DUITSLAND | Things to do in de Rhön

oktober 2016

Is het hoog tijd voor wat ontspanning en doe je dat het liefst in de natuur? Dan heb ik een leuke tip relatief dicht bij huis. Op een kleine 6 uur rijden van onze hoofdstad Amsterdam vind je namelijk het prachtige natuurgebied de Rhön. Recht door dit van oorsprong vulkanisch gebergte liep de grens van het voormalig Oost- en West-Duitsland. Tot De Val de Muur in 1989 was dit dan ook verboden terrein. Dit heeft ervoor gezorgd dat de natuur de vrije loop had om zich te onplooien tot een rijk bebost landschap met glooiende heuvels.

Het Rhöngebergte, ofwel de Rhön, ligt op het grondgebied van de deelstaten Hessen, Beieren en Thüringen. Ik bezocht de Thüringer Rhön. Hieronder deel ik een aantal things to do voor een vakantie in ons buurland.

Things to do – duik de natuur in
Dit ‘groene hart’ van Duitsland is op veel verschillende manieren te ontdekken. Toch is te voet het allermooist. De meeste wandelroutes lopen namelijk over smalle onverharde bospaden die hun weg banen door de ongerepte natuur. In totaal biedt Thüringen 16.000 kilometer aan paden, variërend van routes tussen de 5 en 180 kilometer lang. Het is dan ook te gek om hier een paar dagen voor uit te trekken en onderweg een lekker hotelletje te pakken. Tijdens het lopen word je getrakteerd op uitzichten die het hele jaar door prachtig zijn.

Things to do Rhön DuitslandDe routes zijn geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars. Niet alleen is er keuze uit verschillende niveau’s, ook zijn er meerdere thema’s. Zo zijn er veel cultuurgerelateerde wandelroutes waarbij je in de voetsporen treedt van Duitse grootheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bach, één van de meeste invloedrijke componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek, en reformator Maarten Luther. Op deze manier doe je tijdens het lopen ook nog eens heel veel kennis op!

Zelf koos ik voor een makkelijk wandeltochtje door de Hohe Rhön omdat ik krachten wilde sparen voor mijn paardrijtocht later op de dag. Onderweg kwam ik een heel gezellig restaurant tegen. In dit Thüringer Rhönhaus is koken overduidelijk een passie. De lokale specialiteiten, waaronder vleesgerechten en verse forel met aardappels, worden hier met liefde bereid. Als ik de Duitsers mag geloven gaan deze het beste samen met een heerlijke pul pier. Hoewel ik het iets te vroeg vond voor het laatste, smaakte de gebakken forel en de huisgemaakte appelsap heerlijk. De knusse inrichting vol hertengeweien en geruitte tafelkleedjes doen denken aan een wintersport in Oostenrijk. Speaking of… Als de winter goed doorzet kun je hier prachtige langlauftochten maken!

Things to do Rhön Duitsland gasthaus2Naast wandelen leent dit gebied zich ook uitstekend voor fietsers of liefhebbers van paardrijden, zoals ik. Toen ik de paarden zag staan op de Stockborn Ranch in het plaatsje Bernshausen was ik dan ook direct verkocht. Over dit idyllische kleine dorpje met slechts 120 inwoners en een gelijk aantal hotelkamers vertel ik in een volgende blogpost meer. Want voor paardenliefhebbers is dit absolutely the place to be.

#Tip: doordat er amper sprake is van lichtvervuiling in dit gebied, is hier ‘s avonds een prachtige sterrenhemel te bewonderen. Een mooiere afsluiting van een actieve dag kun je je niet wensen toch?

Things to do – cultuur snuiven

Dat deze heuvelachtige landschappen vroeger al in de smaak vielen is wel duidelijk. Verspreid over de regio vind je hier namelijk zo’n 400 kastelen en paleizen (sommige alleen ruines) waarvan je de rijke geschiedenis van dit gebied kunt aflezen. Zelf bezocht ik het 900 jaar oude kasteel Wartburg; o.a. bekend als de plek waar Maarten Luther onder de schuilnaam Jonker Jörg het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits.Things to do Rhön DuitslandChillen
Genoeg gewandeld, je historisch geheugen opgefrist of juist nieuwe kennis opgedaan? Dan kun je in Thüringen ook heerlijk ontspannen in één van de vele spa’s. Door de ligging en het klimaat van dit gebied is het zuurstofgehalte in de lucht hoog en vind je er veel natuurlijke geneeskrachtige zoutbronnen. Dit maakt o.a. de badplaats Bad Salzungen al eeuwenlang een populaire plek voor heling en ontspanning.

Aan de linker- en rechterzijde van dit bijzondere entrée staan hoge muren van stro. Met deze constructie, genaamd Gradierwerk, wordt al sinds de 16de eeuw zout gewonnen. Omdat het inademenen van die zuivere lucht die er ontstaat erg goed is voor het schoonhouden van de luchtwegen, is een wandeling langs deze muren voor locals bijna wekelijkse kost.Things to do Rhön Duitsland Things to do Rhön DuitslandDoor de jaren heen is deze historische spa , genaamd Solewelt, uitgebouwd met moderne faciliteiten waaronder sauna’s, zwembaden, stoomkabines, fitness en massageruimtes. Die moest ik natuurlijk allemaal even uitproberen. Met dobberen in zoutbaden, het keihard zweten in de sauna’s en een heerlijke massage sloot ik mijn dag volledig relaxed af. Dit is dan ook echt een must see & do als onderdeel van een actieve vakantie in de Rhön.

Voor de natuur- & cultuurliefhebbers onder ons is dit nog ontondekte gebied een absolute aanrader. Ook nu in de herfst, als het groen langzaam verandert in rood en oranje, is een bezoek aan de Rhön prachtig. Iets voor de herfstvakantie misschien?

Voor meer informatie over de vele mogelijkheden in dit gebied; check deze website.

Love,
Marès

7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Must see, verblijf en vervoer

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Foodtour in de Algarve

Een 5 uur durende foodtour door het kleurrijke Olhão.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *