Noorderlicht | Waar en wanneer

Vol verwachting stapte ik het vliegtuig in. Zou het gaan gebeuren, ga ik het zien. Het noorderlicht is iets wat elke travel girl toch een keer gezien moet hebben. De kans dat we het in IJsland mochten waarnemen was klein maar aanwezig en dus was ik vol goede moed. Helaas… Regen, regen en regen gooide roet in het eten. Blijft er nog wat te wensen over:)

Wat is het eigenlijk?
Die vraag stelden we aan enkele IJslanders die moeite hadden het duidelijk uit te leggen. Reden te meer om internet erbij te pakken en op onderzoek uit te gaan. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind, waardoor energiedeeltjes het heelal in gegooid worden. De magnetische werking van de aarde zorgt ervoor dat deze deeltjes bij de aarde afbuigen en in onze atmosfeer terecht komen. De deeltjes komen daar in botsing met luchtdeeltjes zoals zuurstofatomen. Door de botsing komt er energie vrij en dat zorgt weer voor een prachtige lichtshow. Wist je trouwens dat je met een beetje mazzel ook in Nederland het poollicht kunt waarnemen?

Noorderlicht IJsland

When?
In IJsland vertelden ze ons al; Wij hebben geen knopje om het licht aan het uit te zetten hier… Logisch, maar wel jammer. Het is dus gewoon een kwestie van naar boven kijken en afwachten. Er zijn natuurlijk wel momenten waarop je het geluk een beetje kunt helpen. Jaren waarin er meer activiteit op de zon is, zijn over het algemeen ook jaren waarop er meer kans is op het Noorderlicht. Verder zijn de maanden oktober, november, februari en maart het meest actief. En om het nog wat specifieker te maken; tussen 21.00 en 2.00 moet je je blik op de hemel gericht houden.

Where?
Zoals ik al zei, zelfs in Nederland heb je kans op een sighting. Om de kansen te vergroten is het echter verstandig om het wat noordelijker op te zoeken. Wil je zeker zo goed als zijn van een lichtshow dan zul je op expeditie moeten gaan naar Spitsbergen. Helaas is dat zo goed als onmogelijk, aangezien deze eilandengroep zo enorm noordelijk is dat het gewoonweg niet te bereiken is. Next best dan maar… En dan zijn er een paar criteria waar je naar moet kijken.

  • Hoeveel geld heb je er voor over?
  • Wil je ook nog een mooie omgeving (leuk voor de foto’s)?
  • Hoe avontuurlijk ben je ingesteld?

# IJsland
IJsland is qua ligging een super goede optie. En de prijzen op het eiland zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Scandinavië ook goed te doen. In Reykjavik zelf heb je, als je net even de stad uit rijdt, op een goede avond prima kans. Wil je de kansen vergroten verlaat dan de stad en trek de ruige natuur in, bij Thingvellir bijvoorbeeld. Wat sowieso een must visit is:)

Voor Noorderlicht in IJsland ga je thingvellir

# Lapland
Een hele goede optie, omdat je heel erg noordelijk kunt komen. Zeker in Noors Lapland. Helaas is Noorwegen wel een van de duurste landen van ons continent. Niet echt de beste keus on a budget dus… Mocht dat niet uitmaken, probeer dan Tromsø te bereiken. Finland is van de Scandinavische landen het minst duur en ook daar kun je heel noordelijk komen (check hier de ervaring van Camiel). Ga hier bijvoorbeeld naar Luosto. In het Aurora Chalet krijg je een alarm mee en word wakker gemaakt als het zover is. ideaal;). In Zweeds Laplands is Abisko national park een goede optie. Door het klimaat en de donkere nachten een goede plek.

Noorderlicht spots lapland

# Alaska 
Christine heeft het al mogen aanschouwen, bij mij staat het sindsdien hoog op m’n lijstje. Alaska is voor het Noorderlicht een ideale plek. Lekker noordelijk en donker. Ook hier geldt weer, laat de stad achter je en ga wildkamperen. Denali, waar Christine was, is een topspot.

Nog één tip die ik op mijn online zoektocht steeds weer tegenkwam; Trap niet in de marketingtrucjes van bestemmingen;)


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.