Business Class vs Economy: Wat zijn de verschillen?

mei 2018

Al jaren hunker ik naar een Business Class ervaring. Wie niet?! De realiteit: het is in de meer dan 150 vluchten die ik inmiddels heb gemaakt nog nooit gebeurd. En laat ik realistisch zijn, nu ik meestal met twee kids vlieg zal het ook niet snel meer gebeuren lol. Toch recentelijk was het raak! Toen ik naar Penang (Maleisië) vloog, mocht ik heen en terug een deel van de reis in stijl reizen (shout out naar Qatar Airways:) reden dus om business class en economie eens met elkaar de vergelijken. Wat zijn nou de verschillen?

1. Check in

Het grootste verschil tussen Business Class en Economy bij de check in zit ‘m in de tijd die je kwijt bent:

 • Rij versus geen rij. Vlieg je BC dan kun je gelijk doorlopen naar de desk om in te checken. Geen wachtenden voor je. Zalig!
 • Ook door de douane ben je sneller. Natuurlijk word je wel gecontroleerd. En terecht.
 • Achter de douane wacht de speciale business lounge op je. Hier staat vers ontbijt voor je klaar, uitgebreide lunch, verschillende drankjes (non-alcoholisch en alcoholisch), diner you name it. Yumm.
  Last but not least…
 • Het is een boost voor je ego (dit geef ik toe met het schaamrood op de kaken) omdat iedereen namelijk kan zien dat je Business Class vliegt en dat voelt -als je nooit business class vliegt zoals ik- stiekem wel stoer *bloos*.

2. Boarding / On Board

BC – Reis je Business Class, dan mag je samen met ouderen en ouders met kleine kinderen als eerste boarden. Mijn stoel is ‘hard to miss’. Serieus, hij is gigantisch! Er ligt een mooie hardshell case van Bricks met daarin sokken, oordoppen, een oogmasker en mini cremepjes van een Italiaans merk. Een fluffy deken ligt keurig opgerold klaar. En het beste van alles, met een simpele druk op de knop verandert die giga stoel in een zalig bed. I think I’m in love.

Eco – Mijn Economie stoel is zoals ik gewend ben, al verdenk ik Qatar Airways er van iets ruimere stoelen te hebben dan de meeste maatschappijen. Ook hier ligt een kussen, deken en een pakketje met sokken, oordoppen, een oogmasker en tandpasta + borstel klaar. Niet in de hardshell Bricks case (die ik natuurlijk heb meegenomen:) maar wel dezelfde producten. Voor een ticket die slechts een vierde van de prijs is, echt luxe if you ask me:)

3. Service

BC – Zodra mijn billen de stoel raken komt er een vriendelijke heer naar me toegesneld. Hij stelt zich voor, vertelt me dat hij mijn purser is gedurende deze vlucht en vraagt of ik wat te drinken wil: “pink champagne please” deze kans laat ik niet liggen:) Gedurende de vlucht wordt ik fantastisch geholpen, er staan zelfs verse bloemen in de cabine en als we landen krijg ik een handgeschreven kaart met in alle talen van het Business class personeel een vrolijke groet. Ja, dan heb je me: recht in het hart!

Eco – Ik moet eerlijk toegeven dat de aandacht die je krijgt bij economy niet echt onder doet voor Business Class. Oké, ik kreeg geen handgeschreven kaart maar ook hier komt de purser zich netjes voorstellen en wordt iedere vraag met een glimlach beantwoord. Zelfs diep in de nacht. Respect.

4. Eat

Het grootste verschil is keuze. In Business Class kies jij wanneer je eet en wat je eet. In Economy wordt er grotendeels voor je gekozen:

 • Met keuze heb ik het niet over kip of vega, neeeeeee… je kan gewoon a la carte bestellen. Voorgerechten, hoofdgerechten, tussen gerechten en nagerechten. It’s all there en jij bepaalt wanneer je het bestelt.
 • Je tafel wordt met vers linnen gedekt en je krijgt echte borden, glazen en bestek. Overigens kreeg ik in Economy ook echt bestek, volgens mij was dat de eerste keer in m’n leven. Meestal is het wegwerpspul.
 • Als wijn liefhebber heb ik natuurlijk ook gewoon een wine tasing gedaan: steeds een 1/3 glas van een andere wijn. De uitgebreide wijnkaart vroeg er gewoon om. En ja, dat was het ab-so-luut waard!
 • De Cheesecake in Economy is trouwens niet normaal lekker. Misschien wel zo lekker dat het het niet slapen waard is #sugarrush:)

Sleep

BC – What can I say? Ik heb letterlijk geslapen als een baby! Je stoel tovert zich in een handomdraai om tot comfy bed waarbij je met je eigen afstandsbediening de stand tot op de centimeter kan bepalen. Oh en heb je zin in een massage? Dat kan, er zitten twee massage mogelijkheden op je bed met diverse standen. Can I live here please?

Eco – Ik weet niet hoe het met jou zit maar recht op slapen is gewoon echt niet echt mijn ding. Als ik in de smiezen krijg dat er ergens achterin het vliegtuig een rij stoelen leeg is, probeer ik die ook altijd te bemachtigen zodat ik op drie stoelen kan liggen (als je 1,60meter bent past dat:). Slapen in een vliegtuig is echt een zegen.

Conclusie.

Kortom: Business Class vliegen is van te voren ‘hassle free’ en absoluut ’time friendly’. Tijdens de vlucht leef je als een rockstar en slaap je als een baby en na afloop begin je je reis dus totaal uitgerust (met een handgeschreven kaart als aandenken;). Ik heb letterlijk nul minuten tv gekeken, alleen gegeten, geslapen en extreem zen zitten genieten. Het gemak, de slaap en dus het compleet ontspannen gevoel bij aankomst doen me beseffen dat ik waarschijnlijk voor de rest van m’n leven verpest ben door deze fijne ervaring. Ik snap het volkomen dat mensen hier het geld voor over hebben. Nu ik inmiddels weer met beide benen op de grond sta, zie ik ook de andere kant: Business Class vliegen is ongeveer vier keer zo duur. Waar ik direct na de vlucht dacht “Dit moet ik mezelf vaker gunnen” denk ik nu “Of wil ik liever vier reizen maken voor de prijs van één?”. Dilemma’s!

Wat kies jij?
Lfs, Vi

(PS: mocht jij er nou ook niet uit komen, travel buddy Bonnie -One Hand in my Pocket-heeft een tof artikel geschreven over de voordelen van Business Class vliegen)

 

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

 1. Esmé schreef:

  Sowieso vier reizen! Al wil Ik het ook wel een keer zelf mee maken dat business class. Groetjes Esmé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *