Lapland bucket list | Salla

Na een maand vol met wilde avonturen zit onze periode in Salla erop. En onze Lapland bucket list is afgetikt hoor! De tijd is voorbij gevlogen. Elke dag stonden we zo vroeg mogelijk op om op excursie te gaan. Dit waren niet zomaar excursies, nee, dit waren excursies met husky’s, rendieren, en een prachtige omgeving. Waar bijna iedere gast maar één week heeft om alle belevenissen in te proppen, hadden wij hier een maand voor. Daarnaast hadden wij ook nog de unieke mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen, wat echt fantastisch bleek. Nu beseffen we dat ons avontuur uniek is. Echter, met al onze ervaringen kunnen we wel helpen om alles uit lapland te halen wat erin zit.

Lapland bucket list husky

Veel mensen houden zich aan een vastomlijnd programma als ze Lapland bezoeken. Die bestaat uit een husky- en rendiertocht, een sneeuwschoenwandeling, en een dagje forest skiën. Met deze vier activiteiten is je week al heel bijzonder, maar nog niet optimaal benut. Er zijn namelijk een paar dingen die je, naast het “standaard” programma, echt gedaan moet. Wij hebben dan ook een alternatieve Lapland bucket list voor jullie samengesteld!

Northern light | Lapland bucket list
Dat noorderlicht is een bizarre ervaring, maar zelfs dit wordt nog net even mooier met een Northern light hunting safari. Hier vind je op z’n minst een extreem mooie sterrenhemel, en met wat geluk zie je het noorderlicht voorbij komen. Alleen doe je dit echter niet, je hebt namelijk een rendier die je door de bossen begeleidt. Je enige taak tijdens deze safari is te ontspannen in de slee, en te genieten van het uitzicht. Dit was één van onze eerste excursies, en meteen één van de meest indrukwekkende. Onze handen en voeten waren totaal niet gewend aan de kou, maar moesten toch geloven aan extreme temperaturen van rond de -30. Hier hebben we echter niet veel last van gehad, omdat de kou in het niet viel bij de schoonheid. Nog nooit zagen we zo veel sterren aan de hemel. Dat gecombineerd met silhouetten van rendieren in het maanlicht en een volledig witte omgeving maakte het net een sprookje. Als het aan ons ligt is dit echt een must-do mocht je ooit in Salla vertoeven.

Lapland bucket list waterval Lapland bucket list

Foto’s | Lapland bucket list
Wat je ook echt moet doen, is de fototrip. Deze excursie bestaat uit een sneeuwschoenwandeling waarbij je de Ruhitunturi, een berg in Salla, beklimt. Natuur, rust en stilte staat centraal, je moet je echter ook een beetje inspannen om boven te komen. Je wordt begeleidt door een gids die praktisch één is met de natuur. Van elk spoor dat je ziet, kan hij een beschrijving geven welk dier het is, en wat voor gedrag het vertoont. Daarnaast toont hij je de basics van overleven in de wildernis. Zo kunnen wij nu slapen onder bomen, vuur maken, en een hele bestekset uit een stuk hout snijden. Op het moment dat je de top van de berg bereikt is het uitzicht adembenemend! Voor ons was dit echt een bijzondere ervaring. Wij hadden het geluk dat het een heldere dag was. De zon scheen over de volledig besneeuwde bomen, wat sprookjesachtige plaatjes opleverde. Na elke tien meter moesten we echt even de tijd nemen om te beseffen hoe ontzettend mooi het allemaal was. Dit uitzicht was ongeëvenaard. Deze trip staat niet op het ‘standaardprogramma’, en om die reden laten veel mensen hem schieten. Super zonde wat ons betreft, omdat je dan misschien wel het mooiste uitzichtpunt van heel Salla misloopt. Dus als jij houdt van een actief uitje, met een prachtige beloning, dan moet deze excursie bovenaan jouw bucket list staan.

IJszwemmen | Lapland bucket list
Onze volgende aanrader is iets wat toeristen normaal gesproken nauwelijks doen. Wij zijn namelijk geïntroduceerd met een echte lokale activiteit: IJszwemmen. Eén op de twee Finnen heeft een sauna thuis, zelfs studentenkamertjes van 20m2 zijn ermee uitgerust. Echter, een sauna hoort gecombineerd te worden met kou. Zo kun je in de sneeuw springen, een Lappish shower nemen, of gewoon buiten in de kou gaan staan. De locals in Salla hebben echter nog een ander alternatief bedacht. In een meer vlak bij het dorp is een wak gemaakt in het ijs, waar met een pomp het water stromende wordt gehouden zodat het niet bevriest. Voor een kleine vijf euro kan iedereen zo vaak als ze willen de sauna in gaan om vervolgens in het ijskoude water te duiken. Ondanks dat het echt een ding is voor de oudere local, is het echt een ervaring die je gehad moet hebben. Doodsbang waren we de eerste keer om het water in te gaan. We hielden het een kleine 10 seconden vol om vervolgens zo snel mogelijk weer de sauna in te rennen. Deze hel hebben we een keer of vier doorstaan. Het gevoel achteraf was echter heerlijk. Een tinteling in je vingers, volledige ontspanning in je lichaam en een lekker warm gevoel zorgde ervoor dat we sliepen als roosjes. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor je lichaam!

lapland bucket list piste Lapland bucket list eten

Karaoke | Lapland bucket list
Als we nog één ding willen bedenken, en ook al kinkt het een beetje gek, is dat toch de Karaokenight op vrijdagavond in de pub. Papana Pupi is de enige pub in heel Salla. Niet alleen de toeristen gaan hierheen, maar ook de locals drinken hier graag een drankje. Dit heeft erg grappige taferelen als gevolg. Zo neemt een kleine groep, norsuitziende mannen, deze avond bloedserieus. Met ingestudeerde liedjes, hun mooiste outfit, en de beste dansjes halen ze alles uit de kast om de show te stelen. Dit kwam voor ons uit een onverwachte hoek, omdat we de locals hier hadden leren kennen als extreem vriendelijke, maar behouden mensen. Bij de karaokeavond is hier echter niets meer van te zien. Waar wij, Nederlanders, een hele avond moed bij elkaar aan het drinken waren om een liedje te zingen op het podium zingt de ene local na de andere een volledig repertoire aan nummers. Een prachtige manier om je tijd af te sluiten in Salla!


Joost en Esther

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

Geschreven door Fieke

"Travel girl by heart. Never goes anywhere without her running shoes. Lives abroad. Loves a little bit of luxury. And wine, red red wine."

1 Reactie

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.