Berlin: Go the local way!

Wat een heerlijke herinneringen heb ik toch aan deze stad! Met z’n vieren gingen we op avontuur in Berlijn. De stad van oost en west, van de bekende muur, de ongekende (en soms compleet idiote) underground scene en boven alles de stad die bruist van de creativiteit.

We lieten ons rondleiden door kraker Bart die ons alles leerde over de graffity in de must-see wijk Kreuzberg en de makers van deze werken: “In Berlijn is een egaal geschilderde muur een uitnodiging tot creativiteit.” We verkenden de monumenten van de stad rennend met ‘Sight-Runner Mike’ “If we run a little harder, we might not feel it is minus ten today.” en boven alles slenterden we uren door de getagde straten van deze getekende stad, op zoek naar de hidden secrets.

run

Berlin Must-see Top 10
Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Berlijn heeft me zo verrast, dat ik me stiekem heb afgevraagd in welke grot ik de afgelopen jaren heb gezeten. Hoe kan het dat ik dit creatieve bolwerk, op slechts 1 uur en 5 minuten vliegen van Amsterdam, over het hoofd heb gezien? Gelukkig is het nooit te laat en deel ik nu vol enthousiasme mijn favoriete plekken. In lijstvorm natuurlijk, want I ♥ lists!

#1 Kreuzberg
Deze wijk staat bekend om haar enorme hippie/kraker gehalte. Het gevolg: overal waar je kijkt zie je kunst. Openlijk op panden, verstopt in kleine hoekjes. Het is een groot creatief feest. De boetiekjes zijn origineel, de restaurants vaak biologisch en de clubs van vrijdag tot maandagochtend open. Hier kun je je met gemak dagen vermaken.

#2 De Vintage straten van Friedrichshain
Gek op shoppen, maar niet op de mainstream winkelstraten? Dan kun je hier opgelucht ademhalen. De zijstraten van de Warschauer Strasse hebben een mooie mix van vintage, kleding, art-book-stores en design stuff. Opvallend veel gave mannenstores met een een originele street style.

#3 Zozoville Gallery
Deze gallerie biedt onderdak aan de leukste monsters die je ooit gezien hebt. Echt! ZoZoVille toont het werk van het artiesten duo Mateo Dineen (GER) en Johan Potma (NL). De gallerie ligt in een zijstraat van de bekende Oranienstr. (U-bahn halte Gorlitzer Bhf) en de straat is te herkennen aan een gigantische mural van een astronaut op het hoekhuis.

Berlijn zozoville

#4 Mike’s Sightrunning Tour
Waarom achter de meute aanhobbelen, als je voor de toerstische ellende uit kunt rennen? Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik krijg altijd een beetje jeuk van het bezoeken van de touristische attracties. Te veel mensen, die zich te langzaam voortbewegen. Deel je deze mening, dan is dit iets voor jou! Ik ben er zo weg van dat ik me heb voorgenomen om  op alle trips die me het komende jaar te wachten staan een running tour te boeken. Hopelijk zijn alle gidsen zo fantastisch als Mike!

#5 Michelberger Hotel
Wie van design houdt wat origineel is, zonder pretentieus te zijn, wil beslist een bezoekje brengen aan dit hotel. Over alles is nagedacht! Zelfs het barokbehang op de kamers heeft niet zomaar een print, het blijkt opgebouwd te zijn uit cassetebandjes, raceauto’s en andere coole voorwerpen. Ook de bar en het restaurant zijn goed en goedkoop. Verstop bij het verlaten van je kamer wel je waardevolle spullen of lock ze in je koffer. Wij verlieten Berlijn helaas met twee MacBooks minder.

#6 Yaam
Zelfs in de winter is dit reggae strand aan rivier de Spree een aanrader. Overal word je opgevrolijkt door kleurrijke graffity, lachende Rastafari, uitbundige reggae klanken en zoete rum-cocktails. Helaas bestaat de kans dat dit magische stukje land er spoedig niet meer is, want de overheid heeft het terrein verkocht aan een multinational. Wil je er nog van genieten, wees dan snel!

Berlin Art

#7 Boros Bunker
De Boros collectie is prive eigendom en bestaat uit moderne kunst op een bijzondere historische locatie. Deze enorme bunker staat in hartje Berlijn en springt direct in het oog. Wil je hier naar toe, reserveer dan kaarten. Grote kans dat je anders niet binnen komt.

#8 Wilde Renate
Ben je in de party mood, dan is dit de place to be! Wilde Renate mag dan niet de reputatie van Berghain hebben, het is zeker zo leuk. Geen zin om tot in de late uurtjes door te gaan, geen probleem. Deze plek is ook overdag te bezoeken en tot 22:00 kun je je lol op in een doolhof die op z’n minst opmerkelijk te noemen is. De tunnels komen namelijk steeds weer uit op de baarmoeder, en lukt het je om de uitgang te vinden dan is de deur in de vorm van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Juist…

#9 Restaurant Mariona
Eten in Berlijn is een feest dankzij dit soort gelegenheden. Dit Knusse Catalaanse restaurant schotelt je culinaire tapas voor die zo lekker zijn dat je euforisch op het puntje van je stoel zit (ik besef me dat dit waarschijnlijk een van mijn persoonlijke eigenaardigheden is:) De chocolade fondant als desert is zo goed (en zo zacht van binnen) dat je, zelfs als je niet meer kunt, toch moet. Echt, MOET!

Zijn culinaire hoogstandjes niets voor jou? Dan heeft Burgermeister de beste burgers in town! Saillant detail, deze burgertent is gehuisvest in een voormalig openbaar toilet tegen over de U-bahn (halte Schlesisches Tor). Reken in het weekend op wachttijden tot een uur.

#10 Gidsy, op avontuur met een local!
Hoe kun je een stad beter leren kennen dan met een bewoner? Gidsy is de marktplaats waar reizigers en locals elkaar ontmoeten om samen onvergetelijke ervaringen te maken. Wil je lokaal eten, iets kunstzinnigs doen of juist iets cultureels. Alles kan! Gidsy heeft haar kantoor in Berlijn, en wij weten dat een van de oprichters incognito zelf ook kookavonden organiseert. Voor je het weet zit je dus zomaar met het creatieve brein van ’s wereld grootste reizigersmarktplaats aan tafel.

Ik ben benieuwd of ik iets over het hoofd heb gezien wat niet mag ontbreken op deze lijs
t. Wat is jouw Berlin-Must-See?


Vi

2 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.