Delicious winetasting in Tsjechië

Deze zomer reisde ik af naar Tsjechië. Onder andere voor het Colors of Ostrava festival, maar dat was natuurlijk niet de enige reden. Ze blijken in dit land namelijk ook heerlijke wijnen te maken. Verrassend eigenlijk, want Tsjechië staat natuurlijk vooral bekend om het bier. Denk bijv. aan het plaatsje Pils, waar de lekkerste biertjes gebrouwen worden. Toch heeft Tsjechië ruim 20.000 hectare wijnvelden! Ik ben in de wijnregio Moravië en proef er onder leiding van Wine4Life druivenrassen als Riesling, Sauvignon, Gruner Veltliner en Blaufrankisch, maar ook inheemse rassen als Palava, Moravische Muskat of Cabernet Moravia.

Národní Vinařské Centrum
Onze eerste wijnproeverij is in Národní Vinařské Centrum, het nationaal wijncentrum.  In de karakteristieke wijnkelder liggen ruim 100 soorten wijn die je kunt proeven. Dit kun je op eigen houtje doen of samen met een ervaren sommelier. Wij gaan voor die laatste en proeven van rood tot wit, terwijl de sommelier uitgebreid verteld. Een ruim aantal slokken verder weet ik het zeker. Riesling is en blijft favoriet, en ook de Moravische Muskat is heerlijk, zwaar en zoet.

Nationaal wijncentrum – Zámek 1, 691 42 Valtice, Tsjechië

Nationaal wijncentrum Tsjechie

 

Milan Nestarec
Dan is het tijd voor de tweede proeverij. Op bezoek bij lokale wijnboer Milan Nestarec. Milan zit al van kleins af aan met veel passie in het vak. In zijn eigenzinnige wijnbarretje proef je het lokale karakter en voel je je gelijk welkom. We smullen van de hapjes en nippen aan Milan’s heerlijke wijnen. In zijn wijnkelder mogen we ruiken aan de wijnen in het vat en zien we ook wijnen die zijn opa nog geproduceerd heeft.

Milan Nestarec – Pod Předníma 350, 691 02 Velké Bílovice, Tsjechië

Wijnvelden in Tsjechië
De Tsjechische wijnbouw is officieel verdeeld over twee gebieden, Bohemen en Moravië. De wijnregio Moravië produceert 96% van de Tsjechische wijnen en is daarmee veruit het belangrijkste wijngebied van Tsjechië.

Milan Nestarec

Milan Nestarec Winetasting Tsjechie

wijnvelden Moravië


Bonnie

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.