OOST TIROL | Hiken, IJsklimmen en snowboarden

januari 2018

Sinds mijn 15de ga ik bijna jaarlijks op wintersport en meestal naar Oostenrijk. Tijdens het boeken van de trip zie ik mezelf al als één van de eersten bij de gondel staan, de hele dag snowboarden, einde middag een après-skitent induiken en na genoeg schnapps in slaap vallen om de volgende dag exact hetzelfde te doen. Vorige week heb ik Oostenrijk op een hele nieuwe manier mogen ontdekken in een bijzonder mooi en onontdekt gebied; Oost Tirol.

OOST TIROL

Oost Tirol is vanuit Amsterdam zo’n 11,5 uur rijden en omdat die weg voor de meesten al lang genoeg duurt, kiest men gauw voor wintersportgebieden die dichterbij liggen zoals Kitsbühel of Kirchberg. Toch kan ik je vertellen dat die twee uurtjes verder rijden echt wel de moeite waard zijn. Of je pakt het vliegtuig naar Innsbruck, dat scheelt heel wat reistijd. In Oost Tirol vindt je geen grote hotelcomplexen, geen massatoerisme, geen Nederlandse après-skitenten maar ook geen wachtrijen bij de liftjes. Wat wel? Goed eten, rustige skigebieden en de prachtige natuur van het Hohe Tauern National Park, die je op veel verschillende manieren kunt ontdekken.

HIKEN DOOR DE SNEEUW

De bergen, beekjes, (sporen van) wilde dieren en onder sneeuw bedolven dennenbomen maakt de Defereggental vallei een ideale plek voor sneeuwschoenwandelen. In dit minst bewoonde deel van de Oostenrijkse Alpen kom je namelijk niemand tegen tijdens je wandeltocht en het enige geluid dat je hoort komt van de knisperende sneeuw onder je sneeuwschoenen en de kabbelende beekjes.

Oost Tirol

Wie denkt dat sneeuwschoenwandelen voor mietjes is heeft het mis. Het ziet er misschien makkelijk uit, maar een berg oplopen in een dik pak sneeuw, met een soort sneeuwflippers onder je schoen, je best doen om niet over je eigen voeten struikelen is best intensief (en lachwekkend). Maar bovenal is een wandeling als deze heel erg mooi. En daar doe je het voor!

KLIMMEN… OP IJS

Alleen al de wandeltocht naar de grootste ijsklimwand in de Alpen, ‘Eispark Osstirol’, is een cadeau. Vanaf de herberg Matreier Tauernhaus loop je een klein half uur over een vers geprepareerde weg door een (sneeuw)sprookjesachtig landschap.

Oost Tirol

Eenmaal aangekomen bij de klimwand weet je niet wat je ziet. Het ijspark heeft 40 verschillende routes omhoog in verschillende moeilijkheidsgradaties dus voor zowel beginners als vergevorderde is dit te gek. Het park is de hele winter open en gratis te gebruiken. Je betaalt natuurlijk wel voor de instructeur als je die nodig hebt.

Oost Tirol

Met de juiste uitrusting (stijgijzers, dikke handschoenen, helm, harnas en twee ijsbijlen) begon ik mijn tocht omhoog. Ik ga niet liegen, het is behoorlijk zwaar, ijskoud (-10 toen ik er was) en rete spannend, maar als je eenmaal boven staat is het het allemaal waard. Terwijl je abseilt naar beneden voel je de adrenaline door je lijf gieren.

Oost Tirol

Als je net als ik van een goede work-out en uitdaging houdt is ijsklimmen een absolute aanrader. Zeker in dit gebied word je als avonturier niet teleurgesteld.

SNOWBOARDEN

Uiteraard heb ik de pistes niet aan me voorbij laten gaan. In St. Jakob Defereggental kun je heerlijk skiën of snowboarden en zonder wachtrijen bij de liftjes zijn de meters zo gemaakt. De sneeuwcondities zijn perfect in dit meest zonnige gebied van Oostenrijk.

Oost Tirol

St. Jakob is een relatief klein gebied met 7 liften en in totaal 24 km piste. Maar met de skipas kun je in 9 verschillende gebieden snowboarden dus vervelen doe je hier nooit.

Oost Tirol

 

Als één ding zeker is, is dat ik hier terug kom. De schoonheid van de natuur, de vele activiteiten en de fantastische sneeuwcondities doen mijn wintersporthart sneller kloppen. Binnenkort deel ik nog meer foto’s in de photo diary. Ben jij je intussen aan het oriënteren op je wintersportvakantie, neem dan vooral een kijkje hier.

Liefs,
Mares

6 x De mooiste stranden van Mallorca

Parel witte stranden & azuurblauw water

7 x to do’s tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

Wat te doen op Madeira? Restaurants, verblijf en activiteiten.

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

Comments

  1. Linda schreef:

    Prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *