Seafood specialiteiten Kroatië | 5 gerechten om je vingers bij af te likken

Na twee reizen door het prachtige Kroatië, zijn we er van overtuigd. Dit land heeft een top keuken: authentiek, eerlijk en super vers. Wat op je bord ligt komt namelijk rechtstreeks uit de zee. Verschillende restaurants werken daarom niet eens met een echte menukaart maar laten zich inspireren door wat de vissers die ochtend aan land brengen. Zalig!

Ga je naar Kroatie? Dan verdien je deze vijf goddelijke seafood dishes:

1 Crni rižot – Zwarte Risotto met (inkt)vis
Croatian-Seafood1Deze zwarte risotto dankt haar kleur aan de inkt van inktvissen. De risotto is rijk gevuld met (inkt)vis en traditioneel voorzien van een laagje gegratineerde kaas. Echt zalig en perfect bij een glaasje Kroatische wijn.

2 Brudet – Stoofpannetje met vis
shutterstock_85722355
Een lokale klassieker uit Istrië en Dalmatië! In de stoofpan worden verschillende soorten vis en groenten gekookt in een tomaten saus. Het wordt bereid op lage temperatuur zodat de vis langzaam in zijn eigen sappen gaar kookt. Roeren in de pan is trouwens een echte ‘no-go!’, om het gerecht te husselen  schud de chef af en toe met de pan.

3 Ostriga – Oesters
Kroatie1In een land waar oesterfarms op de meest idyllische plekjes zitten -die je met een bootje kunt bezoeken om proeverijen te doen- hoor je jezelf te trakteren op deze delicatesse. Mijn top score was 15 oesters op 1 dag:)

4 Octopus Salad Dalmatian Style – Inktvis Salade
Kroatie9Dit is zo lekker dat ik eigenlijk iedere lunch begon met dit gerecht. Yukon aardappeltjes, olijf, laurier, verse tomaat en inktvis. Soms met wat tomatensaus, soms met wat citroen. Super fris en licht verteerbaar. Yumm. Een uitgebreide lunch hoort trouwens echt helemaal bij het ‘Kroatische goede leven’ en oh wat heb ik daar van genoten:)

5 Riba na gradele i blitva – Gegrilde vis
Kroatie5
Traditioneler dan dit wordt t waarschijnlijk niet:) De vis wordt op de huid gegrild op een vuurtje van hout. Het liefst gebruiken ze er nog speciaal hout voor ook, zodat de vis een extra bijzondere smaak krijgt. De Kroaten zijn gek op Blitva een soort spinazie achtige mix van gekookte aardappeltjes en bladgroente. Eerlijk is eerlijk, dit smaakt prachtig!

“Laughter is brightest in the place where the food is.” – Irish proverb


Vi

1 Reactie

  • Yvonne schreef:

    ahh als ik dit lees wil ik weer terug! Net 2 weken in het mooie Dalmatie geweest en die zwarte risotto en heerlijke lunch met spartelverse vis met gebrande noten is echt fantastisch!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.