Indonesië | Met de trein door Java

Terwijl de zon langzaam in de zee zakt en m’n laatste dag toch echt tot een eind komt, bedenk ik me hoe mooi deze reis is geweest. 12 dagen lang met m’n beste vriendinnetje op avontuur in Indonesië. Weer eentje om nooit te vergeten.

Compleet zonder plan stap ik 2 weken ervoor op het vliegtuig naar Jakarta. Sedie is al een maand aan het reizen en we ontmoeten elkaar op het vliegveld van de Indonesische hoofdstad. We besluiten om de komende tijd op Java te blijven en per trein de mooiste plekken van dit enorme eiland te ontdekken.

Bandung | Met de trein door Java
Na een korte dag in Jakarta (groot, druk, groot) reizen we door naar Bandung. (Tip: boek je treinticket de dag van te voren. Anders kun je zomaar een halve dag moeten wachten. Ik spreek uit ervaring…) Vanuit Bandung, ook wel ‘het Parijs van Indonesië’ genoemd (degene die dit heeft bedacht is nog nooit in Parijs geweest;), bezoeken we Kawah Putih. Een vulkanisch kratermeer bedekt door nevel met wit-blauw water. Sprookjesachtig mooi. Iets minder is het feit dat we zelf een nog grotere attractie blijken dan die krater. Letterlijk iedereen wil met ons op de foto. Gevraagd of ongevraagd, vriendelijk of licht dringend. En dat is eigenlijk een beetje mijn ervaring met Bandung, we zijn zo opvallend anders dat ongemakkelijk is.

kawah-putih-java-treinthee-trein-java  hot-spring-trein-java
We kunnen het allebei niet goed uitleggen en toch voelen we hetzelfde. Bandung is heftig. Misschien ligt het aan het foutje bij de boeking in ons hostel, waardoor we op een kamer met 16 streng gelovige vrouwen eindigen. Misschien is het de enorme drukte. Misschien is het het gevoel wat we krijgen wanneer we een hot spring bezoeken en de beveiliging zo bang is dat we ons compleet uitkleden dat ze ons met moeite binnenlaten. En ondanks dit alles is de stad wel een bezoekje waard, juist omdat cultuurverschillen eigenlijk heel mooi en leerzaam zijn.

Jogjakarta | Met de trein door Java
Na 2 nachten in Bandung stappen we opnieuw op de trein. Dit keer met Jokjakarta als bestemming. De 8 uur durende rit is echt prachtig, door groene velden, bergen en kleine dorpen. Jokjakarta is een verademing na Bandung. We wandelen de stad door, genieten van het heerlijke eten overal én bezoeken Borobudur. Een van de indrukwekkendste tempels op aarde. Tijdens de zonsopkomst wandelen we door de immense tempel met maar een handjevol mensen om ons heen. En hoewel de bewolking te dik is om de zon daadwerkelijk op te zien komen is dit toch een van de mooiste momenten van de reis. Het is even doorbijten als de wekker om 3.30 afgaat, maar geloof me het is het meer dan waard.

borobudur-trein-java-2 borobudur-buddha-trein-java borobudur-trein-java

Hier is het gevoel van vrijheid, een van m’n belangrijkste redenen om op reis te gaan, weer wat meer aanwezig. Deels komt dit doordat ze net wat meer gewend zijn aan toeristen, maar ook de drukte is hier veel minder heftig. En ’s avonds over straat gaan voelt geen moment onveilig.

Na Jokjakarta willen we eigenlijk door naar Karimunjawa, een klein eilandje ten noorden van Java, om onze duikskills weer eens af te stoffen. Dit blijkt echter een vrij ambitieuze reis van een uurtje of 16. En dus gebeurt het dat we 5 minuten later een vlucht naar Lombok boeken. En dat, lieve lezer, was misschien wel de beste beslissing van de trip. Maar hierover later meer.

Nog even de tips op een rijtje. 

  • Neem dus de trein. Het liefst overdag. Zie het als een uitje op zich. Want dat is het!
  • Boek die trein van te voren, via Tiket.com. Sowieso is dit dé website voor al je tickets.
  • Weer of geen weer, ga voor een sunrise in Borobudur.
  • Pas je aan. Houd rekening met de cultuur en kleed je gepast.

Love,
Fiek

6 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.