La Pura Vida in Costa Rica

Als ik aan Costa Rica denk dan zie ik gekleurde kikkers voorbij springen, hangen er luiaards in de bomen, springen er aapjes op mijn rugtas en zie ik tot aan de horizon groen regenwoud. Al ziplinend verken ik de jungle. Ik douche in een verkoelende waterval, alwaar ik gedroogd word door de zon. Hier moet ik naar toe! Een derde van Costa Rica bestaat uit beschermd natuurgebied wat het een tropisch ‘wonderland’ maakt voor inwoners en dieren. Het is ook niet voor niks dat Costa Rica steeds in top 5 lijstjes van de Happy Planet Index beland. De mensen zijn hier vrolijk en de ontmoetingen worden afgesloten met; Pura Vida.

IMG_6659 IMG_6913

Met mijn hoofd in de wolken in de hooglanden in Monteverde
Monteverde betekent ‘groene berg’ in het Spaans. Het natuurpark is in het begin van de 20e eeuw opgericht door leden van het Amerikaans religieus genootschap, Quakers. De Quakers hebben zich heel erg ingezet om de natuur in Monteverde te behouden en met succes. Monteverde is een prachtig beschermd natuurgebied, midden in de hooglanden van Costa Rica, de Cordillera de Tilara. Hier liggen de in de nevel geheulde natuurparken; Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde en het minder toeristische, maar even mooie, Reserva Santa Elena.

Het nevelwoud van Monteverde groeit tegen de berghellingen en ligt op rond de 1400 meter hoogte. De nevel ontstaat door warme lucht, uit de lager gelegen gebieden, die botst tegen de steile berg. Hierdoor stijgt de lucht. Het vocht wordt tijdens het stijgen gecondenseerd tot fijne druppeltjes: de nevel. In Monteverde is het dus altijd nevelig! Als natuurliefhebber vind ik Monteverde prachtig. Door de hoge ligging en de constante vochtigheid is dit 2600 hectare nevelwoud een paradijs voor verschillende diersoorten en planten. Er leven hier alleen al meer dan 400 vogelsoorten, waaronder de zeldzame Quetzal. Ik zie alle kleuren groen uit de grootste kleurpotlodendoos en dan nog meer!

IMG_6682 cxzcz

Must do’s:
Hike door de wolken
Wandelen in de prachtige parken Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde en Reserva Santa Elena. Er lopen hier verschillende routes door het nationaal park, die je met of zonder begeleiding van een lokale gids kunt doen. We hiken zonder gids en het spotten van wildlife is dan stukken moeilijker. We lopen met onze hoofden in de wolken te genieten van dit extreem mooie stuk natuur.

DCIM100GOPRO

Zweef boven de jungle
We wagen ons aan een canopy tour van 100%aventura. Via een kabel bewegen we ons van het ene platform naar het andere, waarbij het uitzicht extreem mooi is. In totaal zijn er veertien lijnen en de langste lijn is maar liefst een kilometer lang. Aan het einde van de ziplines toppen we het avontuur af met de beruchte ‘tarzanswing’. Me Tarzan you Jane?! Als een echte Jane slinger ik mezelf de jungle door. Deze adrenaline kick is een onvergetelijke ervaring!

Spot verschillende kolibri soorten bij Hummingbird Garden
Vanuit het dorp van Monteverder nemen we een bus naar de Hummingbird Garden. Vlakbij de ingang van het natuurpark stappen we uit. In deze kolibrietuin hangen een aantal bakjes met suikerwater waar deze allerliefste vogels dol op zijn. De vliegensvlugge kolibries komen op de bakjes af en zijn daardoor goed te bewonderen maar wel iets lastig te fotograferen ;).

Tip:
Hotel: Pension Santa Elena

IMG_6875

costa rica

Bounty stranden in natuurpark Manuel Antonio
Parque Nacional Manuel Antonio is Costa Rica’s kleinste National Park en ligt aan de Stille Oceaan. De turquoise zee, hagelwitte stranden met palmbomen en de aanliggende jungle die vol zit met prachtige dieren maken dit een bijzondere ervaring. We genieten van de bounty stranden en ontdekken de kronkelige paadjes die ons meenemen naar uitkijkpunten op rotseilanden gelegen in de zee. Terwijl we op ‘ons bounty strand’ liggen worden we wakker gemaakt door een wasbeer die aan onze voeten snuffelt!

Tip:
Vermijd dit park in het weekend! Het is hier dan erg druk.
Hotel: Vista Serena Hostel

IMG_6812

header

IMG_6934

Aftoppen aan de voet van de hoogste berg: Cherripo
De hoogste top, de Chirripo, van Costa Rica steekt 3800 meter boven de Cordillera de Talamanca uit midden in een groot en beschermd natuurpark. Het landschap is verdeeld over verschillende natuurzones. Het gebied is groot: er is 50.000 hectare aan prachtige hike mogelijkheden, met paden die leiden naar de hoogste piek, Cerro Chirripo. We lopen hier verschillende trails (waaronder de Ridge Trail Loop) maar lopen niet helemaal naar de top. Wil je naar de top? Reserveer dit dan ruim van te voren want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten tot de Chirripo trail. Gelukkig zijn de hike mogelijkheden hier oneindig en daarom raad ik het een ieder aan om naar dit ongerepte en afgelegen stuk Costa Rica te reizen. Tijdens de hikes zien we prachtige watervallen (helemaal voor ons alleen) en plukken we voor de vitamines zelf sinaasappels uit de boom.

Tip:
Hotel: Casa Maripossa


Christine

Alle updates van mijn reis kun je ook volgen via Instagram

3 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.