Wadi-Rum, Jordanië | logeren bij bedoeïenen

“The best thing about Jordan?” De stem van onze bedoeïenen-gastheer vult de stille woestijn. “That we maintain a safe and solid country amidst all chaos.” Zijn antwoord galmt richting de duizenden sterren. Kort daarvoor vroeg ik hem naar het mooiste van zijn land. Ik doelde op een reistip voor jullie, een verboren parel, een toekomstige trekpleister nu nog onontdekt. Ik kreeg iets veel mooiers: een stukje van zijn liefde voor Jordanië.

Wadi-Rum4

Veilige haven
Misschien was het de bijzondere setting, midden in de woestijn, met een knisperend kampvuur. Enkel omgeven door zand, rotsen, sterren en onze tenten, maar zijn woorden raakten me diep. Ja, Jordanië -omringd door de ontregelde gebieden Israel, Egypte, Syrië, Irak, en Saudi-Arabië- is de veilige haven van dit gebied. En dat maakt het land niet bepaald geliefd bij reizigers. Zo zonde want dit is te mooi om links te laten liggen!

Wadi-Rum10

Wadi-Rum5

Back to Basic
Ben je een luxe paardje? Suck it up:) Een nacht (of meer) in Wadi-Rum (Wadi betekent woestijn) wil je echt niet missen. Het heeft niet voor niets de bijnaam ‘Maanvallei’. Ja, het is basic. Ja, er kan een torretje door je tent kruipen (gebruik je mosquito-net). En ja, je rolt hier van de ene culture shock -veel bedoeïenen-vrouwen dragen bijvoorbeeld burka’s- in de andere culture shock -de mannen mogen vier vrouwen trouwen (maar doen dat vaak niet omdat het heel bewerkelijk is… #whatsnew:). Feit is dat iedereen even respectvol is en er een hele fijne ongedwongen sfeer hangt.

Wadi-Rum2

Slapen onder de sterren
Je slaapt in een tentenkamp dat is opgezet in de luwte van een berg. Eten doe je zittend op de grond en het brood dat de tante van deze familie vers voor je maakt -in haar burka, kakelend door haar mobiele telefoon- is lekkerder dan het brood dat je ooit gegeten hebt. Het is zo donker dat de melkweg -het kompas in de woenstijn- duidelijk te zien is en wie het zonde vindt om in een tent te slapen, sleept gewoon z’n mastras richting het kampvuur en valt onder de sterren in slaap.

Wadi-Rum11

De zon zien opkomen over het zand
Vanaf een uur of 5:00 begint de zon langzaam op te komen. Voor mij was er niets mooiers dan in het holst van de nacht de woestijn in te wandelen (met hoofdlamp en medereizigers!), een rots te beklimmen en hier te wachten tot de zon als een rode gloed over de woestijn trok. Prachtig!

Wadi-Rum12

Op zand safari
Zodra de zon echt op is en je je ontbijt op hebt, is het tijd om in een stoere jeep te springen en met de wind in je haren over de zandduinen te vliegen. Het gele zand ligt als een zee voor je. Hier en daar zie je kamelen- of geitenhoeders. Overal waar je kijkt zie je rotsen uit het zand opsteken. Als je de rotsen van dichtbij bekijkt zijn vele versierd met kunstige tekeningen en om de zoveel kilometer doemt er een nieuw bedoeïenkamp voor je op.

Wadi-Rum8

Wadi-Rum14

Wadi-Rum6

Wadi-Rum3

Wadi-Rum9

Wadi-Rum13

Wadi-Rum7

wadi-rum1

 Ik vond het echt sprookjesachtig! Ben jij wel eens in een woestijn geweest?


Vi

(Ps: nieuwsgierig wat zo’n trip kost?)
(Check ook m’n Photo diary van Jordanië:)

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

7 Reacties

 • DeniseM schreef:

  Wauw, mooie foto’s! Jordanië staat al heel lang op mijn lijstje. Het lijkt me geweldig! Ik heb wel heel veel omringende landen en landen in de buurt bezocht (Turkije, Syrië, Libanon, Egypte en Israël), maar Jordanië nog steeds niet.
  En wat je vraag betreft: ja, in Marokko ben ik in de woestijn geweest (ook overnacht), in Spanje (ja, die heeft er ook één) en Venezuela (dat verwacht je ook al niet, maar is echt zo). In Tunesië ook 2 x geweest, maar nog niet naar de woestijn, dus daar ga ik zeker nog eens naar terug!

 • Margriet schreef:

  Nee, nog nooit in de woestijn geweest. En nooit gedacht, maar nu staat Jordanië toch onverwacht op mijn lijstje. Prachtige foto’s en boeiende beschrijving.

 • Mandy schreef:

  Waaaaanzinnig mooi. Ik was al verknocht aan Jordanië toen ik Laura erover hoorde (onder het genot van een kop Bedouïn Tea) maar nu nog meer. Thanks for sharing Vi!

 • Nanda schreef:

  Prachtig! Ik weet het weer, had wel plaatjes gekeken, maar nog niet gelezen. Schitterend! En relatief dichtbij!

 • Linda schreef:

  Wat mooi! Gave ervaring. Ik heb in de Western Desert van Egypte een woestijntrip gemaakt, 6 nachtjes, hoe magisch. Woestijn is alles behalve saai!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.