Roadtrip Istrië

 

Tess

Altijd al gedroomd van het perfecte vakantieland? Ik heb hem gevonden! Dit pareltje heeft alles: veel zonuren, fris groene natuur, pittoreske steden, de Adriatische zee, geweldig eten, bijna geen toeristen, lieve mensen en het is ook nog eens super voordelig. Geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië het hart van Vi heeft gestolen. Ook ik ben verliefd geworden op Kroatië tijdens mijn roadtrip door Istrië!

Ik tourde dwars door het groene binnenland, de historische vestingstadjes en langs de glinsterende zee met rots- en kiezel stranden van het schiereiland Istrië. Door de eeuwen heen is Istrië van Kroatië, Slovenië en Italië geweest. Het land heeft hierdoor een bijzonder mooie mix van culturen. We starten onze trip met het vliegtuig en huren een auto om op alle fijne plekjes te komen.

#Motovun

motovun1
In het groene binnenland hoog op een heuvel ligt het pittoreske Motovun. Het stadje is gebouwd op een heuveltop, wat natuurlijke bescherming bood tegen vijanden. Nu zorgt het voor een sprookjesachtig gevoel. Kleine huisjes, dichtbij elkaar, omringt door stadsmuren, torens en een heuse stadspoort. En met maar 500 inwoners is het heerlijk rustig. De auto laten we voor de stadspoort achter, Motovun is namelijk volledig autovrij. Het is een flinke klim om het stadje in te komen, maar als ik eenmaal binnen ben, ben ik op slag verliefd! Je waant je echt even terug in de middeleeuwen. Steile straatjes en schattige doorkijkjes in overvloed. Een wandeling over de stadsmuren geeft je een onvoorstelbaar uitzicht over de groene dalen onder je.

motovun2

Na al dat klimmen is het tijd voor eten. Laat Motovun nou net in het beste truffelgebied ter wereld liggen, met heerlijke wijn en olijfroutes op steenworp afstand. Op een van de terrassen genieten we dan ook van de streekproducten. De pasta met truffel is natuurlijk onweerstaanbaar en met de zon die ondergaat smaakt de wijn nog lekkerder. Overnachten doen we in het enige hotel dat het stadje rijk is: Hotel Kastel. En de volgende ochtend word ik waker op mijn balkonnetje met alleen het geluid van vogeltjes. Ik zei toch dat het net een sprookje was;)

motovun3

#Grožnjan

tiled (14)
Na het ontbijt rijden we door naar Grožnjan, ook dit stadje is weer hartstikke mooi en heerlijk om door de schilderachtige straten te wandelen. Maar vandaag gaan we ook voor avontuur en natuur. We maken ons klaar voor een mountainbike tocht door het heuvelachtige Parzana route. Voeger was dit de spoorlijn die de kustplaats Poreč met het Italiaanse Triëste verbond. Je fiets langs de oude route, door tunnels en over gietijzeren bruggen. De dennegeur, de vlinders die langs fladderen en de uitzichten maken dit tot een te gekke tocht.

Grožnjan-1

Foodies opgelet, je vindt hier ook de award winnende olijfolie producent Ipša. Bij dit familiebedrijf midden tussen de olijfbomen leer je alles wat je over olijfolie moet weten en proef je de lekkerste olijf olie ooit, dat beloof ik je. Nu we de smaak te pakken rijden we door de wijnraken door naar wijnhuis Arman. Eigenlijk is de wijnmaker dicht maar geen probleem. We worden bij hem thuis aan het zwembad uitgenodigd om de wijnen te proeven! Vol enthousiasme vertelt hij gepassioneerd over wijn maken én drinken.

#Rovinj

Rovinj1
Op de mooie westelijke kust ligt de meest romantische stad van Istrie: Rovinj. Ook wel de ‘blauwe parel van de Adria’. Hier voelt het als Italië, wat zeg ik nog beter dan Italië. Dwaal door de straten, klim in de Sint-Eufemiakerk toren voor een adembenemend uitzicht, tuur naar de vissersboten, flaneer op de boulevard, strijk neer op een van de terrassen of pleinen en eet vers gevangen vis. Veel restaurants hebben geen niet menukaart, laat je verassen door wat de vissers die ochtend aan land hebben gebracht. Wil je echte romantiek? Drink dan een glas cocktails op een van de rots strandjes die in de avond om worden getoverd tot bar. We logeren in het super hippe en luxe hotel Lone. Een duik kan je nemen in het zwembad of aan het kiezelstrandje direct aan het hotel en de boulevard.

rovinj2

rovinj3

#Pula
De grootste stad en meest bekende stad van Istrië, ligt op de meest zuidelijke punt. Pula is echt een sfeervolle, gezellige en ontzettend mooie stad vol historie. De oudste vondsten zoals het amfitheater en de Kathedraal. Houd je van architectuur dan schiet je hier heel wat mooie plaatjes. Tot slot rijden we naar het Kamenjak eiland. Door het ruige natuurgebied rijden we naar de kajakverhuur en maken we een tocht over de zee.

kajakken

Kroatië, heeft mijn hart gestolen en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht als ik deze post schrijf.

 

Kroatië wat ben je mooi!


Tess

1 Reactie

  • Arianna schreef:

    Did you visited Mediterraneo bar in Rovinj? OMG, that’s something special….Rovinj left me speechless <3
    This year I visited Medjugorje but I hope I colud vidit Istria one more time this summer..

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.