Petra, Wadi Rum en de Dode Zee | Wonderen in de woestijn

Na de mooie hikes in het Dana Biosphere Reserve en een korte nacht in de Feynan Ecolodge gaat onze reis door Jordanie verder naar Petra, Wadi Rum en de Dode Zee. We wilden vroeg in Petra aankomen, om te voorkomen dat er honderden mensen voor je camera staan bij elke poging die je doet om een mooie foto te maken. “Was dat maar zo”, hoor ik de huidige inwoners denken. Het toerisme is de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen. Toe te schrijven aan de angst die er heerst vanwege de onrust in aangrenzende landen zoals Irak, Syrië en Israël. Waar er 5 jaar geleden nog 1.500 mensen per dag door de kloven van Petra struinden, zijn dit er vandaag de dag slechts 150. Schrijnend voor de lokale bevolking, want die angst is onnodig. Des te meer reden om juist NU te gaan. Uren wandelen door één de mooiste steden ter wereld terwijl niemand je in de weg loopt… Dat wil toch iedereen?

uitzichtPetra

Petra | Op reis door Petra, Wadi Rum en de Dode Zee
De stad Petra wordt ook wel ‘De Roze Stad’ genoemd, vanwege de kleur van de rotsen waaruit de contouren van stad zijn gesneden. Je kan het bijna niet geloven dat een stad met zoveel schoonheid ooit als ‘verloren’ is beschouwd. Rond het begin van de jaartelling woonden hier Nabateërs die onvoorstelbaar rijk zijn geworden door de handel in o.a. specerijen en wierook. Zij bouwden dan ook talrijke luxe villa’s, tempels, tombes en graffaçades waarvan een groot deel werd verwoest door een aardbeving in de 6de eeuw na Christus. Het restant kun je vandaag de dag bewonderen, doordat de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt in 1812 de magische ontdekking van deze stad deed. Nu is Petra hėt symbool van Jordanië. En terecht.

TombesPetra

Op een ezel
Op weg naar de bekende ‘Siq’, de 1.2 km lange kloof die naar Petra leidt, kom je langs intrigerende tombes en graven met elementen uit zowel de Grieks-Romeinse als de Oosterse architectuur. Eenmaal in de Siq kijk je je ogen uit. De gigantisch hoge rotswanden staan vol inscripties waarvan de betekenis van vele vandaag de dag nog een raadsel is. En dan is daar aan het einde van de kloof The Treasury.

Bij dit wonder van Petra staan de mannen met hun ezels en kamelen je op te wachten. Hoewel je de stad heel goed te voet kunt ontdekken, is het wegens de grootte van de stad ook prettig (en leuk!) om een deel op de rug van een ezel te verkennen. Eerst twijfelde ik of het wel verstandig was om mijzelf, als 1.8 meter lange giraffe, op de rug van zo’n kleine ezel te werpen… Maar toen ik hoorde dat deze bikkels 250 kilo kunnen hebben, dacht ik LET’S GO!

Treasury EzelPetra

Ondanks de ruim negen uur die we in Petra doorgebrachten, voelde dit voor mij alsnog veel te kort. Wat een adembenemend mooie stad is dit! Je raakt hier niet uitgekeken. Mijn grootste tip is dan ook om hier twee dagen voor uit te trekken als je voeten het aankunnen… En anders zijn er altijd nog ezels;)

Wadi Rum | Petra, Wadi Rum en de Dode Zee
Wandelen, kamelen tochten maken, bergbeklimmen of scheuren in een 4X4, het kan allemaal hier in Wadi Rum. Een bezoek aan deze grootste vallei van het land, gelegen in het Zuidwesten van Jordanië, is dan ook een uitstekende bestemming voor de avonturiers onder ons. Gezien de korte tijd die wij hadden om een glimp van dit prachtige woestijngebied op te vangen gingen wij voor de 4X4. Na een uitgebreide lunch in één van de Desert Camps begonnen we aan onze race door de woestijn.

WadiRum

Scheuren in een 4×4
Terwijl de Arabische deuntjes uit de speakers bliezen, probeerden wij onbewogen foto’s te maken terwijl we in de laadbak alle kanten op gingen. We reden langs gigantische, roodkleurige rotswanden die tot zelfs 1.750 meter hoog zijn. Zelden heb ik me zo klein gevoeld. Af en toe stopten we om de uitzichten wat uitgebreider te bewonderen of kregen we uitleg over de 4.000 jaar oude rotsschilderingen die we onderweg tegenkwamen. In Wadi Rum kun je uren rijden door de zandvlaktes met uitzichten waar je gewoon geen genoeg van krijgt.

De middag vloog (helaas) voorbij. Ook hier is een dag eigenlijk te kort. Op de terugweg mochten we om de beurt achter het stuur kruipen om zelf het pedaal eens goed in te trappen. Gierend van het lachen vlogen we door de woestijn. Aan het eind van de rit stopten we voor een korte pauze bij Captain’s Desert Camp. Wat een fijne plek is dat! Als je op zoek bent naar een accommodatie om te overnachten in Wadi Rum, look no further. In dit sfeervolle tentenkamp kom je na een intensieve en sportieve dag heerlijk tot rust onder de sterrenhemel of in je stijlvol ingerichte tent (met airco). Ik weet wel waar ik de volgende keer slaap!

WadiRumview3 WadirumView1

De Dode Zee | Petra, Wadi Rum en de Dode Zee
Zoveel indrukken moet je langzaam op je in laten werken… Waar je dat het beste kunt doen? Aan de Dode Zee natuurlijk! Want op dit laagste punt ter aarde op 429 meter onder de zeespiegel vind je alles wat je nodig hebt om volledig tot rust te komen. Na het inchecken wilde ik niets anders dan een duik in het water nemen.

Pure ontspanning
Toen ik helemaal ingesmeerd was met de bekende ‘helende modder’ nam ik een sprong. Echt diep kom je niet, want door de extreem hoge concentratie van mineralen in het water blijft je hele lichaam gewoon aan de oppervlakte drijven. Het is even wennen maar zodra je je eraan overgeeft is het genieten. Nog niet ontspannen genoeg? Dan zijn er talloze spa treatments waarmee je jezelf kunt verwennen. Als dit ook een keer wilt ervaren moet je relatief snel zijn. Omdat het waterpeil jaarlijks met een meter zakt vrezen experts dat dit meer (ja het is eigenlijk een meer, heel verwarrend…) in 2050 droog staat. Ik zou je vakantie maar vast gaan boeken!

Modder_dode_zeeDodeZeeview2

Terwijl ik vanuit het zwembad naar de langzaam ondergaande zon keek en alle avonturen op me in liet werken, realiseerde ik me wat voor een magisch land Jordanië is. Zoveel constrasten, zoveel schoonheid en zo bijzonder gastvrij. This country has it all!


Mares

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

1 Reactie

  • Sandra schreef:

    De woestijn blijft wel iets magisch hebben vind ik. Wat een geweldige foto’s! En hoe tof is het om op een ezel door de woestijn te gaan? Het lijkt mij geweldig om dit allemaal eens in het echt te zien. Dit tripje ga ik zeker even saven!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.