PANAMA | Rondreis door Panama

maart 2015

Panama ligt in het zuidelijkste gedeelte van Midden Amerika, tussen het groene Costa Rica en het moeilijk toegankelijke Colombia. Het paradepaardje van het land is natuurlijk het gigantische Panama kanaal, wat ook de grootste bron van inkomsten is. Het bekende kanaal verbindt de Atlantische Oceaan in het noorden en de Pacific in het zuiden. De Amerikaanse invloeden in de hoofdstad (Panama City) vallen mij meteen op. Dit is ook niet gek want tot 1999 hadden de Amerikanen nog zeggenschap over het kanaal. In Panama City worden we verwelkomd door een reusachtige skyline met wolkenkrabbers. We zijn meteen verleid door moderne shopping mall’s en ook de fastfood ketens flirten met ons. Gelukkig heeft Panama meer dan dit te bieden. Een verscheidenheid aan dieren, landschappen en ‘picture perfect’ bounty eilanden; voor elke dag een.

IMG_7104

IMG_7061 IMG_7053

Het altijd bruisende Panama City
Panama City is het belangrijkste business district en het financiële centrum van Midden Amerika. En dat voelen we meteen in deze moderne stad. Overal worden nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Ik voel de adrenaline door mijn bloed stromen- nu ik mij als echt stadsmeisje- in deze hypermoderne stad voortbeweeg. We genieten van alle luxe die een stad biedt en doen ondertussen de volgende plekken aan:

Stop #1 Panamakanaal en Miraflores sluizen
Het Panamakanaal verbindt sinds 1914 de Atlantische Oceaan met de Pacific en is van onschatbare waarde voor de scheepvaart en wereldhandel. Het kanaal is gigantisch met een lengte van 81 km. Een essentiële schakel tussen verschillende continenten; onze bananen uit Ecuador en lekkere Chileense wijnen worden op deze manier naar Nederland vervoerd. Maar ook producten uit Europa vinden hun weg naar West Amerika via dit kanaal en andersom. Door de komst van het kanaal hoeft men niet meer om Zuid Amerika heen te varen en dit scheelt veel tijd en geld. Dagelijks maken rond de 40 schepen de 10 uur durende oversteek. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een flinke uitbreiding van het kanaal om zo nog meer en grotere schepen deze oversteek te kunnen bieden. Voor 15 dollar per persoon genieten we van het aanzicht van de reusachtige zeetankers die klaarliggen om een reis door de sluizen af te gaan leggen. In het bijbehorende museum wordt alles verteld over de geschiedenis en de bouw van dit imposante sluizenkanaal.

DCIM101GOPRO IMG_7069

Stop #2 Casco Viejo
In Casco Viejo maken we kennis met het rijke koloniale verleden van Panama. Op de prachtige plaza’s staan majestueuze kerken die de Spanjaarden hebben gebouwd. Deze historische en hippe oude stad heeft een plaats gekregen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit gedeelte van de stad is een van de hipste plekken van Panama City, vol met leuke restaurants, barretjes en kunstgaleries.

Stop #3 Causeway
De Amador Causeway is een lange en brede boulevard die loopt tot de Causeway. We huren een fiets en voelen ons meteen goed ingeburgerd in deze multi culturele stad. Bij ons eindpunt, de Causeway, krijgen we een prachtig uitzicht cadeau over de skyline van Panama city. Vanuit hier zien we cruiseschepen en zeetankers liggen wachten om het kanaal binnen te gaan en de oversteek te maken.

Tip:
Lunch: Super Gourmet
Rooftop cocktails & bites: Trump Tower

IMG_7102 DCIM101GOPRO DCIM101GOPRO

Hiken in de omgeving van Boquete
Boquete is een klein bergplaatsje en ligt verscholen in de groene hooglanden van Panama in de provincie Chiriqui. Op 1200 meter hoogte ligt deze groene oase. Het is hier wat koeler en dat maakt het lekker ‘hike’ weer. Hier ligt ook de enige vulkaan die Panama rijk is; de Volcan Baru en deze hebben wij dit keer niet beklimmen;). Het is een prachtig uitgebreid gebied met vele onvergetelijke wandelopties. We lopen verschillende routes (goed voorbereid) op ons eigen houtje; ‘The lost 3 waterfalls hike’ en de ‘Sendero los Quetzales’ (9,6 km) vonden wij het allermooist. We lopen samen midden door de jungle en overwinnen pittige klimmetjes;). Laat je van te voren goed inlichten door lokale bewoners en vertrouw niet op de wandelroutes die in de Lonely Planet als ‘easy’ weergegeven staan.

Tip:
The lost 3 waterfalls hike
Sendero los Quetzales hike

IMG_7128 IMG_7153

Op een onbewoond eiland op de San Blas Eilanden
De paradijselijke San Blas archipel in de Caribische zee telt meer dan 365 eilanden ‘voor elke dag een’ aldus de eilandbewoners. De Kuna’s, een indianenvolk heeft haar traditionele cultuur goed weten te behouden. Ze zijn grotendeels autonoom van Panama. Met eigen wetten, een eigen regering en een eigen taal zijn we opeens in een nieuw land beland. Gelegen voor de kust van Panama liggen hier paradijselijke eilanden bewoond of onbewoond. Op sommige van de eilanden wonen een paar families om kokosnoten, hun van oudsher voornaamste bron van inkomsten, te oogsten.

We lopen rondjes over wit poederzand op ‘onze’ eigen eilanden. Het is hier heel relaxt en meer dan, een kokosnoot, een hangmat en elkaar hebben we hier niet nodig. Onze thuisbasis is het eiland Porvenir en vanuit hier maken we dagtrips naar andere eilanden. De een nog mooier dan de ander.. Af en toe springen we in de azuurblauwe zee en tellen we de zeesterren. Op de weg terug worden we geëscorteerd door een groep dolfijnen. De San Blas eilanden is een ervaring die ik nooit zal vergeten en zal voor altijd in mijn herinnering gegrift blijven staan!!


Christine

Alle updates van mijn reis kun je ook volgen via Instagram

Meer Panama

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

FRIESLAND | 7 to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *