Reis door Honduras | het land van avontuur

Honduras, het tweede (na Nicaragua) grootste land van Centraal Amerika heeft hele rijke flora en fauna. Het adembenemende landschap bestaat vooral uit bergen en bergketens. Alleen aan de kustlijn en in de valleien van de rivieren is het land vlak. Toeristen zie je hier (nog) nauwelijks en dat is een gemiste kans want Honduras biedt ontzettend veel mogelijkheden! Dit land wordt als een magneet aangetrokken door avonturiers. Cultuur opsnuiven in de oude Maya stad Copán, raften door ruwe rivieren, hiken en mountainbiken door prachtig cloud forrests of tropisch regenwoud, duiken of snorkelen in de Caribische oceaan, skinny dippen in meren, ‘bird watching’ in de natuur of kanoen door een prachtig natuurgebied? Een reis door Honduras; een groot activiteiten paradijs; een land met alle elementen voor een onvergetelijke reis!!

Honduras rondreis Honduras rondreis

Veiligheid
Door velen wordt Honduras ook wel de ‘bad boy’ in Centraal Amerika genoemd. Deze reputatie is te wijten aan bendes en drugs die hier naar binnen en buiten worden gesmokkeld. Dat de stad San Pedro Sula in 2012 is uitgeroepen tot gevaarlijkste stad van de wereld, is ook niet bevorderlijk voor het gewelddadige imago van Honduras . Er zijn bepaalde wijken in de grote steden waar wordt afgeraden te komen of waar je ’s avonds beter niet alleen over straat kunt gaan. Dit is niet anders dan in andere Midden en Zuid Amerikaanse steden. Bereid je goed voor als je op reis door Honduras gaat en houd je aan de adviezen van reisgidsen, locals en het ministerie van buitenlandse zaken. Wij voelen ons overdag veilig en vinden het reizen prettig met lokaal vervoer.

Cultuur in Copán
Vlak bij de grens van Guatamala ligt het mooie stadje Copán, hier ligt een belangrijke archeologische vindplaats van de Maya beschaving maar er is nog veel meer te doen!

Copán Ruines
De belangrijkste trekpleister is de Maya stad Copán Ruines en deze staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier woonden vroeger naar schatting ongeveer 20.000 mensen. Deze vindplaats is wereldberoemd om de 2000 hiërogliefen (het langste beeldverhaal), die in de trap van de piramide gekerfd staan. Geniet van de knalrode papegaaien die voorbij vliegen tijdens een bezoek aan deze prachtige ruines.

Spaanse lessen volgen
Hoe fijn is het om je verstaanbaar te kunnen maken in een continent waar er alleen maar Spaans wordt gesproken? We hadden genoeg van het handen en voeten werk en besluiten om terug te gaan in de schoolbanken. We volgen Spaans bij de fijne en goedgeorganiseerde school, Ixchbalanqua. Onze ‘juf’ is geduldig en leert ons de basis van het Spaanse vak. Erg handig want we kunnen nu goed deelnemen aan ‘small talk’ in de bussen en taxi’s.

Opvangreservaat Macaw mountain
Midden in een prachtige natuurgebied ligt een opvangcentrum voor tropische vogels, Macaw Mountain. De in beslag genomen tropische vogels zijn geprobeerd het land uit gesmokkeld te worden of afgedankte huisdieren. Er lopen hier rangers rond die ons alles vertellen over de dieren en hun achtergrond. Het doel is om deze dieren, na genezing, los te laten in de vrije natuur.

Paardrijden door de hooglanden
Dit is een prachtige tocht dwars door de plantages en langs rivieren in de hooglanden buiten het stadje Copán. Je ziet tijdens deze adembenemende rit vrouwen de was doen in de rivier en bewegen ons dwars door lieflijke dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. De gids neemt je als toetje mee naar een ‘geheim’ Maya ziekenhuis waar het bevallingsritueel van de Maya’s vroeger plaatsvond. Dit is ongelofelijk bijzonder.

Tip:
Hotel: Hotel Mary
Restaurant: San Raphael, Comedor Mary, ViaVia Cafe
High Tea & Chocola: Tea & Chocolate House

Honduras rondreis Honduras rondreis

Natuur in Rio Cangrejal
In het noorden ligt de Caribische kuststad La Ceiba en vanuit hier reizen we naar Rio Cangrejal gelegen in het tropische woud van het Pico Bonito National Park. Met een missie, want hier kun je een spectaculaire rafttocht doen. Ook kun je er mountainbiken door het National Park. Het gebied is enorm en is een van de meest diverse nationale parken in Honduras. Als bonus is er hier veel ‘wildlife’ te spotten. De rafttocht is een spetterend hoogtepunt. Gelukkig is het water van de rivier is helder en kun je zien waar je zwemt of de boot uitspringt;) Deze tocht moet je zelf ervaren; het is een lekkere adrenaline kick! Tijdens de pittige mountainbike tocht geniet je van het majestueuze uitzicht. De toecans die je voorbij ziet vliegen maken de ervaring compleet.; Rio Cangrejal ontdekken is een absolute must tijdens een verblijf in Honduras.

Tip:
Hotel: Hotel Omega Lodge
Boek je activiteiten via Omega Lodge

Honduras rondreis Honduras rondreis

Melk uit een kokosnoot op de baai eilanden
Ongeveer vijftig kilometer voor de noordkust van Honduras liggen de tropische eilanden: Utila en Roatán. Deze eilanden staan bekend om hun prachtige snorkel en duikplekken. Utila is het goedkoopst en is een backpacker walhalla. Wij kiezen voor Roatán. Dit eiland ligt aan de rand van het op een na grootste koraalrif ter wereld. Vanaf het mooiste strand in West Bay kun je naar het rif snorkelen en kom je in een prachtige onderwaterwereld terecht. Het koraal is groots en de velen vissen zijn gekleurd!

Tip:
hotel (je kunt hier ook koken in je eigen keuken): Casa Del Sol
‘Something to celebrate’ Hotel: The Grand

Honduras rondreis Honduras rondreis

‘Bird Watching’ in Lago de Yojoa
Het Lago Yojoa ligt in het midden van het land tussen de Nationale Parken Santa Barbara en Cerro Azul Meambar. Het Yojoa meer is het grootste meer van Honduras. Deze is omringd door bergen en is sinds 1971 een beschermd gebied. Veel vogels (er zijn hier rond de 400 verschillende soorten vogels waar te nemen) en vissen zijn bij het meer te spotten. Hier ontdekken we een nieuwe sport; ‘birdwatching’. Met een kano en verrekijker spotten we vele vogels. Deze nieuwe sport is relaxed;) De omgeving is bijzonder mooi. We verblijven in een brouwerij, de D&D Brewery! De frambozen en blauwe bessen biertjes vloeien rijkelijk en ook het ontbijt ‘blueberry pancakes’ smaakt als een droom. Maar het absolute hoogtepunt zijn de kolibri’s die elk moment in verschillende kleuren voorbij vliegen. Cheers!!!

Tip:
Hotel: D&D Brewery
Boek je activiteiten via D&D Brewery

Honduras rondreis Honduras rondreis

Honduras wat hebben we van je genoten! Van je prachtige rauwe landschappen, de verkoelende berglucht, de tropische hitte en van je eilanden in de Caribische zee. We willen je niet verlaten maar moeten toch weer door. Ons avontuur eindigt hier, maar voor velen zal het avontuur nu bij jou beginnen. Dank je wel voor de geweldige tijd die je ons gegeven hebt. Je bent zo puur en ongerept en klaar om ontdekt te worden door andere avonturiers. Hasta Lluego!!


Christine

Alle updates van mijn reis kun je ook volgen via Instagram

4 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.