Tips om duurzaam te reizen

Reizen valt helaas niet bepaald onder de noemer duurzaam. Tegelijkertijd is er wat mij betreft niks mooiers en leerzamer dan de wereld ontdekken. Voor veel bestemmingen moet je het vliegtuig instappen en die manier van reizen heeft een enorme impact op het milieu. Toch kun je een steentje bijdragen op het gebied van duurzaamheid. Ieder beetje helpt en samen zijn al die kleine beetjes iets groots.

Zeg nee regen rietjes

Wegwerpplastic is wereldwijd een groot probleem. En bijna overal krijg je een rietje in je drankje. Draag je steentje bij door rietjes te weigeren. Zonder rietje drinkt net zo lekker.

duurzaam reizen duurzaamheid - 1 (2)

Hergebruik handdoeken

Dagelijks de handdoeken in je hotel laten verschonen is echt hartstikke onnodig. Dat doe je thuis toch ook niet? Hergebruik de handdoeken een paar dagen. Dat scheelt weer een aantal wasjes draaien.

Pak de fiets

Veel steden hebben bike sharing fietsplannen. Overal verspreid door de stad heb je fietsen staan die je kunt gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een App en een creditcard om de (extreem lage) huur mee te betalen. Geen gedoe met een taxi of het OV en je hebt een portie bewegen in the pocket.

duurzaam reizen duurzaamheid - 1 (2)

Wasbare luiers

Per kind gebruik je maandelijks 22 kg aan wegwerpluiers! Maar liefst 5% van ons afval bestaat uit wegwerpluiers! Voor mijn dochter Dani gebruik ik wasbare luiers, ook als we reizen. Zo bevuilen we de wereld stukken minder. Een reis van 8 dagen scheelt al snel 50(!) wegwerpluiers. Tips  & tricks voor wasbare luiers tijdens het reizen lees je hier.

Eco accomodaties 

Kijk wat kritischer naar de accommodatie. Er zijn er veel die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo verbleven wij op Zanzibar in een prachtig en kleinschalig resort volledig op zonne-energie voor de stroom, geen airco maar gebruik maken van de zeebries en deels gebouwd van hergebruikte materialen.

duurzaam reizen duurzaamheid - 1 (2)

Zwemluiers

Net als wasbare luiers i.p.v. wegwerpluiers heb je ook wasbare zwemluiers. Die staan 10x leuker (lees: geen volgezogen bal tussen de benen), hebben vrolijke printjes en het scheelt weer een hoop afval. 

Wees zuinig met water

Water is schaars, daar moet je zuinig mee omgaan. In Kaapstad was er vorig jaar zelfs sprake van een enorm tekort. Hou de douche sessies kort en laat de kraan niet onnodig open staan.

Heb jij nog tips om duurzaam te reizen?
Love,
Manon

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.