El SALVADOR | 5 must-do’s

januari 2015

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika en is ongeveer half zo groot als Nederland. Erg bijzonder dat zo’n kleine oppervlakte zoveel verschillende landschappen kent: koffieplantages, vulkanen, bergen, watervallen, oceaan, azuurblauwe (krater) meren, rivieren en prachtige natuur (ik ben dol op bloemen en die zie je hier overal). We ontdekken hier de mooiste plekken, zien de mooiste zonsondergang en maken kennis met de vriendelijke bevolking. El Salvador is het enige Midden-Amerikaanse land dat niet grenst aan de Caribische Zee. De stranden grenzen aan de Pacific en die zorgt voor ideale golven. Surfers van over de hele wereld komen hier naar toe om een golf te pakken. En met een watertemperatuur van maar liefst 29 graden is dit natuurlijk ideaal!

IMG_5517 IMG_5636

Roerige geschiedenis
Tot 1821 was El Salvador een Spaanse kolonie. ‘El Salvador’ betekent ‘De Verlosser’, de naam die het land kreeg toen het onafhankelijk werd van Spanje. Het kent een turbulente recente geschiedenis met een verschrikkelijke burgeroorlog. In de jaren 80 ontstond er door de grote sociale tegenstellingen een bloedige oorlog met ruim 75.000 slachtoffers. Veel inwoners vluchtten van El Salvador naar de Verenigde Staten. Hier was moeilijk werk te vinden en velen kwamen daardoor met bendes in aanraking. Begin jaren 90 legden alle partijen hun wapens neer en was de burgeroorlog ten einde. Halverwege de jaren 90 werden duizenden El Salvadoraanse bendeleden de Verenigde Staten uitgezet terug naar El Salvador en sindsdien probeert de huidige regering vooral de drugshandel aan banden te leggen en de bendes te stoppen. Zolang je je niet in wijken begeeft waar deze bendes actief zijn en je houdt aan reisadviezen merk je hier in de praktijk als toerist weinig tot niets van.

IMG_5535 IMG_5347

Veilig reizen door El Salvador
Er zijn bepaalde wijken in de grote steden waar wordt afgeraden te komen of waar je ’s avonds beter niet alleen over straat kunt gaan. Dit is niet anders dan andere Midden en Zuid Amerikaanse steden. Bereid je goed voor als je op reis gaat. Als je je houdt aan de adviezen van reisgidsen, locals en het ministerie van buitenlandse zaken, is het verrassend, veilig, prettig en gemoedelijk reizen. Als er iets is wat mij bij blijft van El Salvador is het wel het ontspannen sfeertje. We reizen met lokaal vervoer, voelen we ons veilig (we reizen alleen bij daglicht) en worden met open armen ontvangen door deze allervriendelijkste en behulpzame bevolking. Toeristen in El Salvador zijn nog altijd een bezienswaardigheid en we krijgen hierdoor van iedereen een VIP behandeling; van het meelopen naar onze bus tot aan een liftje naar het volgende busstation. Het kan allemaal niet op. Natuurlijk, net als ieder ander land, let goed op je spullen en show niet trots je ‘i-Phone’ of andere waardevolle spullen op publieke plekken. Het warme bad waarin we terecht zijn gekomen in El Salvador zal ik nooit vergeten.

IMG_5269 IMG_5392

Must Do #1 Yummie: Lokale specialiteit proeven
Door het hele land vind je pupuserias, lokale eettentjes, waar de locals samenkomen, eten en drinken. De pupusa is een echt El Salvadoraans gerecht dat lekker, goedkoop en snel is. Het is een dikkere tortilla gevuld met queso (kaas), chicharron (varkensvlees), frigoles (bonen) of spinazie (afhankelijk in welke stad je je bevindt). Doordat het vers voor je neus wordt gemaakt kun je jouw eigen variant bestellen: en smullen maar!

IMG_5482 IMG_5318

Must Do #2 Bloemen, kolibri’s en vlinders: Ruta de las Flores
El Salvador is een bloemenparadijs. Er is hier zelfs een route naar vernoemd: Ruta de Las Flores. Tijdens deze route tel ik bougainvilles en zie ik kolibri’s en vlinders voorbij schieten. We stoppen bij de dorpjes Juayua en Ataco die omringd worden door ‘finca’s’ oftewel koffieplantages. Het koloniale uiterlijk van deze dorpen weerspiegelt de geschiedenis met de Spanjaarden. De maagdelijk witte katholieke kerken met gezellige pleinen en kleurrijke muurschilderingen maken de dorpen een must om te bezoeken. In Ataco leren we bij de koffieplantage El Carmen alles over het fabriceren van koffie. Erg interessant, ook de machines uit de jaren 30 die hier nog op volle toeren draaien. Het pittoreske dorpje Juayua staat bekend om haar mooie watervallen en hier hiken we een dag naar toe. In het weekend is het feest in Juayua. Elk weekend is hier een gastronomisch festival waar men massaal komt snoepen van de lokale gerechten. Er is live muziek en de sfeer is er erg gezellig!

Tip:
Juayua: Hotel Casa Mazette
Ataco: Lunch Tayua (heerlijke kaasplank in een prachtige tuin)

IMG_5323  IMG_5374

Must Do #3 Extreme 7 watervallen hike: Parque El Impossible
Een bergpas gelegen in tropisch regenwoud met paden die eigenlijk ‘onmogelijk’ waren om met ezels te beklimmen. Hierdoor is de naam El Impossible ontstaan. El impossible is het belangrijkste natuurgebied van El Salvador met droge tropische begroeiing en prachtige uitkijkpunten vanaf de hoger liggende stukken. We verblijven in het bergdorpje Tacuba en maken ons klaar om de intensieve 7 waterfall hike, een must volgens een uitzending van National Geographic, te doen. Dwars door ongerepte natuur van het beschermde El lmpossible National Park duiken en abseilen we van 11 meter hoogte van de een naar de andere waterval, dwars door de natuur en we voelen ons helemaal alleen op de wereld! Mijn vriend springt als een Tarzan van rotsblokken en ik slinger hier als echte Jane achter aan.

Tip:
Tacuba: Hotel Mama Y Papa

DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO

Must Do #4 El Tunco: Surfers Paradise
Langs de Stille Oceaan ligt de uitgestrekte kustlijn van El Salvador van 320 kilometer. De vele vulkanen die het land rijk is zorgen op sommige plekken voor vulkanisch zwarte standen, zoals die van El Tunco. Ook heeft El Salvador goudkleurige zandstranden. De belangrijkste activiteit op Playa El Tunco is surfen. En niet alleen voor de profs, maar ook voor beginners. Aan de kust huren we voor 8 dollars per dag een surfplank en proberen we een golf te pakken. Hardlopen is toch meer mijn sport; ik geniet van het gestuntel van mijn liefde en van de profs die hun kunstje aan het doen zijn op de golven;).

Tip:
El Tunco: Hotel Mopelia

IMG_5555 IMG_5528

Must Do #5 Vulkaan klim: Santa Ana
In totaal heeft El Salvador maar liefst 25 vulkanen. Het land is daarom erg vruchtbaar. Inactieve kraters veranderen in een jungle, waar orchideeën bloeien omringd door prachtige vlinders en kolibri’s. In Parque Nacional Los Volcanes, gelegen bij de tweede grootste stad van El Salvador, Santa Ana, liggen de vulkanen; Santa Ana, Cerro Verde en Vulcan Izalco. We beklimmen de hoogste vulkaan van El Salvador, de Santa Ana (2386 meter), onder begeleiding van 2 gidsen. De krater van Santa Ana is veranderd in een azuurblauw zwavel meer. Een sprong in dit gloeiendhete en dampende zwavel meer is natuurlijk onmogelijk maar het ziet er wel heel aantrekkelijk uit ;).

Tip:
Santa Ana: Hotel Casa Verde

IMG_5614 IMG_5604

Liefde voor El Salvador
Vanuit Honduras kijken we met weemoed terug op het gemoedelijke en prachtige land, El Salvador. Het land van de bloemen, de afwisselende landschappen, de rauwe stranden en niet toeristische plekken; voor altijd in onze harten!


Christine

 

 

7x to do tijdens de herfst en winter in Friesland

Laad op in Friesland.

MADEIRA | Must see, verblijf en vervoer

Alle tips voor een bezoek aan dit Portugese eiland.

ALGARVE | Foodtour in de Algarve

Een 5 uur durende foodtour door het kleurrijke Olhão.

Comments

 1. Debby schreef:

  Dios mío… Ik ben heel Centraal-Amerika zo ongeveer afgeweest, maar in El Salvador had ik alleen een busoverstap. Wil zo graag terug!

 2. Ester schreef:

  Mooi zeg, zoveel verschillende natuur-uitzichten!

 3. elise schreef:

  Wat ben ik jaloers op jou! ziet er allemaal prachtig uit! M’n vriend en ik willen een rondreis maken door centraal Amerika dus hou je blog goed in de gaten! hoe lang denk je dat ik hier mee bezig ben?

  Geniet ervan! x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *