Active adventures | Afrika’s beste surf spots

Als ik aan watersporten in Afrika denk, krijg ik kriebels in mn buik. Drie jaar geleden spartelde ik in Zuid Afrika rond, anderhalf jaar geleden ook, recentelijk was ik in Marokko en zojuist heb ik tickets gekocht voor Kaapstad deze winter! Yabadabadooooo. Dit continent is het watersport walhalla bij uitstek. En dan heb ik een niet over een potje snorkelen. Nope. Zoek je vette surfspots, goede windcondities om te kiten of balanceer je liever op een sup? In Afrika kan het allemaal! Daarom vandaag de beste surf, kite, windsurf en SUP spots van Afrika.

Surf spots in Africa2

SURF SPOTS
Het is heerlijk om op een plank golven te lijf te gaan. Op je buik ‘naar buiten’ peddelen en dan wachten op een mooie golf, de mensen op het strand van een afstand zien krioelen en surfers wilde kapriolen zien uithalen (die je zelf absoluut niet kunt;). Wat een heerlijk vrij gevoel!

The best places 2 Surf in Afrika:
Wil je veel keus, dan is Zuid Afrika ‘by far’ de beste plek. Er zijn maarliefst 13 ‘surf zones’ en iedere zone telt vele spots. Kaapstad is bijvoorbeeld goed voor 148 (!!!) surf spots. Eat your heart out:) GoAfrika heeft een mooie lijst voor je opgesteld met Zuid Afrikaanse surf spots. Muizenberg is leuk, maar toeristisch en erg druk. Wil je surfen, dan moet je vroeg zijn of je ligt meer te wachten tot je eindelijk aan de beurt bent.

Marokko is een populaire surfbestemming. Niet gek, want naast surf trakteert het land je op prachtige cultuur, bijzondere stadjes en zalig eten. Alleen al in het noorden zijn 49 spots. Check vooraf goed de condities in de periode dat je wil gaan, want per seizoen is een ander gebied het beste:) Ook Madagaskar en Mauritius staan bekend om hun goede surf condities. Wil je meer inspiratie? Dan heeft African Budget safari’s ook nog een lijst voor je opgesteld.

Kiten in Zuid Afrika2

KITE SPOTS
Als ergens een ongekende kracht vanuit gaat dan is het wel de wind. De keren dat ik aan het kiten was werd me iedere keer weer duidelijk hoe ongelooflijk nietig we zijn als we met de wind spelen. Niet voor niets komen onervaren en vooral onvoorzichtige Kiters soms in levensbedreigende situaties.

The best places 2 Kite in Afrika:
Wil je je mee laten voeren door de wind, dan is Zuid Afrika wederom perfect. Niet voor niets komen de wereldkampioenen Kite- en windsurfen ieder jaar weer naar Kaapstad om te trainen. Sunset Beach, Kite Beach en Big Bay zijn perfect voor de Kiters die zelf al uit de voeten kunnen met een kite. Wil je leren kiten en niet de hele tijd in de weg ‘varen’ van de ervaren jongens, dan is Langebaan perfect voor je eerste lessen. Dit vlakke water zorgt er voor dat je je kunt concentreren op het blijven staan op je board wat al uitdaging genoeg is in het begin;)

Je zou het misschien niet verwachten, maar Egypte is ook een perfecte Kite plek. Er zijn vele aanbieders die je in een week prima leren kiten zodat je ook in Nederland het water op kunt. Verder kun je in Namibië flinke stukken ‘varen’ en daarna genieten van een safari:)

Windsurfen in Zuid Afrika

WINDSURF SPOTS
Ik moet toegeven dat ik nog nooit in mijn leven gewindsurft heb. Gelukkig ken ik vele windsurf-fanaten;) Er is een kleine rivaliteit tussen windsurfers aan de ene kant en kiters aan de andere kant. Misschien omdat ze de beste spots meestal moeten delen omdat ze dezelfde condities nodig hebben.

The best places 2 Windsurf in Afrika:
Het tropische Kaapverdië staat -dankzij de wind- bekend als ‘windsurf heaven’. De ‘Surf Zone Cabo Verde’ vertelt je welke spots op dit eiland bij je passen. Verder kun je eigenlijk gewoon afkijken bij de Kite spots: Zuid Afrika (veel windsurfers zijn lyrisch over Langebaan), Kaapverdië, Namibie maar bijvoorbeeld ook Marokko en Grand Canaria. Deze laatste hoort officieel bij Spanje maar ligt wel het dichtst bij het Afrikaanse continent;)

SUP2

SUP SPOTS
Suppen (Stand Up Paddling) komt oorspronkelijk uit Hawaii en wordt gedaan met een breed surfboard en een peddel. Surfers willen nog wel eens -onterecht- lacherig doen over suppen, maar geloof mij. Dit is een work-out, zelfs zonder golven! Ze zijn er niet voor niets fan van in het work-out gedreven Hollywood:)

The best places 2 SUP in Afrika:
Om te suppen heb je eigenlijk niets meer nodig dan water en natuurlijk je gear. Fiek en Manon stonden zelfs een keer in de Amsterdamse grachten op sups. Wil je graag wat golfjes pakken dan kun je het beste naar surfspots gaan die geschikt zijn voor iedereen (en dus voor beginners). Big Bay bij Kaapstad is bijvoorbeeld perfect als je net begint of gewoon eens wil proberen hoe het is om te surfen. Alles is aanwezig qua verhuur van wetsuits en surfboards.

Let’s ride those waves!


Vi

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Kiten in Zuid Afrika
# Als de deken van wolken over de tafelberg trekt gaat de wind ‘aan’ en weten de windsurfers en kiters niet hoe snel ze naar het water moeten:)

Windsurfen in Zuid Afrika
# Zodra het flink waait worden afspraken afgezegd en borden niet leeg gegeten. Iedereen vliegt het water op!

 

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.