Stunning nature | Noorwegen Geirangerfjord

header2

Are you ready for some nature? Reis met mij mee door de westkust van Noorwegen. In twee uur tijd vlieg je van het drukke Schiphol naar eindeloze landschappen, bergtoppen, fjorden en een ultieme ontspannen sfeer. Daar word je toch blij van? Het sprookjesachtige landschap doet me denken aan de films van Lord of the Rings.

De beste manier om het gebied te verkennen is per auto. Op het vliegveld Vigra huur je er heel gemakkelijk eentje. Vanuit de luchthaven ga ik naar de havenstad Ålesund, het vertrekpunt van mijn reis.

What’s so cool about it?
De combinatie van de vele kleuren groen, de steile bergpieken met imposante rotswanden, de geur van de zee afgewisseld met de frisse berglucht en de rust. Dat allemaal samen zorgt voor een echt geluksgevoel! Het is zo gaaf om de bergtoppen te beklimmen en dan beloond te worden met een prachtig uitzicht.

What to do?
#Citywalk Ålesund
Wandel door de straten met houten huizen en de sprookjesachtige gebouwen met vele torentjes en versieringen. In 1904 brak in een ijskoude winterse nacht een brand uit, die de hele stad verwoestte. Alle huizen waren (en zijn nog steeds) gebouwd van hout. Van overal kwam hulp om de stad te herbouwen, waardoor de stad een mix is geworden van bouwstijlen. Vanaf het Aksla viewpoint heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Perfect om mooie plaatjes te schieten. Je moet er wel even 418 treden voor lopen (je kunt ook met de auto).

sfeerstad2

stadalesund

Wist je dat Ålesund de grootste haven van Noorwegen is? En National Geographic heeft de stad uitgeroepen tot één van de mooiste havensteden van Europa. Zin in krab of kabeljauw? Vanaf kleine boten verkopen de vissers hun verse vangst:)

haven2

 #Lighthouse Alnes and hike on the Godøy mountain
Op 30 minuten rijden van Ålesund ligt Alnes Fyr. Een klein vissersdorp op het eiland Godøy. Zo klein dat we werkelijk niemand zijn tegen gekomen. Uitkijken over de oceaan en de kustlijn? Beklim dan de steile trappen van de vuurtoren. Beneden kan je in de voormalige woonkamer een kopje thee drinken en snoepen van een traditioneel Noors pannenkoekje: Svele. Yumm! Samen met onze gids Tom starten we aan onze eerste hike op de Godøy berg (ga niet hikken zonder gids, want bordjes staan er niet!) We hiken over kiezels, rotsen, zand en gras. Heavy! Onderweg worden we begroet door schapen die je tegemoet hollen. Halverwege onze hike komen we uit bij een prachtig meer: Alnesvatnet. We drinken water uit het meer, het smaakt zoet en zacht! Met zweetdruppels en een grote glimlach op mijn gezicht bereik ik de top. Wat is het hier betoverd mooi!

vuurtoren1

uitzicht godoy berg

vuurtorenhike

 #Hike on the Slogen mountain
De zon is verdwenen achter de wolken en het regent. Maar het uitzicht en de regenboog maken alles weer goed. (Het weer en de natuur is op zijn mooist van mei tot eind augustus.) De steile Slogen berg in de Sunnmøre Alpen is weer totaal anders dan de Godøy berg. We hiken nu door glibberde aarde, mos, paddenstoelen, wortels, groene struiken en hoge bomen. Met handen en voeten beklimmen we de berg, ook dit keer hebben we een gids mee die ons de weg wijst. De klim boven was pittig maar het geeft zo’n kicken gevoel als je op de top staat! De weg naar beneden ging trouwens niet zonder een paar oeh en ahs;)

sloganview

hikeslogennatuur

Na een rit met de auto en een overtocht met de ferry door steeds wisselende landschappen -bergen, meren en rotsen- bereiken we Geiranger. Een piepklein dorp -slechts 200 inwoners- met een adembenemend uitzicht over de Geirangerfjord en prachtige watervallen. Het was de bedoeling om de zaterdagavond af te sluiten met een drankje en een dansje. Maar in de smalle straten was geen bar te vinden en helemaal niemand op straat. Toen heb ik mezelf maar verwend met een kop thee en een warm bad in m’n hotelkamer. Stiekem ook wel heel erg fijn, ook al was het zaterdagavond ;)

 #Kajakken 
De Geirangerfjord staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is volledig terecht! Vanuit een kajak heb je het mooiste uitzicht op de rotsachtige bergen, met sneeuw bedekte bergtoppen, de watervallen en het vele groen. Als je geluk hebt spot je zelfs walvissen! Ik keek net de verkeerde kant op toen er een paar gespot werden door mijn reisgenoten. Bummer!

geiranger

Good to know

  • Bergschoenen zijn een must
  • Zorg voor een goede sport outfit en werk met laagjes kleding
  • Je jurkje en pumps kun je thuis laten. Outdoor kleding is het enige wat je nodig hebt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Word jij ook zo happy van mother nature?
?
Tess

Nog meer foto’s van deze trip vind je hier.

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.