De ideale reisroute door Jordanië
Soms komen er kansen op je pad die je met twee handen moet aangrijpen. De reis naar Jordanië was er absoluut één van. Kort nadat ik in al mijn enthousiasme ‘ JA!’ had gezegd sloeg de twijfel toe doordat de reacties om mij heen gemengd waren. De vraag “Is het daar wel veilig?” ging gepaard met de tip om toch even het reisadvies te checken. Dat deed ik… Ik belde met de Jordaanse Ambassade en kreeg vervolgens een vrij duidelijk en voornamelijk geruststellend antwoord op deze vraag; “It is safer than your country!” En inderdaad, van de onrust in de buurlanden merk je hier niets. Ik neem je mee tijdens mijn rondreis door Jordanië en beschrijf de ideale reisroute door dit prachtige land.
Amman: The white city
Amman, ook wel ‘The White City’ genoemd, is de bruisende hoofdstad van Jordanië met 2.6 miljoen inwoners. Naast heerlijk eten in de vele restaurants kun je hier eindeloos struinen door eeuwenoude ruïnes en uitgebreid rondsnuffelen in verschillende boetiekjes en kunstgalleries. Tussen de vele witte huizen staan een aantal bijzonder moderne gebouwen. Zo ook een paar mooie rooftop bars. Misschien denk je bij een islamitisch land als Jordanië misschien niet direct aan dansen, shisha’s roken en cocktails drinken op de vrijdagavond. Amman is echter één van de meest ruimdenkende steden in Het Midden-Oosten, waar het dragen van bepaalde kleding of het nuttigen van alcohol een vrije keuze is. Nadat we onze buiken vol gegeten hebben aan verrukkelijke traditionele mezze’s komen we terecht in de rooftop bar Ghoroub. Na een aantal heerlijke cocktails en danspasjes met een feestvierende groep Jordaniërs, is mijn avond compleet. Amman is te gek.
Dusty Dana
Vanuit het bruisende stadsleven van Amman belanden we binnen slechts een paar uur rijden in een prachtig woestijngebied waar amper een mens te bekennen is. Na een 200 kilometer lange busreis richting het zuiden bereiken we het grootste natuurreservaat van Jordanië; Dana Biosphere Reserve. Door dit gebied met een oppervlakte van 320 vierkante kilometer kun je prachtige wandelingen maken. Er schijnen hier ongeveer 800 verschillende plantensoorten en 449 verschillende soorten vogels, reptielen en zoogdieren te vinden zijn. Om dit ruige landschap te kunnen berijden (en bereiken) heb je een stevige auto nodig. Bij de receptie verruilen we dan ook onze bus voor een 4×4. Deze rijdt ons over heuvels en stenen langs geiten en herders richting de Feynan Ecolodge, waar wij die nacht slapen.
De roze stad Petra
De stad Petra wordt ook wel ‘De Roze Stad’ genoemd, vanwege de kleur van de rotsen waaruit de contouren van stad zijn gesneden. Je kunt bijna niet geloven dat een stad met zoveel schoonheid ooit als ‘verloren’ is beschouwd. Rond het begin van de jaartelling woonden hier Nabateërs die onvoorstelbaar rijk zijn geworden door de handel in o.a. specerijen en wierook. Zij bouwden dan ook talrijke luxe villa’s, tempels, tombes en graffaçades waarvan een groot deel werd verwoest door een aardbeving in de 6de eeuw na Christus. Het restant kun je vandaag de dag bewonderen, doordat de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt in 1812 de magische ontdekking van deze stad deed. Nu is Petra hėt symbool van Jordanië. En terecht.
Op weg naar de bekende ‘Siq’, de 1.2 km lange kloof die naar Petra leidt, kom je langs intrigerende tombes en graven met elementen uit zowel de Grieks-Romeinse als de Oosterse architectuur. Eenmaal in de Siq kijk je je ogen uit. De gigantisch hoge rotswanden staan vol inscripties waarvan de betekenis van vele vandaag de dag nog een raadsel is. En dan is daar aan het einde van de kloof The Treasury.
Bij dit wonder van Petra staan de mannen met hun ezels en kamelen je op te wachten. Hoewel je de stad heel goed te voet kunt ontdekken, is het wegens de grootte van de stad ook prettig (en leuk!) om een deel op de rug van een ezel te verkennen. Eerst twijfelde ik of het wel verstandig was om mijzelf, als 1.8 meter lange giraffe, op de rug van zo’n kleine ezel te werpen. Maar toen ik hoorde dat deze bikkels 250 kilo kunnen hebben, dacht ik LET’S GO!
Ondanks de ruim negen uur die we in Petra doorgebrachten, voelde dit voor mij alsnog veel te kort. Wat een adembenemend mooie stad is dit! Je raakt hier niet uitgekeken. Mijn grootste tip is dan ook om hier twee dagen voor uit te trekken als je voeten het aankunnen.
Wadi Rum
Wandelen, kamelen tochten maken, bergbeklimmen of scheuren in een 4X4, het kan allemaal hier in Wadi Rum. Een bezoek aan deze grootste vallei van het land, gelegen in het Zuidwesten van Jordanië, is dan ook een uitstekende bestemming voor de avonturiers onder ons. Gezien de korte tijd die wij hadden om een glimp van dit prachtige woestijngebied op te vangen gingen wij voor de 4X4. Na een uitgebreide lunch in één van de Desert Camps begonnen we aan onze race door de woestijn.
We reden langs gigantische, roodkleurige rotswanden die tot zelfs 1.750 meter hoog zijn. Zelden heb ik me zo klein gevoeld. Af en toe stopten we om de uitzichten wat uitgebreider te bewonderen of kregen we uitleg over de 4.000 jaar oude rotsschilderingen die we onderweg tegenkwamen. In Wadi Rum kun je uren rijden door de zandvlaktes met uitzichten waar je geen genoeg van krijgt. De middag vloog voorbij. Ook hier is een dag eigenlijk te kort. Op de terugweg mochten we om de beurt achter het stuur kruipen. Gierend van het lachen vlogen we door de woestijn. Aan het eind van de rit stopten we voor een korte pauze bij Captain’s Desert Camp. Wat een fijne plek is dat! Als je op zoek bent naar een accommodatie om te overnachten in Wadi Rum, look no further. In dit sfeervolle tentenkamp kom je na een intensieve en sportieve dag heerlijk tot rust onder de sterrenhemel of in je stijlvol ingerichte tent (met airco).
De Dode Zee
Zoveel indrukken moet je langzaam op je in laten werken… Waar je dat het beste kunt doen? Aan de Dode Zee natuurlijk! Want op dit laagste punt ter aarde, op 429 meter onder de zeespiegel, vind je alles wat je nodig hebt om volledig tot rust te komen. Na het inchecken wilde ik niets anders dan een duik in het water nemen. Toen ik helemaal ingesmeerd was met de bekende ‘helende modder’ nam ik een sprong. Echt diep kom je niet. Door de extreem hoge concentratie van mineralen in het water blijft je hele lichaam gewoon aan de oppervlakte drijven. Het is even wennen maar zodra je je eraan overgeeft is het genieten. Nog niet ontspannen genoeg? Dan zijn er talloze spa treatments waarmee je jezelf kunt verwennen. Als dit ook een keer wilt ervaren moet je relatief snel zijn. Omdat het waterpeil jaarlijks met een meter zakt, vrezen experts dat dit meer (ja het is eigenlijk een meer) in 2050 droog staat.
Volg ons ook op Instagram | TikTok | Facebook | Pinterest
Opzoek naar meer reisinspiratie ? Check het hier.
Meer Jordanië
Parel witte stranden & azuurblauw water
Laad op in Friesland.
Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.
Dag Mares,
Wat een mooi aanbod en mooie ervaring om dit land te ontdekken.Superleuke impressie,veel plezier!