Hotspots Maastricht | Hemel voor de bourgondier

Op 2,5 uur treinen van Amsterdam ligt ons eigen stukje Parijs in de polder. De mensen praten met de typische zuidelijke tongval, bezitten een neusje voor stijl en leven het bourgondische leven. Niet zo gek, want de stad is een lange tijd onderdeel geweest van de Fransen. Ik heb het natuurlijk over Maastricht. De stad waar ik afgelopen weekend in 2 dagen met mijn moeder vooral heel veel heb gegeten. Niets beter dan citytrips gevuld met food. Mocht jij dus een dagje eten in Maastricht gepland hebben, dan zijn dit mijn tips.

#Ontbijt | Hotspots Maastricht
Ontbijten moet eigenlijk gewoon worden overgeslagen. Er staat namelijk heerlijke koffie met lekkers, brunch, lunch, wijn met hapje én dinner op het programma…

#Koffie |  Hotspots Maastricht
Le Marais Deux
Het leuke aan Maastricht is dat het heel veel prachtige winkels kent. Ik raad je daarom ook enorm aan om de straat met de ketens te mijden. In plaats daarvan ga je naar Kiki Niesten om te kwijlen bij al het moois en wandel je door alle kleine straatjes, waar je overal de mooiste conceptstores tegenkomt. Zoals Le Marais Deux bijvoorbeeld. Hier kun je dan gelijk even blijven hangen voor koffie bij Koffie. Met liefde gemaakt. Net als alle fijne huisgemaakte zoetigheden. Ze serveren vanaf deze week ook lunch, dus je hoeft eigenlijk nooit meer naar huis;)

Hotspots Maastricht

Dominicanenkerk
Het zuiden van ons land kent haar eigen Starbucks, Coffee Lovers genaamd. Een daarvan is gevestigd in veruit mijn lievelingsplek van de stad. De Dominicanenkerk. Deze plek ademt geschiedenis. Na de Franse revolutie verloor de kerk haar functie als geloofshuis en is het op de meest uiteenlopende manieren ingezet. Zo is het een paardenstal geweest, een noodziekenhuis, een kinderopvang tijdens Carnaval, een slachthuis, een concertzaal en nu doet het dienst als boekenwinkel. De mooiste boekenwinkel van Nederland. En ook dit is een bijzonder verhaal. Na het faillissement van Selecxyz/Polare moest de Dominicanenkerk haar deuren sluiten. Maar een geweldige crowdfundactie redde deze boekenwinkel. Nu een zelfstandige onderneming, ondersteunt door de Maastrichtenaren zelf.

Hotspots Maastricht

#Lunch | Hotspots Maastricht
Harry’s
“Sunday brunch zoals ze dat doen in New York en Parijs”, lees ik op de site. Het ontbijt wordt dan ook zo goed als overgeslagen. Wat een verwennerij. De kaart van Harry’s staat vol met klassiekers als eggs Benedict, steak tartare, croque monsieur en drankjes als de hangover cocktails (o.a. bloody mary’s) en super verse sapjes. Onder het genot van een glas champagne trakteer ik mezelf of zo’n fijne croque monsieur, terwijl mijn moeder tegenover me geniet van de garnalen kroketjes. Hierna ben je sowieso klaar voor een dag ontdekken.

Hotspots Maastricht

De Brandweerkantine
In -je raadt het al- de oude brandweerkazerne is nu een mengelmoes van ondernemers gevestigd, waaronder dit fijne restaurant. Een mooi interieur met vooral een heel opvallende bar, goed eten en ping pong tafels… Aanrader is de falafel, wat was die lekker! Ook het broodje met bietjes, bacon en ei viel in de smaak én was favoriet bij de staff.

Hotspots Maastricht

#Wijn | Hotspots Maastricht
Route du Vin
Als we al het eten van de lunch er weer een beetje afgewandeld hebben, is er maar één logisch vervolg van de dag. Wijn. Dat snappen ze in Maastricht als geen ander. De stad zit vol gezellige wijnbarren dus de keuze is er reuze. Geen zin om te kiezen? Ook daar is wat op gevonden. Met de Route Du Vin kun je tot eind november voor €20,- langs 5 verschillende plekken voor een glaasje én een hapje. De strippenkaart haal je bij de plaatselijke VVV en is wat mij betreft een echte must. Mijn favorieten? Insieme en Via Mucca. Buiten deze route om is ook de bar in het kruisherenhotel de moeite waard. Een heel bijzonder hotel in een oud klooster.

Hotspots Maastricht

#Diner | Hotspots Maastricht
Witloof
Dat de Fransen kunnen koken, dat weet ik. Maar dat ook de Belgen culinaire kunstjes kunnen bewijst Witloof. De passie straalt er aan alle kanten vanaf. Ze schenken ongeveer alle Belgische bieren, bereiden mosselen op 10 heerlijke manieren en beschikken over een kaart met 120 soorten Jenever. Sterker nog, ze brouwen hun eigen. Die jenever is bijzonder. Aan het einde van de avond komen er 11 flessen op tafel waar je even aan mag ruiken. Vervolgens kies je er 1, 2 of 3 en ga je rollend maar voldaan naar huis. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de bierkelder en laat je meeslepen in het enthousiasme van de mensen. Dan is het een onvergetelijke avond.

Hotspots Maastricht

Tout à Fait
Mocht je iets meer te besteden hebben, ga dan ook zeker naar de buren van Witloof. Tout à Fait is mijn favoriete sterrenrestaurant. Geen stijve, ongemakkelijke sfeer, maar echt genieten van mooie gerechten in een relaxte omgeving. Bourgondische topkwaliteit.

#Slapen | Hotspots Maastricht
Kaboom Hotel
Na zo’n dag nog veilig thuiskomen is een opgave. Mijn advies is dan ook om er gewoon een weekendje weg van te maken. Ik verbleef in Kaboom Hotel. Tegenover het station dus voor je het weet zit je in de trein. Daarbij is dit gewoon echt een mooi, slim hotel. Geen poespas, maar wel goede bedden, fijn design en een dikke knipoog. Like!

Hotspots Maastricht

Het lijkt voor Amsterdammers, en eigenlijk iedereen boven de rivieren, altijd een hele wereldreis om af te zakken naar het zuiden. Het is het echter meer dan waard. De winkels zijn beter, het eten is lekkerder en je hebt echt het gevoel dat je niet in Nederland bent. Maastricht heeft iets knus. De vriendelijkheid van de mensen en locals die elkaar op het terras constant begroeten. Toch is het ook een stad. Met een enorm winkel aanbod en horeca op elke hoek van de straat. Een ideale mix, waar ik nu een beetje verliefd op ben.


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

2 Reacties

  • Anouk Smits schreef:

    Inmiddels woon ik als ‘Hollandse’ iets meer dan vijf jaar in Maastricht
    Bij deze mijn tip voor de volgende keer als je in Maastricht komt, ga dan bij café Sjiek eten! Je kunt er niet reserveren, er komen veel lokale mensen, echte limburgse sfeer en je kunt er heerlijk eten.
    Voor de koffiehotspot: Tea zone, ze hebben elke dag verschillende soorten zelf gebakken taarten, heerlijke koffie en zoveel soorten thee dat je er duizelig van wordt haha!
    Maar je bent inderdaad bij een super leuke spots geweest hier in Maastricht ;)!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.