Kopenhagen city guide

Één keer eerder bezocht ik Kopenhagen, maar in de hele 6 uur dat ik er toen rondliep had ik by far niet alles gezien. Zonde natuurlijk. De uitnodiging van VisitDenmark was dan ook meer dan welkom. And boy, it was good…Want laten we eerlijk zijn, in Scandinavië is alles gewoon net even mooier. Van de mensen, tot de kleding tot het design, alles klopt. Zo ook in Kopenhagen.

De stad is een heerlijke mix van rijke geschiedenis en modernisering. Het eeuwenoude Nyhavn en de koninklijke paleizen gaan organisch over in de prachtige glazen gebouwen en de nieuwste architectonische hoogstandjes. Naast mooi zijn de Denen ook nog eens super innovatief als het op architectuur aankomt. Het water uit de rivier wordt gebruikt om gebouwen te koelen en er wordt momenteel een glazen(!) parkeergarage gebouwd onder datzelfde water. Parkeren tussen de vissen, hoe vet is dat!

Kopenhagen generator

WHERE TO STAY?
Ik sliep dit weekend in het Generator hostel. Ik weet niet of je je mijn artikel nog kunt herinneren van een paar weken terug, maar een hostel is niet mijn eerste keus;) Dit hostel was echter perfect. De locatie -midden in het centrum op een steenworp afstand van de grote winkelstraten, Nyhavn en super gezellige barren- is meer dan top. De ong. 100 kamers variëren van 10 persoonsdorms tot 2 persoonskamers en alles daartussen in. Bijna allemaal hebben ze een eigen badkamer en het ontbijt is prima:) Daarnaast is de bar veel te cool. Er is een echte overkapte petanque (aka jeux de boule) baan aangelegd op het dakterras. Alleen daarom al is Generator the place to be.

WHAT TO DO?
Rent a bike
Kopenhagen staat, net als ons eigen Amsterdam, bekend om haar grote hoeveelheid fietsen. Het is dan ook dé manier om de stad te ontdekken. Het mooie is dat hier, nog meer dan in Amsterdam, alles is gedaan om het fietsers naar de zin te maken. Er zijn fietssnelwegen aangelegd, die zo breed zijn dat er 8 bakfietsen naast elkaar passen en bij sommige stoplichten kwam ik speciale rekken tegen waar fietsers zich aan vast kunnen houden tijdens het wachten. Ideaal.

Go Shopping
Ik zei het al, alles in Scandinavie is mooier en dat heeft vooral met hun gevoel voor stijl te maken. Sla dus de grote Europese ketens over en ga naar Filippa K (favoriet), Acne, WoodWood, Cos en Tiger of Sweden (de beste jeans). Vergeet ook vooral het warenhuis Magasin du Nord niet, daar hebben ze al deze merken gewoon onder 1 dak. Designliefhebber? Ga naar Hay! Daar tegenover zit Royal Copenhagen met prachtig eeuwenoud Deens porselein.

Kopenhagen segway

Do a Segwaytour
Oh wat vind ik het er altijd belachelijk uit zien. Die mensen met helmpjes die achter elkaar op zo’n achterlijk apparaat door de stad touren. En nu moest ik er zelf aan geloven. En toch… ik ben fan. Ja het is belachelijk, maar het is ook best cool om te doen. Daarbij voelt het alsof je zweeft en kom je op alle plekken van de stad zonder dat het al te veel energie kost;) Stiekem toch best een aanrader dus!

WHERE TO GO?
Almanak in The Standard
Deze plek verdient een eigen artikel. Die lees je hier, en weet dat het heerlijk was. En dat de eigenaar van deze plek ook Noma (beste restaurant in de wereld) bezit.

Kopenhagen norrebro

Nørrebro
Deze wijk ligt in het noordwesten van de stad en is de definitie van multiculti gezelligheid. Waar dit deel van de stad een paar jaar geleden nog bekend stond om zijn criminaliteit wordt het nu flink opgeknapt. Overal kleine koffiebarretjes, streetart, speelpleinen en veel groen.

Kopenhagen Royal smushi

Royal Smushi
Wat krijg je als je het traditioneel Deense Smørrebrød combineert met sushi? Juist, Smushi. Kleine heerlijke gerechtjes, zodat je alles kunt proeven. Daarbij kun je kiezen uit weet ik hoeveel verschillende soorten thee. Van groene rabarber tot zwarte H.C.Andersen, you name it. Het restaurant zit in hetzelfde gebouw als Royal Copenhagen en maakt ook gebruik van het klassieke servies. Voor de rest in de inrichting al net zo bijzonder als het smushi concept.

Gran Torino of elk ander Madklubben restaurant
Kopenhagen is niet goedkoop. Zeker niet als het op eten aankomt. Dat vonden ook de jongens van Madklubben. Zij bedachten een concept waarbij je voor weinig geld toch écht lekker en uitgebreid kunt eten. €10,- per gang is zeker voor Deense begrippen heel netjes. Ondertussen hebben ze 9 restaurants en het bijzondere is dat ze allemaal verschillend zijn. Wij aten bij de Italiaan, maar er is ook sushi, Scandinavisch, steaks, Frans en meer. Daarbij is Gran Turismo van binnen heel cool, met een gigantische open keuken en heerlijke pizza. Tip: ga voor de truffelpizza. Pure liefde.

Kopenhagen paludan

Paludan Café
Donderdag kwam ik vroeg aan en ik wilde nog wat werk doen voordat het programma begon. Maar waar… Lindsey had de tip. Paludan in een boekwinkel bij de rechtenfaculteit. Perfect, want ik ben dan niet de enige met een laptop voor m’n neus. Onder het genot van een heerlijke koffie en een gigantische sandwich met tonijn was werken geen probleem.

Kopenhagen paludan

Tivoli
klink voor de hand liggend en toch is  het de moeite waard. Het leuke is namelijk dat ondanks de enorme toeristische aantrekkingskracht, je hier lekker kan eten en goede concerten kunt bijwonen. ’s Avonds is het park mooi verlicht en in het weekend zijn er spetterende vuurwerkshows. Een diner bij Kähler is ook de moeite waard. Zeker als dropliefhebber. Mij ging het experimenteren met deze Deense delicatesse af en toe iets te ver. Je moet er van houden, zeg maar;) Oh en kijk wel even of de zon schijnt. In de regen is er niets te beleven!

Meatpacking
Klinkt als New York en ik hou van New York, dus was ik bij voorbaat al fan. Dit stukje Kopenhagen ligt achter het centraal station bij de Red Light district. Het is letterlijk een gebied waar vlees verpakt wordt, maar tussen al die pakhuizen vind je gezellige én goede restaurants, barren en clubs. Ik dronk heerlijke cocktails bij Mesteren en Laeringen en danste daarna the night away in KB3 waar een schijnbaar bekende DJ de deuntjes verzorgde. Wie het was? Al sla je me dood;) Leuk was het wel.

Ben je er wel eens geweest? Niet? Wanneer ga je?!


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

IMG_0535

DSC_9993 DSC_0005 DSC_0003 copy DSC_9998 IMG_0792

4 Reacties

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol schreef:

    Ik ben een keer in Kopenhagen geweest, maar niet veel gezien daar. Hoog tijd om nog een keer terug te gaan, en dan neem ik jouw lijstje mee! Superleuk :)

  • Stacey schreef:

    Inmiddels terug uit Kopenhagen wil ik je bedanken voor je leuke artikel met tips. Vooral de smushi viel erg in de smaak en ik moet zelfs bekennen dat we er niet 1 maar twee keer zijn geweest om te lunchen!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.