REYKJAVIK | Reykjavik City Guide

november 2014

Parijs, Berlijn, Barcelona en Londen. Deze steden schieten me te binnen als ik denk aan een stedentripje. Een stad waar ik niet zo snel aan denk? Reykjavik. En dat terwijl het een kleine 3 uur vliegen is, vol Vikingen zit en op een onvoorstelbaar mooi eiland ligt. Tijd dus om de standaard te veranderen, want deze IJslandse hoofdstad verdient absoluut een bezoek.

Where to stay?
Overnachten in Reykjavik kan op meer dan genoeg plekken. Van wereldwijde ketens, zoals ons Hilton, tot kleine lokale bedrijven. In de oude haven ligt bijvoorbeeld hotel Marina. Dit hotel heeft niet alleen een mooi uitzicht, maar ook een bar waar ik bijna elke local enthousiast over hoorde vertellen. Een must visit dus. Verder beschikt ook Reykjavik over een heus design hotel dus houd je van mooi interieur? Ga naar 101. Ben je op zoek naar luxe? Dan ben je in IJsland niet helemaal op de goede plek. Een 5 sterrenhotel kom je namelijk niet tegen. Versta je onder luxe voornamelijk een beschikbare spa en een mooi uitzicht, dan hoef je je echter geen zorgen te maken…

DSC_0338

Where to eat?
In mijn hoofd eten IJslanders Viking voer. Vlees rechtstreeks van het bot, grote aardappels en hele vissen van het vuur. Dat ze ook heel verfijnt kunnen zijn, had ik niet verwacht. IJslanders zijn er gek op, maar zijn ook kritisch. En dag kúnnen ze ook zijn. Elke dag is er verse vis voor het oprapen, groente wordt op het eiland zelf gekweekt en bijna alles is biologisch. Ben je Reykjavik, dan moet er in ieder geval vis worden gegeten.  Dat kan op zoveel plekken, maar we hebben ondertussen een paar favorites. Fish Market is geweldig en de Fish Company kan er ook wat van. Ook de lam, waar ze famous voor zijn moet je eigenlijk proberen. Gelukkig heeft de Fish Market een broertje, de Grill Market. Manon gaat je overigens nog uitgebreid vertellen over onze culinaire avonturen!

What to do?
Shop
Op een city trip mag een goede shopsessie niet ontbreken. In Reykjavik vind je een heleboel mooie lokale brands en winkels. Echt winters en kwalitatief heel sterk. We moesten wel even wennen aan de hoeveelheid bont in de schappen. Een kleine cultuurshock. De ultieme winkelstraat van de stad is Lækjargata. Hier vind je alle mooie merken en ben je echt wel even zoet.

DSC_0293

DSC_0287

DSC_0285

Bath
Een echte IJslander staat ’s morgens vroeg met z’n badjas en handdoekje onder de arm klaar voor de ingang van één van de vele swimmingpools. Dat badderen is echt onderdeel van de cultuur. Sleep jezelf dus gewoon een keertje, één keertje maar, uit bed en doe met ze mee. Smeer in het water vervolgens je gezicht in met een masker en je stapt er heerlijk zacht en ontspannen weer uit.

Look around
Reykjavik is kleurrijk. In tegenstelling tot Nederland kennen ze geen regels met betrekking tot de kleuren van huizen. Je mag je huis dus gewoon pimpelpaars schilderen of zelfs zwart. Dat levert een heel speels beeld op. Zeker als je bovenop de Hallgrimskirkja staat. Doordat het vrij heuvelachtig is heb je ook beneden soms de mooiste uitzichten, waarbij je bijvoorbeeld een straat in kijkt en aan het einde de zee zit opdoemen. En dan is er nog de streetart die je tegenkomt. Overal zagen we de mooiste murals op de wanden getekend. Echt, ga gewoon ronddwalen en laat je verrassen.

DSC_0253

DSC_0247

DSC_0261

DSC_0267

When to go?
Tijdens onze trip hebben we een heerlijke dag vol zon gehad, maar ook 2 dagen grijze, grauwe luchten. In Nederland zou ik dat verschrikkelijk vinden, maar het stomme is, in IJsland dus niet. Daar hoort het erbij en het maakt ook niet uit. Warme jassen, mutsen en wanten en je kunt alles aan. In de zomer zijn er dagen waarop het kwik richting de 30 gaat, maar die zijn schaars en in de winter is het soms heel koud, maar vaak ook gewoon rond het vriespunt. Met andere woorden, je kan altijd. Let wel op dat het in de winter echt langer donker is. Mocht je daar niet tegenkunnen, choose wisely;)

Ik kom absoluut snel terug. Wat een geweldige plek!!


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Meer IJsland

7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Must see, verblijf en vervoer

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Foodtour in de Algarve

Een 5 uur durende foodtour door het kleurrijke Olhão.

Comments

  1. Vergeet Café Kafebarinn niet. Superleuke kroeg waarin je jezelf in een soort huiskamer waant! http://travelersmagazine.nl/droomvlucht-naar-ijsland/

  2. Andrea schreef:

    When I eventually make it out to Iceland I will definitely refer to this as a guide! Great post! Glad I stumbled upon your blog! http://lesvoyagesdumonde.wordpress.com/2014/11/09/52-in-52-hours-berlin/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *