Het witte goud! De lekkerste asperges van Nederland

Yes! Het witte goud seizoen is weer aangebroken! En ik ben groot fan! Ik kan iedere dag wel een bord asperges eten. Wat jij?

Je ziet het goed. Dit is geen recente foto. Hier had ik nog geen babybump en paste ik mijn strakke rokjes nog LOL Vorige jaar rond deze tijd was ik een weekend in het prachtige gebied van De Sallandse Heuvelrug en mocht ik bij Aspergeboerderij De Boerkamp een kijkje in de keuken van aspergekweker Hans Nieuwenhuis nemen.

witte goud asperges asperge lekkerste Nederland Salland Sallandse Heuvelrug

De lekkerste asperges van Nederland
De asperge is een van de streekproducten waar het Salland hartstikke trots op is. Volgens kenners komen hier de lekkerste asperges van Nederland vandaan. Door de bodemsamenstelling zijn de asperges die in het Salland groeien namelijk een tikkeltje zoet.

#Even wat ‘asperge’ facts:

  • Oogsttijd van half april tot half juni
  • De smaak blijft het beste behouden als je ze stoomt
  • Het smaakverschil zit hem niet in een dikke of dunne asperge. De smaak wordt bepaald door de bodemsoort en het grondwater.
  • Na de oogst gaan de asperges een nacht in het ijswater, dan blijven ze heerlijk fris.

witte goud asperges asperge lekkerste Nederland Salland Sallandse Heuvelrug
Ik had de eer om mijn eigen portie asperges zo vers van het land uit de grond te mogen steken. Alles onder het toeziend oog van Hans, die me ondertussen alle ins and outs van het aspergevak vertelde. Grappig hoe weinig wij als consument stilstaan bij de oorsprong van ons eten. Ik hing dan ook aan zijn lippen en genoot van hoe vol passie hij met zijn vak bezig is.

witte goud asperges asperge lekkerste Nederland Salland Sallandse Heuvelrug

Kraakverse asperges
Zoals eigenlijk voor alles opgaat koop je de beste kwaliteit producten rechtstreeks van de bron. De lekkerste asperges koop je dus vers bij de boer. Ga er in het weekend gewoon eens lekker op uit en stop bij de boer om een paar kraakverse porties in te slaan. En als je in het Salland bent mag je natuurlijk Aspergeboerderij De Boerkamp niet voorbij rijden!

#Tips : waar op letten bij kopen?

  • Een verse asperge hoort zacht te zijn.
  • Als de tips aan de onderkant heel erg droog zijn heb je oude asperges te pakken.
  • Doe de ‘vers test’. Rol over de asperges in de kist. Als ze een beetje ‘piepen’ zijn ze vers gestoken.


Manon

witte goud asperges asperge lekkerste Nederland Salland Sallandse Heuvelrug

 

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.