De leukste dingen om te doen op Java

oktober 2016

Compleet zonder plan stap ik op het vliegtuig naar Jakarta. Een vriendin van mij is hier al een maand aan het reizen en we ontmoeten elkaar dan ook op het vliegveld van Jakarta. Het besluit volgt al gauw: we blijven de komende tijd op Java. We ontdekken de mooiste plekken per trein en zetten de leukste dingen om te doen in Java op een rij.

Met de trein door Java
Na een korte dag in Jakarta reizen we door naar Bandung. (Tip: boek je treinticket de dag van te voren. Anders kun je zomaar een halve dag moeten wachten.) Vanuit Bandung  bezoeken we Kawah Putih. Een vulkanisch kratermeer bedekt door nevel met wit-blauw water. Sprookjesachtig mooi. Iets minder is het feit dat we zelf een nog grotere attractie blijken dan die krater. Letterlijk iedereen wil met ons op de foto. Gevraagd of ongevraagd, vriendelijk of licht dringend. En dat is eigenlijk een beetje mijn ervaring met Bandung, we zijn zo opvallend anders dat ongemakkelijk is.

kawah-putih-java-trein thee-trein-java   hot-spring-trein-java
We kunnen het allebei niet goed uitleggen en toch voelen we hetzelfde. Bandung is heftig. Misschien is het de enorme drukte. Misschien is het het gevoel wat we krijgen wanneer we een hot spring bezoeken en de beveiliging zo bang is dat we ons compleet uitkleden dat ze ons met moeite binnenlaten. En ondanks dit alles is de stad wel een bezoekje waard, juist omdat cultuurverschillen eigenlijk heel mooi en leerzaam zijn.

De Borobudur tempel in Jogjakarta 
Na 2 nachten in Bandung stappen we opnieuw op de trein. Dit keer met Jokjakarta als bestemming. De 8 uur durende rit is echt prachtig, door groene velden, bergen en kleine dorpen. Jokjakarta is een verademing na Bandung. We wandelen de stad door, genieten van het heerlijke eten overal én bezoeken Borobudur. Een van de indrukwekkendste tempels op aarde. Tijdens de zonsopkomst wandelen we door de immense tempel met maar een handjevol mensen om ons heen. En hoewel de bewolking te dik is om de zon daadwerkelijk op te zien komen is dit toch een van de mooiste momenten van de reis. Het is even doorbijten als de wekker om 3.30 afgaat, maar geloof me het is het meer dan waard.

Note: In 2022 is besloten om het maximum aantal bezoekers terug te dringen naar 1200 bezoekers per dag. Ook kun je met het normale entreekaartje alleen nog op het plein voor de tempel komen. Wil je toch de verschillende lagen van de tempel betreden? Boek dan een extra kaartje. Deze is wel 4x zo duur als het oude entreekaartje. Dit komt bovenop het bedrag van de normale ticketprijs.

borobudur-trein-java-2

borobudur-trein-java

Hier is het gevoel van vrijheid, een van m’n belangrijkste redenen om op reis te gaan, weer wat meer aanwezig. Deels komt dit doordat ze net wat meer gewend zijn aan toeristen, maar ook de drukte is hier veel minder heftig. En ’s avonds over straat gaan voelt geen moment onveilig.

Na Jokjakarta willen we eigenlijk door naar Karimunjawa, een klein eilandje ten noorden van Java, om onze duikskills weer eens af te stoffen. Dit blijkt echter een vrij ambitieuze reis van een uurtje of 16. En dus gebeurt het dat we 5 minuten later een vlucht naar Lombok boeken. En dat, lieve lezer, was misschien wel de beste beslissing van de trip. Maar hierover later meer.

Nog even de tips op een rijtje. 

 • Neem dus de trein. Het liefst overdag. Zie het als een uitje op zich. Want dat is het!
 • Boek die trein van te voren, via Tiket.com. Sowieso is dit dé website voor al je tickets.
 • Weer of geen weer, ga voor een sunrise in Borobudur.
 • Pas je aan. Houd rekening met de cultuur en kleed je gepast.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Opzoek naar meer tips voor Indonesië? Check het hier

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. Wauw die foto’s! Zo ontzettend mooi. Indonesië staat heel hoog op mijn lijstje, het lijkt me zo mooi

  1. Fieke schreef:

   Ik vond het echt heel indrukwekkend! Zeker de combi van de prachtige natuur en cultuur op Java en de relaxte vibe op Bali en Lombok. Aanrader! xFiek

 2. Co schreef:

  Wat een prachtige foto’s! Ik had nooit zo de behoefte om Java te bezoeken, maar geloof dat ik nu toch van mening ga veranderen.

  1. Fieke schreef:

   Wat leuk om te horen Co! Het is echt prachtig:) xFiek

 3. Grace schreef:

  Java is echt geweldig! Ben ook met mijn zus twee weken over dit eiland gereisd met de trein. En wat je zegt over Bandung is helemaal waar: wij waren daar ook een enorme attractie. Grappig, maar ook best raar.

  Ook geweldig is de Bromo Vulkaan op Java. Voor ons de meest indrukwekkende zonsopgang daar.

 4. Petra schreef:

  Als je een treinticket boekt kun je dan de tijden van een treinticket wijzigen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *