Highlights of The Gambia | Colors, Crafts and Giggles

Terwijl ik m’n neus tegen de ruit van onze bus duw, valt het me op dat dit misschien wel het meest Afrikaanse land is waar ik ooit ben geweest. Ik zie volslanke vrouwen in kleurrijke jurken met manden op hun hoofd langs de weg lopen. Het gros van de wegen zijn van zand, alleen de weg waar we op rijden heeft asfalt en waar je ook kijkt, overal zie je bedrijvigheid. Dit is puur, dit is echt. Dit is The Gambia!

TheGambiaHighlights2

Het land van de glimlach
Dit is het land waar pinda’s export product nummer 1 zijn (maar ik geen pindakaas op mijn brood kon vinden), waar de muren vrolijke kleuren hebben en de inwoners nog vrolijker zijn. Dit is het land waar musea nog volop in ontwikkeling zijn. Waar 8 stammen leven die ieder goed zijn in iets anders zoals visserij, kleding maken of groente verbouwen en elkaar dus in ieder dorp nodig hebben. Waar iedereen arm is en men toch voor elkaar zorgt. Waar je op straat bijna geen blanke reiziger tegen komt. En waar de binnenkomst van de vissers aan het eind van de middag een waar spektakel is. Ik heb het over de ‘smiling coast of Africa’: The Gambia

Highlights of The Gambia

# Visit the Albert market
Op markten zie je vaak het beste hoe het er in een land aan toe gaat. Het eten, de stoffen, de geuren, kleuren en natuurlijk de mensen. Iedereen is in de weer. Prachtig!
Let op: de locals vinden het niet altijd fijn als je met je grote camera ongegeneerd foto’s maakt, vraag het dus eerst even. Met een glimlach kom je een heel eind:)

TheGambiaHighlights1

# Watch the fisher boats return from the sea @ Tanje Fish market
Het is een drukte van jewelste. Het binnenkomen van de vissers. Ze vertrekken in alle vroegte en komen tussen 16:00 en 17:00 weer terug met hun kleurrijke boten om vis aan land te brengen. Het krioelt er van de mensen. En de meeuwen. Beide komen hier voor hun avondmaal:)

TheGambiaHighlights3

# Get cultural @ National Museum
Dit twee verdiepingen tellende museum laat je de historie van het land behoorlijk uitgebreid zien. De medewerkers vertellen je graag meer over hun land. Dat het museum hier en daar een likje verf kan gebruiken moet je door de vingers zien. Je bent in Afrika:)

TheGambiaHighlights5

# Get artsy @ street-art town Galloya
Hoe je er moet komen weet niemand precies, gelukkig zijn de locals enthousiaste gidsen. Onze gids heeft een keer of vijf de weg gevraagd en steeds kwamen we een stukje dichterbij. En dat is het waard, dit dorp is namelijk door lokale en international street-artists onderhanden genomen. Super cool!

TheGambiaHighlights4

# Support the locals @ a school project
Dit is een land in opbouw en daar horen mooie projecten bij. Vaak zijn deze projecten opgezet door locals. Onze gids Bubba support bijvoorbeeld diverse scholen omdat hij ze kan koppelen aan reizigers die dan op hun beurt weer een steentje bijdragen. Uit volle borst heb ik met de kids “If you happy and you know it, clap your hands’ gezongen.

GoGambia8

Wat is dit land een aanrader. De vrolijkheid, zorgzaamheid en ondernemersgeest werken echt aanstekelijk. Hier laten ze zien dat je samen sterk staat en dat er morgen weer een nieuwe dag is met nieuwe kansen.

“Learn from yesterday
Live for today
Hope for tomorrow.”


Vi

Heb je zin in de zon? In Gambia is het nu zomer! Inspiratie opdoen, kijk op de site van TUI.

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

3 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.