Wat te doen in Reykjavik? Een cityguide voor deze IJslandse stad.

november 2014

Parijs, Berlijn, Barcelona en Londen. Deze steden schieten me te binnen als ik denk aan een stedentripje. Een stad waar ik niet zo snel aan denk? Reykjavik. En dat terwijl het een kleine 3 uur vliegen is, vol Vikingen zit en op een onvoorstelbaar mooi eiland ligt. Tijd om de standaard te veranderen. Wat te doen in Reykjavik? Ik geef jou de beste tips!

De beste reistijd voor Reykjavik
Tijdens onze trip hebben we een heerlijke dag vol zon gehad, maar ook 2 dagen grijze, grauwe luchten. In Nederland zou ik dat verschrikkelijk vinden, maar het stomme is, in IJsland dus niet. Daar hoort het erbij en het maakt ook niet uit. Warme jassen, mutsen en wanten en je kunt alles aan. In de zomer zijn er dagen waarop het kwik richting de 30 gaat, maar die zijn schaars en in de winter is het soms heel koud, maar vaak  gewoon rond het vriespunt. Met andere woorden, je kan altijd. Let wel op dat het in de winter echt langer donker is.

Waar te verblijven in Reykjavik?
Overnachten in Reykjavik kan op genoeg plekken. Van wereldwijde ketens, zoals ons Hilton, tot kleine lokale bedrijven. In de oude haven ligt bijvoorbeeld hotel Marina. Dit hotel heeft niet alleen een mooi uitzicht, maar ook een bar waar ik bijna elke local enthousiast over hoorde vertellen. Verder beschikt Reykjavik ook over een heus design hotel dus houd je van mooi interieur? Ga naar 101. Ben je op zoek naar luxe? Dan ben je in IJsland niet helemaal op de goede plek. Een 5 sterrenhotel kom je namelijk niet tegen. Versta je onder luxe voornamelijk een beschikbare spa en een mooi uitzicht, dan hoef je je echter geen zorgen te maken!

slapen in reykjavik

De beste eetplekken in Reykjavik
In mijn hoofd eten IJslanders Viking voer. Vlees rechtstreeks van het bot, grote aardappels en hele vissen van het vuur. Dat ze ook heel verfijnd kunnen zijn, had ik niet verwacht. IJslanders zijn er gek op, maar zijn ook kritisch. En dat kúnnen ze ook zijn. Elke dag is er verse vis voor het oprapen, groente wordt op het eiland zelf gekweekt en bijna alles is biologisch. Ben je in Reykjavik, dan moet je vis eten. Mijn favorieten plekken om dat te doen zijn: Fish Market & Fish Company.

Shop till you drop
Op een city trip mag een goede shopsessie niet ontbreken. In Reykjavik vind je een heleboel mooie lokale brands en winkels. Echt winters en kwalitatief heel sterk. We moesten wel even wennen aan de hoeveelheid bont in de schappen. Een kleine cultuurshock. De ultieme winkelstraat van de stad is Lækjargata. Hier vind je alle mooie merken en ben je echt wel even zoet.

shoppen in reykjavik

Duik in een bad
Een echte IJslander staat ’s morgens vroeg met z’n badjas en handdoekje onder de arm klaar voor de ingang van één van de vele swimmingpools. Dat badderen is echt onderdeel van de cultuur. Sleep jezelf dus gewoon een keertje, één keertje maar, uit bed en doe met ze mee. Smeer in het water vervolgens je gezicht in met een masker en je stapt er heerlijk zacht en ontspannen weer uit.

Wandel & ontdek
Reykjavik is kleurrijk. In tegenstelling tot Nederland kennen ze geen regels met betrekking tot de kleuren van huizen. Je mag je huis dus gewoon pimpelpaars schilderen of zelfs zwart. Dat levert een heel speels beeld op. Zeker als je bovenop de Hallgrimskirkja staat. Doordat het vrij heuvelachtig is heb je ook beneden soms de mooiste uitzichten, waarbij je bijvoorbeeld een straat in kijkt en aan het einde de zee zit opdoemen. En dan is er nog de streetart die je tegenkomt. Overal zagen we de mooiste murals op de wanden getekend. Echt, ga gewoon ronddwalen en laat je verrassen.

Volg ons ook op Instagram | TikTokFacebookPinterest

Wil je meer inspiratie opdoen voor jouw bezoek aan IJsland? Check het hier

Cityguide Reykjavik

Uitzicht Reykjavik

Wat te doen in Reykjavik

Wat te doen in Reykjavik

Meer IJsland

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

  1. Vergeet Café Kafebarinn niet. Superleuke kroeg waarin je jezelf in een soort huiskamer waant! http://travelersmagazine.nl/droomvlucht-naar-ijsland/

  2. Andrea schreef:

    When I eventually make it out to Iceland I will definitely refer to this as a guide! Great post! Glad I stumbled upon your blog! http://lesvoyagesdumonde.wordpress.com/2014/11/09/52-in-52-hours-berlin/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *