Reizen met een baby | 6 tips

Tijdens mijn zwangerschap was een veel gehoorde vraag “Hoe ga je dat doen straks? Al die reizen met een baby?” Ik had toen natuurlijk nog geen idee, maar zag tijdens de hormonale nachtmerries een leven lang all-inclusives en tropische zwembaden voor me. Toen Lux er eenmaal was, droomde ik weer stiekem van avonturen met z’n drieën. Na een aantal succesvolle citytrips met de kleine wist ik: niks all-inclusive. Onze eerste echte vakantie was geboekt. 12 dagen, 4 verschillende hotels. Met veerboten, dagtrips, chique restaurants en gebrek aan regelmaat. Het was fantastisch!

Pack light (maar niet té) | Reizen met een baby

Als je naar verschillende plekken gaat heb je geen zin om 12 koffers achter je aan te slepen, maar reizen met een baby kan al snel lijken op een volksverhuizing. Hoe pak je dan alleen het hoognodige? Doe een beetje research naar de plekken waar je heen gaat. Zeker in Europa kun je overal luiers krijgen en ook melk, fruit en groentehapjes zijn makkelijk te krijgen. Huur je een auto? Huur dan ook gelijk een maxicosi, scheelt een hoop. Mocht je (zoals wij) geen auto hebben, investeer in een goede reisbuggy waar je kleintje in kan liggen en waar je bijvoorbeeld ook je eigen meegebrachte maxicosi op kwijt kunt. Hier vind je trouwens een handige paklijst. 

In het vliegtuig | Reizen met een baby

Mijn grote angst van horrorvluchten met een krijsend kind en veroordelende blikken van medereizigers, bleek al snel mee te vallen (al kun natuurlijk altijd pech hebben). De eerste vlucht maakte we toen Lux 3 maanden uit was. Ze dronk bij stijgen en landen en sliep verder veel. Bij elk piepje was ik bang voor hysterie, maar ik merkte al snel dat zolang ik niet in de stress schoot, zij dat ook niet deed. Nu is ze 10 maanden en een stuk beweeglijker, maar gaat het eigenlijk nog steeds prima. Mijn grootste tip is: vraag voor het boarden of het druk is in het vliegtuig. Vaak zijn ze echt bereid om voor ouders een rij te reserveren met een vrije stoel zodat je kleintje een beetje kan spelen. Je kunt die stoel natuurlijk ook bijboeken, maar dan betaal je gewoon de volle mep. Verder merkte ik dat de tas vol speelgoed echt niet nodig was. Onder een jaar vermaken baby’s zich nog prima met een waterfles en sleutels.

Carry on | Reizen met een baby

Wij hebben een kind dat niets lekkerder vindt dan bij een van ons op de borst hangen. Al zijn we een hele dag op pad. Ze slaapt als ze moe wordt en kijkt voor de rest lekker om zich heen. Zo hebben we een dag Pompeii overleefd, een bezoek aan een wijnhuis en een aantal maanden terug ook de klim naar de Akropolis. Let er bij de aanschaf op dat er naast schouderbanden ook een heupband aan de zak zit, zo belast je niet alleen je rug.

Go with the flow | Reizen met een baby

Vast willen houden aan strakke ritmes en tijdschema’s is lastig op reis. Een beetje flexibiliteit is dan cruciaal. Als ik in de stress vlieg omdat Lux niet in slaap wil vallen, wordt het er écht niet beter op. En uiteindelijk komt het allemaal goed. Ook al zitten we in een super chic restaurant, krijg ik net mijn kaasplankje geserveerd als de baby besluit dat het nu echt mooi geweest is. Met een beetje hulp van een mega lieve serveerster (Italianen en baby’s zijn een geweldige match) en mijn super snelle eetskills hebben we toch ons diner af kunnen maken.

Set expectations | Reizen met een baby

Als je op reis gaat met het idee dat er niets verandert, kom je bedrogen uit. 5 boeken uitlezen, dutjes in de zon, tot diep in de nacht aan de cocktails, dat is er allemaal niet meer bij. Gelukkig kan er een heleboel wel. Zet af en toe een luisterboek aan, wissel schaduwdienst af met the dad en drink die cocktail gewoon om 5 uur.

Dinnertime | Reizen met een baby

Toen Lux pasgeboren was, kon ik haar makkelijk meenemen naar ieder restaurant. Ze sliep toch wel. Nu wil ze de wereld ontdekken en wordt het een stuk lastiger. In Nederland lossen we dat op door om half 6 aan tafel te gaan, maar in Italië is dat onmogelijk. Als we om half 8 aten gingen lukte het vaak nog wel met een paar wandelingetjes om tot 9 uur te blijven zitten, maar dan was de rek er wel uit. Lukt dit niet? Kies een hotelkamer met een aparte kamer of een balkonnetje en bestel roomservice. Of zoek een goed hotel uit, download de Babyfoon 3G app en sneak naar het hotelrestaurant. Je kleintje kan slapen, jij ziet alles op de camera en bent in 2 minuten weer op de kamer.

Mis ik nog iets? En hoe heb jij de eerste vakanties met een kindje ervaren?

Love,
Fiek

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.