Rondreis Jordanië: een tour langs 7 historische plekken

Als een film schiet Jordanië aan me voorbij. Ik druk mijn neus stevig tegen het raam van onze mini-van om niets te missen. Wat ik zie zijn flarden. Nog voor ik echt kan bevatten wat er gebeurt, dient het volgende beeld zich al aan. Eigenlijk kom ik ogen te kort. Het valt me op dat ik op straat vooral mannen zie. Ze staan met elkaar om een kapotte auto, de klep van de motorkap omhoog. Ze kussen elkaar ferm op de wang als hartelijke begroeting. Het is fotogeniek op een vintage manier: de oude auto’s, geitenhoeders met hun kudde in de verte, kinderen die met een kapotte autoband spelen. Tijdens deze rondreis vormt zich langzaam een beeld van Jordanië. Een prachtig beeld. Reis (en rij) mee!

Jordanie32

Rondreis Jordanië
Wie op reis wil naar het cultuur- en historie rijke Midden Oosten blijkt vaak niet direct aan Jordanië te denken. Why? De vraag ‘Is Jordanië wel veilig?’, wordt regelmatig gesteld. En de reizigers die wel durven, hebben meestal niet direct door wat dit land te bieden heeft. Omliggende landen Israel en Egypte weten hun bezienswaardigheden namelijk veel beter in het nieuws te krijgen en trekken daarom ook meer bezoekers. Zelfs voor Google Maps is het nog geen bekend terrein want mijn pogingen de gemaakte rondreis (net zoals bij IJsland) via Maps met jullie te delen, mondt steeds uit in de melding “Sorry, we could not calculate driving directions.” Precies dé reden om Jordanië te leren kennen. Here we go.

Jordanie: Good 2 know
Dit is het land dat voor 85% uit woestijn bestaat. Dat het decor is van vele films omdat delen van de woestijn op een maanlandschap lijken. Het laagste punt ter wereld vind je hier, net als het uitkijkpunt van waar Mozes ooit het beloofde land aanschouwde.

7 High lights of Jordan

# Dead Sea
Dit is het laagste plekje van de wereld. Prachtig om mee te maken. Zee die zo zout is dat je niet anders kunt dan dobberen. En vooraf insmeren met speciale modder schijnt de absolute verjonger te zijn. Dat heb ik natuurlijk uitgeprobeerd:) Waar je ook kijkt, overal zijn ‘dead sea’ producten te koop en de resorts langs de kust zijn absolute eye candy met adembenemende uitzichten!

Jordanie29

Jordanie28

# Bithany
Tijdens mij rondreis door Jordanie, verbaasde ik me over de grote hoeveelheid Christelijke bezienswaardigheden. Op de één of andere manier had ik meer Arabische elementen verwacht:) Deze plek staat bekend als de doopplek van Mr Jesus himself. Zowel Israel als Jordanie claimen de doop. Niet gek ook want als je aan de oever van het smalle riviertje zit, kun je Isreal bijna aanraken. Slechts 3 meter verder staan Israelische militairen (inclusief arsenaal aan wapens) een oogje in het zijl te houden terwijl israeliers beden in een afgezet stukje ‘devine’ water.

Jordanie12

Jordanie30

# Mount Nebo
Boven op deze berg keek Mozes ooit over het beloofde land uit: deels Jordanië en natuurlijk Israel. Het heeft iets mystieks en onwerkelijks. Ik kon het namelijk maar moeilijk bevatten dat er al zo lang mensen ruzie maken over een stuk land dat eigenlijk  een extreem droog gebied is en weinig vruchtbaar -dus onbruikbaar- lijkt. Met een spraakmakend uitzicht. Dat dan weer wel:)

jordanie10

# Madaba
Dit lieflijke stadje staat bekend om haar kleurrijke mozaïek. Deze stad heeft het grootste aantal Christelijken van het land met een mooie kerk als eerbetoon. Tip: Direct om de hoek van deze kerk vind je een lange straat voor leuke winkels. Allemaal locale ondernemers met een passie voor hun product. Niet dat ze je toeroepen, maar als je even de tijd neemt om met ze te praten wil je het liefst al hun spullen mee naar huis nemen. Ik zag er de mooiste kleden (nog steeds spijt dat ik er geen gekocht heb!)  dronk de lekkerste granaatappelsap, en verwonderde me over de ‘burka barbies’.

Jordanie31

Jordanie7

# Petra
Ja, dit is toeristisch. En nee, je wil het voor geen goud missen:) Deze stad is eeuwen geleden uit de rotsen gehakt en heeft menig geweld van moeder natuur overleefd. Helaas zijn de meeste bijgebouwen -die niet uit de rosten gehakt waren- bij aardbevingen verwoest. Tip: wil je de toeristische hordes voor zijn, ga lekker vroeg. Petra by night is echt een aanrader door de honderden kaarsjes die je pad verlichten. Bijkomend voordeel, in het donker zie je geen toeristen;) Little Petra is totaal niet toeristisch met een kleurrijke tent boven op een rots. Oh, en het wordt heet op de dag dus zorg voor hoofdbedekking en het is echt geen schande als je besluit te paard (of kameel) terug naar de uitgang te rijden:)

Jordanie33

Jordanie11

# Wadi-Rum
Logeren bij mensen die er een volledig andere levenstijl op na houden is prachtig. Ik ben er op. Ja het is basic, toch is zo’n ervaring misschien wel de grootste verrijking die je jezelf kunt geven. Ik vond het zo indrukwekkend dat ik er een heel artikel aan gewijd heb. Zo bijzonder!

wadi-rum1

Ik hou van dit land.


Vi

Deze prachtige reis is mogelijk gemaakt door Corendon. Nothing but love!

6 Reacties

 • Nanda schreef:

  Prachtig! Ik vind die foto van jou bij de Dode Zee super! De blogpost van Wadi Rum heb ik even gemist… ik ga kijken

 • Sofie schreef:

  Hoe vond je het om als vrouw door Jordanië te reizen?
  Wanneer mijn ouders daar waren, kreeg mijn moeder een zware allergische reactie op iets. De dokter wilde echter niet met haar praten. Mijn vader moest al haar antwoorden voor hem herhalen.
  Vandaar de vraag:)

  • Viola schreef:

   Hoi Sofie,

   Ik had dus verwacht dat het complex zou zijn. Dat was het eigenlijk helemaal niet. Ik moet zeggen dat ik voor deze trip wel een paar maxi rokken en jurken heb aangeschaft #reason2shop;) maar verder niets aan de hand. We werden keurig te woord gestaan.

   Een mede-reiziger die een avond de stad in ging met rokje tot boven de knie (mini rok) kreeg wel wat extra aandacht:) Ik denk dat ik meer heb gestaard naar de dames in burkini’s, dan dat mensen naar mij hebben gekeken:) #truestory. Lfs, Vi

 • Prachtige reportage en fijne reisinspiratie!

  Jordanië stond al op de #bucketlist.. en nu weer wat hoger :)

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.