Doen | Wadlopen met Jan Rotgans

Het wad op. Met je handen in het zand op zoek naar de verste schelpen die vervolgens voor je neus worden bereid. Klinkt goed? Dan wil je -dan moet je misschien zelfs-  op pad met schipper Jan Rotgans. Hij neemt je mee op zijn boot het Amsteldiep op en dat is een van de tofste uitjes in eigen land.

Vanaf de haven in Den Oever vertrekken we al vroeg het water op. We delen het schip met 8 Amsterdamse vrienden en iedereen heeft duidelijk even tijd nodig om wakker te worden. Een paar koppen koffie later zijn we er klaar voor. Schoenen worden verwisseld voor lieslaarzen en jassen hoog dichtgeritst tegen de kou.

Kokkels vangen met Jan Rotgans

Op het wad begint de zoektocht naar  kokkels. We eten wat we vinden, wat de motivatie goed doet. Met temperaturen rond het vriespunt is dat ook wel nodig, aangezien je vingers onder het zand moeten voor een goede vangst. Gelukkig heb ik baby Lux op m’n borst hangen en is bukken lastig (echt waar;)… Even tussendoor, dit wadlopen is echt voor iedereen. De leeftijd op de boot varieert van 0 tot 80 en ik heb zelfs de hond meegenomen. Als schipper Rotgans tevreden is stappen we aan boord en varen we naar de mosselen. Het net gaat 2 keer naar beneden en we hebben voor een weeshuis gevangen.

Eten met Jan Rotgans

Jan Rotgans is naast schipper ook een talent in de keuken. Het schip beschikt over een grote bakplaat en een oven. Onze verse vangst wordt bereid samen met even verse andere producten. Zo bakt Jan als voorgerechtje de kokkels met wat olie, ui, tomaat en knoflook op de plaat en dat is zo lekker als het klinkt. Het hoofdmaal bestaat uit een enorme Portugese mosselschotel met verse salades en rijst. Als toetje komt de accordeon tevoorschijn. De Amsterdamse vriendengroep heeft na een aantal jenevertjes de beste verzoeknummers en zingen uit volle borst mee. Lux slaapt overal doorheen en zo heeft iedereen een topdag gehad.

Dit is overigens niet mijn eerste food wadlooptocht. Op Terschelling ging ik al eens op zoek naar oesters met Flang. Ook zeker een aanrader.

Love,
Fiek

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.