen vlees meer eet, moet ik zeggen dat een gedroogd stukje tonijn mij erg aan vlees doet denken. Het is goed te eten maar ik zou er zelf niet snel op de bank een zak van open trekken.

 

Schuif aan tussen de locals

We verlaten de vismarkt en wandelen naar buiten waar een tweede ronde op ons staat te wachten. We wanen ons tussen de locals die in kleine winkeltjes gezellig met z’n alle aan het eten zijn. Het geeft mij een beetje een dorps gevoel waar iedereen elkaar kent. Veel vissers schuiven hier aan om te lunchen nadat zij een vroege morgen hebben gehad en al lang aan het werk zijn. Tijdens de tour krijgen wij hier een broodje met varkensvlees. Wat ik van de andere hoor proeft deze erg goed en zo ziet het broodje er ook zeker uit.

Zoete aardappel heaven

Vervolgens lopen we naar de naastgelegen hal maar niet zonder een stop aan een marktkraampje buiten. Een oud vriendelijk mannetje staat achter de kraam, hier verkoopt hij een soort gepofte zoete aardappel. Met z’n alle delen we er een en als je van zoete aardappel houdt is dit wel een stukje hemel. Wat was dat lekker!


Kruiden, fruit en heel veel groentes

Nadat we de zoete aardappel achter onze kiezen hebben lopen we de volgende hal in, dit keer niet gevuld met vis of vlees, nee deze hal is gevuld met groentes, fruit en specerijen. Alle soorten fruit die je maar kunt bedenken vind je in deze hal, verser dan vers. We lopen een klein tentje binnen en er wordt gelijk een schaal met daarop gedroogde vijgen met amandelen onder ons neus geduwd, nieuwsgierig proef ik er eentje en ik vind ze heerlijk. Het Portugese vrouwtje achter de toonbank  maakt grapjes over de smoothies die wij kiezen, bij sommige combinaties kun je van haar gezicht aflezen dat ze het niet te drinken vindt. Na ons vitamine shot wandelen we verder naar het museum van Good Boy.


Vis uit blik

Portugal staat al jaren bekend om vis uit blik en Good Boy is een erg populair merk hiervan. Dit begon jaren geleden en is in de familie gebleven. De verpakkingen deden mij een beetje denken aan een oude film. Het logo dat te zien is op de verpakking is dan ook het hoofd van de overgrootvader die het bedrijf is gestart. Het is nog echt een ouderwets bedrijf, elke dag produceren zij 10.000 blikjes die worden ingepakt met de hand. Van te voren ben ik een beetje sceptisch over vis uit blik, want zeg nou zelf, als je in de Algarve bent wil je natuurlijk verse vis eten. Echter vind ik de vis verrassend lekker, dit komt ook door de heerlijke kruiden waarin de vis gemarineerd is.

 
Kleurrijke straatjes

We laten het museum achter ons en wandelen door de straten van Olhão. Wat me gelijk opvalt is: kleur. De straatjes hebben allerlei verschillende kleuren en staan heel dicht op elkaar. Dit komt doordat de bevolking hier in tenten leefden voordat de huizen er stonden. Op het moment dat er werd besloten huizen te bouwen zijn deze gebouwd op dezelfde plekken als waar de tenten stonden. Vandaar dat alles zo dicht op elkaar staat. We wandelen door een prachtig gebouw waar veel met kunst gedaan wordt. Het gebouw komt uit op een binnenplaats. In hartje zomer worden hier vaak een openlucht bioscoop gegeven. De ober schenkt wijn in en zet wat brood en kaas neer. Hier komen we even tot rust in de Portugese zon.

We slenteren nog wat door de straatjes van Olhão. Stoppen bij een tentje voor uitgebreide lunch (ik plofte uit elkaar na die vijf uur durende foodtour). Uiteindelijk sluiten we af met een ijsje aan het water. De ochtend is voorbij en de markt is ook verdwenen van de straat. Het gelijk een stuk rustiger op straat in Olhão. We genieten van ons ijsje, de perfecte afsluiting van deze dag.

♥ Guusje

FRIESLAND | 7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Coastwalk

9 foto’s van deze prachtige kust

Comments

  1. Hele natuurlijke foto’s. Lijkt me een super leuke bestemming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *