Wat moet je regelen als je gaat emigreren

Ik ben weer vertrokken naar het buitenland. Woonde ik eerder al eens 2 jaar in Engeland (Newcastle), nu ben ik een stukje verder van huis. De komende 10 maanden woon ik in Sydney. Bronte om precies te zijn. Maar hoe werkt dat nou, emigreren? En wat moet je allemaal regelen.

Bij ons gaan dit soort verhuizingen vaak vrij halsoverkop. Tussen het idee en de daadwerkelijke verhuizing zat dit keer ongeveer 3 weken. En dan moet er ineens een hoop gedaan worden. Wat precies, dat heb ik voor je op een rijtje gezet. Want hoewel de meeste mensen iets meer tijd nemen voor zo’n beslissing, is de to-do list hetzelfde.

emigreren regelen | opera house

Wat doe je met je oude huis?

Deze vraag is afhankelijk van of je een huur of een koophuis hebt. Heb je een huurhuis, dan heb je te maken met een opzegtermijn. Voor ons was dat een maand, dus dat scheelt. Heb je een koophuis, dan heb je meerdere opties. Je kunt je huis verkopen of verhuren. Hier zitten met name qua belastingen allerlei voor en nadelen aan. De belangrijke vraag die je moet stellen is dan ook: Ga ik voorgoed weg of is het tijdelijk en wil ik nog terug in het huis waar ik nu woon. Hier lees je meer over dit vraagstuk. Vervolgens is het een kwestie van inpakken. Maar ook hier komen weer een aantal opties naar voren. Neem je alles mee naar je nieuwe woonplaats? Verkoop je de hele inboedel of sla je alles op? Naar Australië neem je bijvoorbeeld niet even een bank en bed mee. Ik heb het dus gehouden bij 2 koffers en de rest staat nu in een loods te wachten op onze terugkomst.

Heb je een visum nodig?

Als je voor langere tijd in een land verblijft kan het zijn dat je een visum nodig hebt. In Australië mag je bijvoorbeeld 3 maanden blijven op een toeristenvisum, dus dat volstaat niet. Goed om dus even in te duiken. Voor landen in de EU is dit echter geen probleem.

emigreren regelen | werken op het strand

Wat ga je doen in je nieuwe woonplaats?

Ook niet onbelangrijk, wat ga je doen als je eenmaal verhuisd bent. Heb je al een baan en is dat de reden dat je vertrekt, of verhuis je met een partner mee? Kun je blijven doen wat je doet, of moet je op zoek naar iets nieuws en wil je dat vanuit Nederland doen of ga je daar op zoek. Toch fijn om van te voren na te denken hoe je de dagen gaan invullen.

Schrijf je je uit en hoe zit het met verzekeringen??

Als je langer dan 8 maanden weg bent uit Nederland moet je je uitschrijven. Dit betekent ook een aantal verzekeringen niet langer doorloopt. Je zorgverzekering bijvoorbeeld, maar ook je WA verzekering stopt als je niet meer in Nederland woont. Houdt hier dus rekening mee. Er zijn opties om je als expat te verzekeren of je regelt het in je nieuwe thuisland.

Welke andere praktische zaken moet je regelen?

Maak een overzicht van alle abonnementen die je hebt. Van tijdschriften tot elektra, tv, kinderopvang, waternet enzovoort. Al deze dingen hebben een opzegtermijn van minimaal een maand, dus dit is handig om op tijd te regelen. Een andere belangrijke is de post. Ik zet altijd een doorstuuroptie aan via de site van postnl. Dan laat ik de post doorsturen naar m’n ouders zodat eventuele belangrijke dingen wel op tijd worden gevonden.

Waar ga je wonen?

Als je in Nederland alles goed hebt afgesloten, heb je natuurlijk ook in je nieuwe thuis een dak boven je hoofd nodig. Wanneer je, zoals ik, nog nooit in het land bent geweest is een goede plek vinden best een uitdaging;) Social media vrienden, Google Maps en vrienden van vrienden zijn dan belangrijke tools. Zo zijn wij in ieder geval in een fantastische wijk terecht gekomen.

Hoe regel je het met de eventuele kinderen/huisdieren?

Wij hebben een dochter en een hond, waarvoor we het een en ander hebben moeten regelen. Voor Lux heb ik direct een goede huisarts gezocht, maar ook een kinderopvang en een leuke oppas (af en toe uitgebreid uiteten in je nieuwe stad is ook geen overbodige luxe). In Nederland moest ook de kinderopvang op worden gezegd, let hierbij op de opzegtermijn. De hond verblijft de komende 10 maanden bij opa en oma, aangezien we in 3 weken zijn vertrokken en de termijn voor een hond naar Australië op 6 maanden voorbereiding staat, maar ook omdat 24 uur in een ruim van een vliegtuig en 10 dagen quarantaine niet ideaal zijn voor ons beestje. Gelukkig hebben we een goede opvang gevonden, dat is toch wel de grootste stap geweest van dit hele vertrek.

Een heleboel werk dus, voordat je eenmaal goed en wel vertrokken bent. Maar ik ben het bewijs dat het in een paar weken geregeld kan zijn als je je even kwaad maakt.

Ga je niet emigreren, maar op wereldreis? Dan lees je hier wat je moet regelen.

Love,
Fiek

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.