Een Food Adventure op de Wadden

Een bezoek aan onze eigen Wadden staat waarschijnlijk niet bovenaan je bucket list. Je gaat erheen als je 16 bent voor de eerste vakantie zonder ouders en vervolgens pas weer als wandelen en fietsen hobby’s worden;) Maar is dat wel terecht? Onderschatten we ons eigen kikkerlandje niet? Ik ging op onderzoek uit.

Wist je dat…
Onze Waddenzee staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO! “Het werelderfgoedverdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheidbeter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties”. Ik had geen idee… Geen idee dat de waddenzee zo bijzonder is. Na twee dagen op Vlieland en Terschelling, mogelijk gemaakt door Beleef Friesland en de lokale VVV’s, weet ik wel beter. 

Desktop

Desktop1

Enough to do
Mijn trip bestond uit een aantal fijne activiteiten. Zo wandelde ik door een bijzonder vogelbroed gebied met een geweldige gids van Staatsbosbeheer, genaamd Herman Vogel (…), vloog ik met een powerkite over het strand en hoorde ik alle geheimen achter de Lutine, het goudschip dat in 1799 strande op de Waddenzee. En… Ik bereidde mijn zelf bij elkaar gesprokkelde maaltijd.

Desktop2

Walk on water
’s Morgens om 06.30 gaat mijn wekker. Voor wie me een beetje kent: Dat is niet mijn stijl;) Toch zit ik om kwart voor 7 redelijk fit aan het ontbijt, klaar om het wad op te gaan. We worden ontvangen door Flang, een echte eilander die een bijzondere ochtend voor ons in petto heeft. We gaan kokkels, oesters en alikruikjes verzamelen, bereiden en op eten. Jep, een waar Food Adventure. En we hebben haast, want ‘het water wacht niet’.

Fresh fish
Eenmaal op het wad krijg ik een emmertje in mijn hand gedrukt. Vullen met kokkels, is de opdracht. Wist je dat die zich onder het zand schuilhouden? Een beetje graven levert zo een handje vol schelpdieren op. Het hoofd ingrediënt voor een heerlijke Vongole. Zodra Flang tevreden is met de vangst, rijden we door naar de volgende locatie. Daar gaan we op zoek naar oesters (ja, die vind je hier gewoon ‘in het wild’;), zeewier en alikruikjes. Time to cook!

Desktop3

In de keuken van Flang spoelen we alle vangst schoon en beginnen we met koken. Op het menu?

 • In sambucca geflambeerde alikruikjes met knoflook, heel veel knoflook.
 • Oesters, bereid op 5 verschillende manieren. Puur natuur met citroensap, met een pittig (understatement) pepertje, geflambeerd in whisky met room, mojito stijl of gefrituurd.
 • Pasta Vongole met onze kokkels en een heerlijke zeewier tapenade.

Desktop4

Ik ben geen oesterfan, beschrijf ze altijd als een hap glibberig zeewater, maar mijn god, ik vond ze alle 5 zo lekker! Flang heeft me even uitgelegd hoe dat zit. Deze oesters zijn, doordat ze uit het wild komen, minder zout dan de ‘normale’ gekweekte variant. En even serieus… Hoe cool is het dat je gewoon je eigen gevangen maaltijd bereidt?! Verser dan dit bestaat niet! Ben je op Terschelling? Ga naar Flang! #musttry

Na twee lekkere, koude (op het vaste land was het 25 graden!) dagen ben ik best wel verrast door de Wadden. Prachtige natuur, enorm wijde stranden en -niet onbelangrijk- lekker eten. I’ll be back.

Oh en een vraag: Wist jij dat onze eigen Waddenzee werelderfgoed is? 


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

9 Reacties

 • Lin schreef:

  Haha, de wadden staan dus wel op mijn (travel)bucketlist, ik ben er nog nooit geweest. En zelfgevangen oetsers? Gaaf!

  • Fieke schreef:

   Lin, schande;) Ze hebben ook een marathon op de wadden. De halve of hele van Terschelling bijvoorbeeld! Die oesters vangen en klaarmaken was echt het hoogtepunt trouwens, dus ook zeker de moeite waard. x

 • Jantine schreef:

  Leuk artikel!! Ik ben al jaren (sinds m’n 6e, dus inmiddels al 16 jaar) met mijn familie een trouwe Terschelling-ganger en het verveelt nog steeds niet. Heerlijk eiland waar je in de zomer ook best een leuk feestje kunt bouwen. Nog nooit van Flang gehoord, staat voor komende zomer zeker op mijn to-do list!

 • Marcella schreef:

  Ik woon in Leeuwarden en de Waddeneilanden zijn dus best dichtbij. Ik ga elk jaar wel naar een eiland, vaak naar Terschelling. En het is heerlijk, even lekker rust en ruimte en uitwaaien. Fijn!

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.