FRANKRIJK | Things to do in Clermont-Ferrand

mei 2016

We kennen eigenlijk allemaal Frankrijk wel… tenminste dat denken we. Want wie is hier nou nog niet geweest. Miljoenen landgenoten reizen tenslotte jaarlijks naar dit land af voor de zon, wijnen en natuurlijk voor de stad van de liefde. Maar hoe zit het eigenlijk met de rest van France. Wist jij bijvoorbeeld dat er vulkanische gebieden zijn? Ik niet oeps! Reden om op ontdekkingstocht te gaan en de wereld van een vulkaanstad van dicht bij te bekijken. Meet Clermont-Ferrand!

Clermont-Ferrand1

Capital of rock… and lava
Als ik op reis ben, zijn een paar dingen bepalend voor een mooie trip: goed eten, lekkere wijn én een bijzonder verhaal. Dan ben je in Clermont-Ferrand dus precies op de goede plek. Deze stad -inmiddels populair vanwege de vele kleinschalige concerten- ligt namelijk aan de rand van een vallei, en die vallei is 8000 jaar geleden ontstaan toen lava en ondergrondswater voor een enorme ontploffing zorgde. Een ontploffing die nu een hele stad zou weg vagen. Indrukwekkend if you ask me. De centrale ligging en vruchtbare grond met vele natuurlijke waterbronnen zorgde er in de middeleeuwen voor dat dit een drukke handelsplek was en dus vind je hier middeleeuwse slingerstraatjes, oude gebouwen, vele natuurlijke fonteinen, kerken en een schitterende kathedraal. Een droomplek voor de cultuur lovers!

Clermont-Ferrand10

Things to do in Clermont-Ferrand
In deze lieflijke stad -met haar prachtige architectuur en toffe concertlocaties- hoeft je je dus geen moment te vervelen. Reden om hier heen te gaan? Reken maar van Yes. En als je hier dan bent, dan zijn dit sowieso tips waar je blij van wordt:

# Ga op historische tour door de stad (echt een aanrader!)
Een historische tour klinkt soms een beetje alsof je naar je vroegere geschiedenisles gaat maar geloof me, er gaat echt een wereld voor je open. Onze gids -een jonge enthousiaste vrouw- heeft alle geheimen van de stad en haar architectuur met ons gedeeld. Van ieder verhaal heb ik gesmuld alsof we in een sterrenrestaurant zaten. I.Loved.It. Heb je nou geen zin in een tour, lees je dan vooraf even in. Dan vind je namelijk in de stad (gewoon op huizen), in de kathedraal en de kerken overal verborgen informatie en bijzondere verwijzingen.

Clermont-Ferrand6

# Doe een Cheese tasting als lunch @ Nivesse
Hoera voor de Franse eetgewoontes. Wijn en kaas kunnen hier namelijk eigenlijk altijd. And I could not agree more:) De place to be is dan ab-so-luut Nivesse. Een prachtige kaaszaak met achterin één tafeltje. Kies een van hun wijnen uit en laat een plank bereiden met de lekkerste kaasjes, vleeswaren en gedroogde vruchten. De dames in de zaak spreken alleen Frans, gelukkig kom je met wijzen een heel eind (mijn Frans is nogal basic:). Wat een feest: Une Fête du fromage;)

Clermont-Ferrand7

Drink uit een fontein
Clemont heeft meer dan 80 fonteinen in de stad. Het gevolg van de vele natuurlijke waterbronnen in de omgeving. Daarom kun je uit alle kleine fonteinen gewoon drinken. Wil je het zeker weten? Je herkent de drinkbare fonteinen aan het bekertje water. Of ik het geprobeerd heb? Bien sur! :)

Clermont-Ferrand3

# Trek de bergen in
Door het bergachtige gebied is Clermont-Ferrand een broedplaats van sportiviteit. Mountainbiken, trekkings of -mijn persoonlijke favoriet- parapenten. Je kan het hier allemaal doen. Go out and have some fun!

Clermont-Ferrand13

# Geniet van een concert (en diner:) @ La Puy de La Lune
In het kader van ‘Save the best for last’, in Clermont-Ferrand mag een (mini) concert niet in je to-do list ontbreken. Sterker nog, met zoveel optredens per week is het knap als je niet iets leuks weet mee te pakken. Mijn favoriet: Jazz club La Puy de la Lune. De oude kelder is intiem en perfect voor een persoonlijke concerten, het eten lekker, de toetjes home made and de rum collectie om jaloers op te worden. Wat een fijne plek!

“The mountains are calling, so let’s go!”

Love,
Vi

 Clermont-Ferrand8  Clermont-Ferrand4Clermont-Ferrand12Clermont-Ferrand11

7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Must see, verblijf en vervoer

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Foodtour in de Algarve

Een 5 uur durende foodtour door het kleurrijke Olhão.

Comments

  1. Martijn schreef:

    Leuk, ik ga eind van de maand naar Clermont-Ferrand toe, dus bedankt voor de tips!

    1. Viola schreef:

      Hai Martijn! Veel plezier daar, echt een super fijne plek. Hou er trouwens rekening mee dat de meeste shops iedere dag tussen de middag 2 uur dicht gaan. Vrolijke groet! Vi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *