Kerst in Engeland

Kerst komt nu wel heel dichtbij. En waar dat de afgelopen zes jaar betekende dat ik naar de zon vertrok, blijf ik nu achter in de kou. God wat ben ik jaloers op Vi, die heerlijk met d’r voetjes in d’r slippertjes en de zon op d’r bolletje in Kaapstad vertoeft. Maar goed, laten we er maar het beste van maken;) Nee even zonder gekheid, het is natuurlijk helemaal geen straf om hier te blijven. Het wordt namelijk mijn allereerste Kerst in Engeland en ik heb zo’n gevoel dat dat net even anders is dan in Holland. Dat gevoel komt niet helemaal uit de lucht vallen, ik heb natuurlijk wat onderzoek gedaan. Wat zijn nou typisch Engelse kerstdagen a.k.a. what to expect?

Preps
Al sinds 20 november kan ik in de meeste restaurants als niet meer fatsoenlijk reserveren. Ze hebben allemaal Christmas menus, zitten tot de nok toe gevuld en vragen soms zelfs een aanbetaling. Ik had dit natuurlijk kunnen zien aankomen. Toen ik in augustus verhuisde stonden overal al borden voor Christmas bookings… Nu snap ik waarom;) Maar goed, die Engelse houden dus van voorpret. Kerst party’s met kersttruien en bijpassende kerstmutsen zijn favoriet. Natuurlijk heb ik nu ook zo’n trui in de kast hangen! Zou het bij ons ook zo zijn zonder Sinterklaas?

Kerst in Engeland Yorkshire pudding

Pudding
Een beetje kerstdiner bevat op z’n minst één soort pudding. En als het er dan maar één mag zijn, dan kiezen ze hier voor de Yorkshire variant. Nope, dat is geen toetje. Dat is een of ander fluffig broodachtig vormpje wat je dient te eten met een flinke dosis gravy. Ik begrijp de aantrekkingskracht nog niet helemaal, maar vriendlief is fan… Als de pudding van het hoofdgerecht achter de kiezen is, kun je bij het toetje overigens ook je puddinghart ophalen.

Boxing day
Waar wij van zo creatief zijn geweest om de dag na kerst gewoon 2e kerstdag te noemen, heet het hier boxingday. En dat is een bijzondere dag die eigenlijk volledig in het teken staat van één ding; winkelen. Alle winkels gooien hun spul enorm in de uitverkoop, dus mocht je ervan houden, je kunt over de hoofden lopen;) Het zouden trouwens de Engelse niet zijn als er ook genoeg boxing day parties werden georganiseerd. En mocht je voetballiefhebber zijn, ook dat is hier een hele belevenis.

Kerst in Engeland Crackers

Crackers
Overal kom ik ze tegen. Ik heb er een aantal keer mee in m’n hand gestaan, maar so far is het daarbij gebleven. Ik had namelijk geen idee wat ik ermee aan moest, met die crackers. Nu ik me er iets meer in heb verdiept klinkt het eigenlijk best leuk… Een cracker is eigenlijk een soort cilinder met een folie eromheen als om een snoepje. Blijkbaar hoor je met de hele tafel deze dingen gezamenlijk open te trekken. Erin vind je dat een spreuk en een kroontje, wat ook weer zo’n typisch Engels kerstding is, iedereen draagt een kroontje…

Snow
Net als in Nederland worden de Engelse vaak teleurgesteld als het aankomt op een witte kerst. Ook hier geldt dat het eerder regent op de 25e. Zoals de voorspellingen er nu uitzien, zal het dit jaar niet anders zijn. Wel heb ik een site gevonden waar te lezen is waar je in de UK de meeste kans maakt op een paar vlokjes. Daarvoor moet je naar Schotland en laat ik nou net een kleine 1,5 uur van de grens wonen. I might just get lucky…

Lijkt het je wat, Kerst in Engeland?


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.