Een rondreis door Jordanië | Amman & Dana

Soms komen er kansen op je pad die je met twee handen moet aangrijpen. De reis naar Jordanië was er absoluut één van. Toen Vi mij belde met de vraag of ik hier voor GirlsLove2Travel naartoe wilde hoefde ik daar dan ook geen seconde over na te denken. Kort nadat ik in al mijn enthousiasme ‘ JA!’ had gezegd sloeg de twijfel toe doordat de reacties om mij heen gemengd waren. De vraag “Is het daar wel veilig?” ging gepaard met de tip om toch even het reisadvies te checken. Dat deed ik… Ik belde met de Jordaanse Ambassade en kreeg vervolgens een vrij duidelijk en voornamelijk geruststellend antwoord op deze vraag; “It is safer than your country!” En inderdaad, van de onrust in de buurlanden merk je hier niets.

In twee delen lees je alles over mijn adembenemend mooie reis door een land dat mij heeft verrast, verrijkt en betoverd.

The white city
Amman, ook wel ‘The White City’ genoemd, is de bruisende hoofdstad van Jordanië met 2.6 miljoen inwoners. Naast heerlijk eten in de vele restaurants kan je hier eindeloos struinen door eeuwenoude ruïnes en uitgebreid rondsnuffelen in verschillende boetiekjes en kunstgalleries. Tussen de vele witte huizen staan een aantal bijzonder moderne gebouwen. Dit contrast zorgt zowel overdag als ‘s avonds voor prachtige uitzichten vanaf de vele rooftop bars.

amman 2

Dansen, cocktails drinken en shisha’s roken
Als je aan een islamitisch land als Jordanië denkt, denk je wellicht niet direct aan dansen, shisha’s roken en cocktails drinken op de vrijdagavond. Amman is echter één van de meest ruimdenkende steden in Het Midden-Oosten, waar het dragen van bepaalde kleding of het nuttigen van alcohol een vrije keuze is. Het wordt lang niet overal geschonken, maar er zijn genoeg plekken waar je een lekker glaasje wijn kunt drinken. Nadat we onze buiken vol gegeten hebben aan verrukkelijke traditionele mezze’s in Sufra Restaurant op de bekende Rainbow Street, een must eat als je in deze stad bent, komen we terecht in de rooftop bar Ghoroub. Na een aantal heerlijke cocktails en danspasjes met een feestvierende groep Jordaniërs, is mijn avond compleet. Amman is te gek!

Dansen in AMMAN

Dusty Dana
Vanuit het bruisende stadsleven van Amman belanden we binnen slechts een paar uur rijden in een prachtig woestijngebied waar amper een mens te bekennen is. Na een 200 kilometer lange busreis richting het zuiden bereiken we het grootste natuurreservaat van Jordanië; Dana Biosphere Reserve. Natuurliefhebbers, eat your heart out! Door dit gebied met een oppervlakte van 320 vierkante kilometer kun je prachtige wandelingen maken. Er schijnen hier ongeveer 800 verschillende plantensoorten en 449 verschillende soorten vogels, reptielen en zoogdieren te vinden zijn. Helaas heb ik in het dorp waar we verblijven, alleen ezels en geiten gezien, maar dat zegt meer over mijn ‘spot-skills’ dan over de werkelijkheid;). Om dit ruige landschap te kunnen berijden (en bereiken) heb je een stevige auto nodig. Bij de receptie verruilen we dan ook onze bus voor een 4×4. Deze rijdt ons over heuvels en stenen langs geiten en herders richting de Feynan Ecolodge, waar wij die nacht slapen.

P1130629 P1130630

Woestijn
Bij aankomst worden we warm onthaald door het personeel van de lodge met een heerlijk vegetarisch lunchbuffet. Met een goed gevulde maag, genoeg flessen water (het was 40 graden) en lange kleding beginnen we aan onze hike door Feynan. Omdat de vrouwen in dit gebied gesluierd zijn is het gepast om in het bijzijn van de lokale bevolking je benen en schouders te bedekken. Lopend naast de gids, een jongen van mijn leeftijd (27), stel ik de ene na de andere vraag over hoe het is om te leven in de woestijn.

P1130650

Wat mij voornamelijk opvalt is de enorme gastvrijheid en samenhorigheid die er heerst onder deze gemeenschap. Zo kun je bijvoorbeeld als je ’s avonds door de woestijn loopt en op afstand een groot kampvuur naast een tent ziet, altijd aansluiten bij het avondeten. Ook zullen ze in Dana niet gauw elkaars territorium afpakken. Heb je een mooie spot gevonden voor je zomer- of wintertent, ofwel je huis? Dan leg je daar een berg stokken neer totdat je deze gaat opbouwen en zal iedereen respecteren dat dit jouw plek is. Hier kunnen wij Nederlanders nog wat van leren.

P1130641

Sterrenhemel
Terwijl ik geboeid luister naar de verhalen van mijn gesprekspartner, kijk ik in de verte naar de langzaam ondergaande zon. In het donker lopen we terug naar de lodge die volledig verlicht is met kaarsjes want veel electriciteit is er niet. Niet alleen de kaarsjes maken dit een super romantische plek, ook de sterrenhemels zijn hier blijkbaar adembenemend mooi. Helaas waren wij er net in een week dat er een zeer zeldzame zandstorm was (can’t have it all), waardoor wij deze niet hebben kunnen aanschouwen. Maar terwijl ik daar languit op het dakterras lig, doe ik net alsof ik ze zie…

Tip: Je kunt hier het beste in het voorjaar heen (maart t/m mei) want dan is de temperatuur top! Overdag is het dan tussen de 20 en 30 graden en ‘s avonds koelt het lekker af. Op een plek waar geen airco is (tja… het is wel een ecolodge) is dat wel fijn.

Nieuwsgierig naar de prachtige stad Petra, de gouden tip over waar je moet slapen in Wadi Rum en waar je helemaal tot rust komt bij de Dode Zee? Volgende week meer!


Mares

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

P1130642 P1130637

1 Reactie

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.