De ultieme roadtrip door Canada

image (6)

Canada, na Rusland het 2de grootste land van de wereld, heeft voor iedereen iets moois te bieden. Regenwoud, ‘Sky high’ bergen (de Rockies), gletsjers, ijsvelden, eindeloze prairies, wijngaarden, zee, stranden en heel veel meren. Andere landschappen, nieuwe indrukken, tijdszones en munteenheid; Canada, ik heb zin in je! Het plan is om binnen 5 weken door het land te cruisen over de Trans Canada Highway number 1. We rijden een dikke 6700 km door 5 verschillende tijdszones en starten in Vancouver met als eindpunt Montreal. Voor je beeldvorming; dit is ongeveer dezelfde afstand als een ritje met de auto van Amsterdam naar Mumbai.

Canada; wist je dat…

  • In Canada de helft van de totale wereld-ijsberen populatie leeft?
  • In de provincie Nunavut meer ijsberen wonen dan mannen?
  • Canada de grootste exporteur is van hout en ook de grootste in ruwe olie aan Amerika is?
  • 1/3de van het zoetwateroppervlakte hier ligt opgeslagen?

De eerste inwoners van Canada -de indianen/first nations/aboriginals- hebben een hele moeilijke tijd gehad toen Europa dit land ontdekte. Zo ‘treiterden’ de Europeanen de lokale bevolking door miljoenen bizons (belangrijkste bron voor voedsel) af te schieten en zijn de bizons hierdoor bijna volledig uitgeroeid. Ze werden van hun land verjaagd en nog steeds voel je hier een moeilijke verstandshouding tussen de indianen en de andere bevolkingsgroepen van Canada. Een complexe geschiedenis die niet is samen te vatten in dit stuk. Verder met de trip. De roadtrip begint in British Columbia, een van de 13 provincies die Canada rijk is, in Vancouver. Hier heeft de herfst de zomer al een kus gegeven en kleuren de bomen van groen naar goudgeel en rood.

foto 3

Vancouver
Vancouver is een stad die omringt is door bergen en grenst aan de zee met het relaxte Stanley Park. De mensen zijn allervriendelijkst en bijna alles draait hier om lekker eten met veel Aziatische invloeden. Een stad naar mijn hart! In Vancouver huur je een fiets en ga je het grote Stanley Park (check hier ook zeker de totempalen) ontdekken. Er zijn hier veel fietsroutes die goed zijn aangegeven. Leer in het Vancouver museum meer over de geschiedenis en cultuur van Canada en geniet van de wisselende expo’s. Trek een middag uit om rond te struinen in Granville Public Market en ‘snoep’ van verschillende marktkraampjes. Shoppen doe je in Robson Street en downtown Vancouver waar vele designers en bekende ketens (zoals Victoria’s Secret) gevestigd zijn. Wij hebben veel en lekker gegeten maar het Aziatische restaurant Hapa Izakaya is mijn favoriet en dit komt mede door de knalroze Hello Kitty cocktails;) Om het leven te vieren ga je naar Lift en hier drink je cocktails in stijl!

Vancouver Island
Met de auto en veerboot reizen we van Vancouver naar Vancouver Island en haar hoofdstad Victoria. Victoria doet Engels aan met mooie Victoriaanse gebouwen. Chillen doe je hier in het Beacon Hill Park waar Mile 0 van de Trans-Canada Highway start. Met mooie fiets en wandeltochten, een prachtige haven en het indrukwekkende Royal BC museum, is deze pittoreske stad goed om 1 of 2 dagen te vertoeven. Een goed bewaard geheim is dat je kunt lunchen in het oude parlementsgebouw ‘legislative building’. Na registratie krijg je een pas die je toegang geeft tot andere delen van het gebouw inclusief de ‘dining room’. De lunch is heerlijk en ik voel mij alsof ik in een scene van James Bond ben beland;) Ga ook zeker naar het ‘state of the art’ Royal BC Museum en geniet hier van de uitgebreide exposities over de geschiedenis en het ontstaan van Canada. Trakteer jezelf hierna op een interessante Imax film.

Na Victoria maken we een stop in de prachtig aangelegde Butchart Gardens met hele mooie en lekker ruikende rozentuinen en wanen we ons ‘even’ in Japan in de Japanse tuin.

Op avontuur
We reizen vervolgens naar het Pacific Rim National Park gelegen aan de westkant van Vancouver Island. We besluiten om via Ucluelet en Tofino (surfstadjes in het Pacific Rim National Park) naar het ‘in the middle of nowhere’ Maquinna Marine National Park gedeelte te gaan.

foto 1 (1)

Hot Springs Cove
In dit gedeelte ligt een “geheim” eiland; Hot Springs Cove, het ligt zo afgelegen dat deze alleen per watervliegtuig of boot bereikbaar is. De scriptsschrijver van Avatar is geboren in dit gebied en de film is grotendeels op deze plek geïnspireerd. We verblijven hier in het (enige) bed & breakfast; Innchanter gelegen op een prachtige boot die is geankerd voor het eiland. We krijgen hier de meest bijzondere ervaring van ons leven. Enerzijds door de eigenaar Sean, anderzijds door de oogverblindende schoonheid. Een magisch eiland met regenwoud en warmwaterbronnen die als een ‘infinity pool’ uitmonden in de zee. Je wandelt hier door bebost regenwoud en ontdekt tijdens je ‘hike’ jouw eigen stranden. Hier plukken wij bessen, vangen krab en zoeken naar paddenstoelen voor bij het avondeten.

Glow in the dark
’s Nachts, wanneer miljoenen sterren op je schijnen, vaar je met een kayak of kano naar het eiland om te genieten van de warmwaterbronnen. Tijdens onze nachtelijke kayaktocht (het was pikkedonker en doodeng maar het was het 1000 keer waard) roeien we naar het eiland. Tijdens dit avontuur maken we iets onbeschrijfelijks mee. Peddelend in het water licht alles op. Dit komt door een chemische reactie dat een bepaald soort plankton afgeeft; ‘bioluminessence’. Wanneer de plankton schrikt of wordt opgegeten door een vis geeft deze licht af en dit wordt voortgezet in de volgende vis. We peddelen gewoon door een ‘glow in the dark’ onderwaterwereld! Eenmaal aangelegd, loop je het eiland zingend op want er lopen hier wel zwarte beren rond.. Hoe het is om vervolgens onder de sterrenhemel met onze – zelf meegenomen- waxine lichtjes in onze eigen natuurlijke ‘hot tub’ te zitten is met geen pen te beschrijven;) En dan heb ik nog niet eens verteld dat de gastheer Sean dol is op koken en hij zijn gasten het liefst de hele dag pampert! Je begrijpt het; hier moet je naar toe! We willen hier eigenlijk niet weg maar beloven onszelf zo snel mogelijk terug te keren en tot die tijd gaan we nieuwe bijzondere plekken ontdekken.

foto 4

Rocky’s
Eenmaal door het watervliegtuig terug in Tofino te zijn gedropt, besluiten we door te rijden naar de oude bossen van Cathedral Grove gelegen in het MacMillen National Park. Deze staat bekent om opvallende bomen met omtrekken tot 9 meter. Loop vooral rond tussen de bomen die 800 jaar oud zijn en probeer er 1 te knuffelen! Via de veerboot verruilen we Vancouver Island voor het vaste land om via Vancouver richting Alberta te rijden.

Vanuit Vancouver zijn er 2 routes om naar de National Parks in het hart van de Rocky Mountains in Alberta te rijden. Kies de noordelijke route via National Park Wellsgray, wanneer je in Jasper wil beginnen. In dit nationale park vind je hele bijzondere watervallen en bij deze route beginnen de spectaculaire Rocky Mountains al meteen zichtbaar te worden. Wil je juist beginnen in Banff, rijd dan via de zuidelijke route. Hier rijd je door de heuvels van een van de grootste wijnstreken, Okanagan Valley, die Canada rijk is. Vlieg je vanuit Vancouver terug naar Nederland? Kies er dan voor om een rondje te rijden en geniet van de noordelijke en zuidelijke route!

We starten in Jasper en kiezen de noordelijke route. Op naar Alberta, wat bekend staat om haar ijsvelden, gletsjers, natuurparken, azuurblauwe meren, icefields parkway en de pieken van de Rocky Mountains! Daarover lees je de volgende keer meer…


Christine

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

We zijn genomineerd voor de VIVA400!
Super lief als je op ons stemt:) Dat kan t/m 2 november via deze link
En onder de stemmers verloten ze een Renault Twingo, so go for it!

foto (1) foto (2) image (1) image (2) image (3) image (5) image (7) image (8) image (10) image (12) image (13) image (14)

6 Reacties

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.