De 5 | Geen cultuurshock meer

Op reis kom je zoveel verschillende mensen tegen. En of je nou ver of dichtbij gaat, culturele verschillen zijn er altijd. Kijk maar binnen onze eigen landsgrenzen. Die verschillen kunnen ongemakkelijke situaties opleveren, zoals mijn thee ervaring in Engeland… Maar ook m’n kennismaking met de Himba’s in Namibië was compleet awkward. Hoe ga je nou om met cultuurverschillen, zonder dat je weg wordt gezet als een rare Hollander? Met andere woorden, how to overcome een cultuurshock…

Pas je aan
Besef dat er verschillen zijn en probeer je waar mogelijk aan te passen aan de lokale gebruiken. Als teveel bloot niet wordt gewaardeerd, trek je wat meer kleren aan. En als iedereen met z’n handen eet, doe je gewoon lekker mee. Het is onderdeel van je reiservaring en niet alleen netjes, maar ook gewoon de moeite waard. Daarbij is niets ongemakkelijker dan letterlijk underdressed over straat gaan #beentheredonethat

Ga van de gebaande paden
Een cultuur écht leren kennen doe je door met locals in gesprek te gaan. Vraag ze naar hun gewoontes en leer van de redenen die erachter zitten. Wat voor ons heel raar lijkt, kan soms hele duidelijke redenen hebben. Een avond aan het kampvuur met een groep Thaise maakte meer duidelijk over de cultuur dan een maand Thailand;)

Neem je tijd
Om iemand te begrijpen, zul je moeten luisteren en dat kan alleen als je geen haast hebt. Doe dus rustig aan, je bent tenslotte op vakantie. Verdwaal een keer, neem je tijd om ook buiten de druk bewoonde gebieden te gaan en kijk om je heen. Haastige spoed is zelden goed, toch mam?

Humor
Ga je toch de fout in? Lach erom. Laat zien dat je niemand wilde beledigen en toon wat zelfspot. Ook als je het eigenlijk helemaal niet eens bent met wat de cultuur je voorschrijft. In Maleisië belandde ik op een markt waar iedereen bijna volledig bedekt rondliep. Mijn blote benen en schouders werden ongelooflijk aangestaard. Ik ben toen naar het eerste beste kraampje gelopen en heb lachend mijn situatie aan de vrouw erachter uitgelegd. Ze lachte vriendelijk en hielp me aan een sjaal. Heb het afdingen maar gelaten…

Boek een appartement
Een hele praktische tip, maar het werkt echt, huur een appartement. Een echte toerist zit in een hotel, maar als je de lokale gebruiken wil ervaren moet je uit die toeristische omgeving komen. Een appartement voelt als je eigen huis en ligt vaak midden in woonwijken. Ideaal dus.

Wat was jouw grootste cultuurshock? En hoe heb je hem overleefd?


Fiek

You can follow us on BlogLovinFacebookInstagram & Twitter

3 Reacties

  • Vidrie schreef:

    Leuk artikel! Ik hou zelf ook erg van reizen! Mijn grootste cultuurshock was tijden de uitwisseling met Italie. De eerste dag dat ik daar at had de moeder van mij uitwisseling lasagne gemaakt, super lekker! Het was een flinke plakkaat, dus ik zat al erg vol. Maar je kent het, de eerste dag wil je niet gelijk eten afslaan omdat je niet onbeleefd over wilt komen. Maar toen ik de lasagne had weggewerkt, kwam de grote verassing.. Haar moeder kwam met pannen met vlees, aardappelen en groenten aan, NA de lasagne, het was dus een voorgerecht! Ik wist niet wat me overkwam.. Met moeite heb ik het allemaal naar binnen gestopt, hahaha. Ook rijden de Italianen echt als gekken.. Levensgevaarlijk, haha!

  • Margriet schreef:

    Ik was in Peru met een project voor tandheelkundige hulp aan schoolkinderen in arme bergdorpjes rond Cusco. Mensen wonen in lemen hutjes zonder stromend water of verwarming. Op een van de scholen deed het water het niet, oehoehoe… Ouders zaten rond de school op de grond of op een muurtje. En daar loop je dan in je witte broek en je witte Dentamigos T-shirt, maar ja, dat was afgesproken voor de herkenbaarheid. Ben tussen de bedrijven door toch steeds tussen de ouders op de grond of het muurtje gaan zitten om met ze te praten (gelukkig Spaans). Veel vragen stellen, en dat gingen zij toen ook doen. Werd heel erg gewaardeerd. Sowieso werken daar voor de mensen in plaats van toerist te wezen en uitleggen wat je motiveert om dat te doen, helpt al ! Ze waarderen het erg. Aanrader, en ja, idd, appartement of gewoon casas particulares boeken (Cuba), dan zit je tussen de locals. B&B’s dus, goeie tip.

  • Mirne schreef:

    Ik heb nog geen hele grote cultuurshock gehad, maar zou inderdaad proberen de mensen en het land echt te leren kennen en buiten de toeristische stukken te kijken.

Laat een reactie achter

* Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.