FARO | Eilanden, eten en geschiedenis

november 2019

De Algarve; de Portugese regio die door veel mensen bezocht wordt in hartje zomer. Maar wist je dat het ook een feestje is om in het najaar een bezoek te brengen aan deze streek? De temperaturen liggen namelijk nog steeds tussen de 25 en 30 graden in september en oktober. De bekendste stad van de Algarve is Faro. In dit blogartikel geef ik jullie een voorproefje van Faro.

Faro de stad

Faro is een van de bekendste steden van de Algarve.  Veel mensen kennen de stad vanwege het vliegveld of het estuarium-meergebied. ‘Het wat?’, hoor ik je denken. Wanneer je ’s ochtends, bij eb, langs het water loopt zie je veel droog gelegen banken en er ontstaat eigenlijk een groot droog gelegen natuurgebied.  In de middag trekt dit weg vanwege de vloed.  Je ziet dan niks anders dan een groot water oppervlak. Wij gingen het water op met een boot om door dit meergebied te varen. Met de verrekijker kun je vogels spotten, maar wat ik eigenlijk leuker vond was het bekijken van de vissers en oester-stekers door de verrekijker. Je ziet dat de vissers hard opzoek zijn naar oesters, krabbetjes, schelpjes en vis. Ga je van het water af dan is de oude binnenstad de perfecte plek om je door heen te wanen. Zelf vind ik het altijd fijn om een stadstour te doen met een gids. Diegene vertelt je altijd net wat meer informatie dan dat je zelf kunt vinden in de stad. Zo vertelde onze gids bijvoorbeeld over de aardbeving en tsunami in 1722, veel mensen denken dat voornamelijk Lissabon werd getroffen bij dit drama, maar ook de Algarve kreeg ervan langs. Dit zie je ook terug in verschillende bouwstijlen.

EILANDEN RONDOM FARO

Rondom Faro kun je naar verschillende eilanden varen. Bij deze eilandjes kreeg ik een beetje een Zuid-Amerika gevoel. Op Ilha Da Cultura wonen alleen maar vissersgezinnen. De mannen trekken erop uit om te gaan vissen en vaak blijven de vrouwen achter. Op Ilha do Farol leeft het net wat meer maar ook hier is het in het najaar rustiger dan in Faro stad zelf. Veel mensen van het vaste land hebben een huisje op dit eiland, waar ze in de zomer vertoeven. Er zijn hier prachtige witte stranden te vinden, dus mocht je daar naar op zoek zijn zit je hier aan het goede adres. Als je echt houdt van de ‘Island vibe’ zou ik zeker even langs Ilha do Farol varen en een bezoekje brengen aan dit Portugese eilandje. Als je het water op wil gaan kun je aan de linkerkant van de haven genoeg bootverhuurders vinden.

 

ETEN FARO

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen rondom Faro. Wanneer je mee gaat met de bovengenoemde boottocht zie je dat de vissers druk bezig zijn met de vangsten van die dag en dit proef je ook terug in de gerechten, alle vis smaakt ontzettend vers. De onderstaande foto’s zijn van twee restaurants in en rondom Faro. De eerste is: À-do-João dit restaurant bevindt zich op Faro eiland, het tweede restaurant is gevestigd in het oude centrum van Faro: Tertúlia Algarvia. Wanneer je naar dit restaurant loopt wandel je door smalle steegjes en kom je uit op een verscholen pleintje. Bestel hier zeker de Cataplana. Dit is een typisch gerecht uit de Algarve. In een soort stoof maken de chefs de gerechten klaar. Je kunt kiezen uit vis, vlees of vegetarisch maar ik zou zeker voor de vis optie gaan. In het eerder genoemde restaurant op Ilha do Farol heb ik de lekkerste vis gegeten tijdens mijn reisje in de de Algarve. Aan tafel worden de graatjes uit de vis gehaald en bij elke hap proef je hoe vers de vis is. Dit is ook een van de weinige restaurants die wel geopend is op Ilha do Farol in het najaar. Het is wel handig altijd even op te bellen naar het restaurant om te checken of ze open zijn, dit is afhankelijk van het weer.

 

Als je op zoek bent naar diversiteit tussen stad en strand zit je zeker goed in Faro. In het najaar is het ook een stuk minder druk en een aangename temperatuur, dus ik zeg dubbele winst wanneer je dan een bezoek aan Faro brengt.

♥ Guusje

7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Must see, verblijf en vervoer

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Foodtour in de Algarve

Een 5 uur durende foodtour door het kleurrijke Olhão.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *